Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Директор матчу та офіцер безпеки ФФУ – новведення нового футбольного сезону у Прем'єр-лізі

Директор матчу та офіцер безпеки ФФУ – новведення нового футбольного сезону у Прем'єр-лізі

18 липня стартував XXV чемпіонат України у Прем'єр-лізі, який в цьому сезоні носить назву "Ліга Парі-Матч". Уважні вболівальники встигли помітити, що одним з нововведень чемпіонату стала робота на матчах ліги представників Федерації футболу України в особі директора матчу і офіцера безпеки. На пошту прес-служби ІФОФФ надходить багато питань від уболівальників з проханням пояснити, які функції покладаються на директора матчу, офіцера безпеки, і чому на іграх чемпіонату не стало делегатів ФФУ.

В даний час ФІФА та УЄФА приділяють максимум уваги питанням безпеки на стадіонах. На сьогоднішній день безпеку по периметру стадіону забезпечують органи внутрішніх справ. А всередині – організатори матчів, дирекція спортивних споруд, офіцери безпеки клубів і стюарди. У разі необхідності залучаються представники правоохоронних органів, ДСНС і медики. На жаль, в роботі всіх цих служб часто не все виходить гладко. Тому цього року Федерацією футболу України було прийнято рішення про те, щоб на всіх матчах Прем'єр-ліги працював офіцер безпеки ФФУ. При цьому, посада делегата матчу збережена, але називається вона тепер по новому – директор матчу.

Директор матчу ФФУ є головним офіційним представником ФФУ на матчі, йому безпосередньо підпорядковуються Офіцер безпеки ФФУ, спостерігач арбітражу та бригада арбітрів при виконанні спільних завдань з організації та проведення матчу.

Директор матчу ФФУ здійснює контроль за організацією та проведенням матчів під егідою ФФУ згідно зі статутними та регламентними нормами ФІФА, УЕФА, ФФУ, Регламентом змагань Прем'єр-ліги, Регламентом інфраструктури стадіонів і чинним законодавством України. Контроль за дотриманням всіма учасниками матчу і глядачами, морально-етичних норм та принципів, які впроваджені у футболі – "Fair play" та "Respeсt".

В день проведення матчу "Прем'єр-ліги" о 9:30, Директор матчу ФФУ разом з Офіцером безпеки ФФУ, спостерігачем арбітражу та арбітрами повинен провести інспектування футбольного поля та його обладнання, роздягалень для футболістів та арбітрів, кімнат Директора та Офіцера ФФУ, кімнати антидопінгового тестування. Разом з Офіцером ФФУ необхідно обстежити територію стадіону, кімнату для міліції, диспетчерський пункт і т.ін.

О 10:00 на стадіоні, де відбудеться матч, Директор матчу ФФУ проводить організаційну нараду по запропонованому ФФУ контрольному переліку обговорюваних питань, а також приділяє особливу увагу обговоренню заходів з забезпечення порядку та безпеки на стадіоні до, під час і після матчу.

Офіцер безпеки ФФУ на основі взаємодії з офіцерами безпеки футбольних клубів відповідає та веде контроль за забезпеченням громадського порядку і громадської безпеки на стадіоні, за його межами до, під час і після матчу.

Директор матчу ФФУ та Офіцер безпеки ФФУ мають право вимагати усунення виявлених недоліків, пов'язаних з підготовкою та проведенням матчу, давати у випадку необхідності, вказівки та доручення адміністрації стадіону, або керівництву клубу для прийняття заходів з усунення порушень регламентних вимог або недоліків.

Офіцер безпеки ФФУ слідкує за дотриманням порядку вболівальниками на трибунах стадіону і фіксує інциденти, а саме: сторонні предмети на футбольному полі, запалювання піротехнічних засобів, проникнення в ігрову зону глядачів, напад на арбітрів, поведінку представників клубів, офіційних осіб. У випадку прояву расизму з боку футболістів або глядачів робить докладний опис цієї провини, і прийнятих контрзаходів з боку представників організаторів матчу або офіційних осіб команд із метою припинення проявів расизму, це стосується і інцидентів.

Після завершення матчу, призначений для спостереження за ним Директор матчу ФФУ заповнює Рапорт "Чесна гра" обговоривши відповідні аспекти з арбітром матчу та спостерігачем арбітражу.

Наостанок зауважимо, що Директор матчу ФФУ та Офіцер безпеки ФФУ ніяких коментарів засобам масової інформації не дають, лише звітують у відповідний Комітет ФФУ.


Прес-служба ІФОФФ