Новини :: Комітет з проведення змагань

|

Відбулась нарада з президентами (керівниками) футбольних клубів першої ліги чемпіонату області з футболу

Відбулась нарада з президентами (керівниками) футбольних клубів першої ліги чемпіонату області з футболу

Сьогодні, 31 липня, в приміщенні офісу Івано-Франківської обласної федерації футболу відбулась організаційна нарада з президентами, керівниками, тренерами футбольних клубів (команд) учасників обласних змагань з футболу у першій лізі з приводу початку другого кола чемпіонату.

На превеликий жаль, знов прибули не всі представники "елітного" дивізіону обласного чемпіонату – тільки майже половина з усіх клубів.


На нараді розглядались наступні питання:

  1. Підсумки першого кола обласного чемпіонату в першій лізі у поточному сезоні та зауваження по матеріально-технічній базі команд.
  2. Організація та проведення другого кола змагань в першій лізі, розіграшу Кубка області.
  3. Участь збірної команди області у розіграші Кубка регіонів Федерації футболу України сезону 2015-2016 років.
  4. Реорганізація структури обласних змагань з футболу у сезоні 2016 року.
  5. Забезпечення клубів футбольними м'ячами ФФУ.

На початку наради виконавчий директор ІФОФФ Василь Сікора коротко підвів підсумки першого кола обласних змагань у першій лізі, довів до відома присутніх затверджені технічні дані чемпіонату та розіграшу Кубка, детально зупинився на бомбардирах та дискваліфікованих гравцях. Далі Василь Васильович зауважив, що протягом першого кола футбольним клубам було надано так званий карт-бланш на усунення недоліків пов'язаних з матеріально-технічною базою команд. А саме: відсутність на стадіонах під час офіційних матчів на флагштоках прапорів України та обласної Федерації, відсутність хлопчаків для подачі м'ячів, табло рахунку гри, проблемах з табло-заміни четвертого арбітру, розмітками футбольного поля і технічної зони команд, проблеми з озвучуванням складів команд і подій під час гри, ігнорування проведення відео-зйомки матчу тощо.

Нарада з президентами футбольних клубів

Всі ці проблемні питання вже порядком набили оскому і прекрасно всім відомі, але, як кажуть, а віз і нині там. Але, якщо протягом першого кола (по домовленості з президентами футбольних клубів) обласна Федерація не застосовувала дисциплінарні санкції, а тільки звертала увагу клубів на недоліки, зверталась з проханням їх усунення, то вже у другому колі, якщо вище перераховані факти будуть відображені у рапортах делегатів, спостерігачів арбітражу ІФОФФ обласна Федерація буде відповідно реагувати, про що і були попереджені присутні на нараді представники футбольних клубів.

Друге коло чемпіонату в першій лізі розпочинається згідно календаря змагань 2 серпня. На прохання команд "Нафтовик" (Долина), ФК "Калуш" та "Галичина" (Івано-Франківськ), після узгодження з суперниками, відповідно – "Карпати" (Болехів), "Дністер" (Галич) та "Карпати" (Коломия), матчі цих пар команд були перенесені з 2 серпня на резервний день – 2 вересня, згідно Регламенту змагань ІФОФФ. 5 серпня буде зіграний перенесений матч стадії 1/16 фіналу розіграшу Кубка області між командами "Дністер-Рітас" (Побережжя) – ФК "Калуш". Жеребкування стадії 1/8 фіналу розіграшу Кубка області відбудеться 7 серпня (п'ятниця) о 13:00 в офісі ІФОФФ, а поєдинки наступного кубкового етапу пройдуть 12 серпня.

Далі на нараді була обговорена ініціатива Федерація футболу України про "запуск" нового футбольного турніру "Кубок Регіонів ФФУ". Тобто, ФФУ виступає з новаторською ідеєю – активізувати роботу з розвитку масового аматорського футболу в Україні за допомогою проведення національного турніру серед збірних команд регіонів, переможець якого братиме участь у Кубку регіонів УЄФА. Зокрема, мова на нараді йшла про створення футбольної збірної Івано-Франківщини та принципах її формування.

 Нарада з президентами футбольних клубів

Як відзначив голова ІФОФФ Тарас Клим, змагання планується проводити за олімпійською системою (тобто на виліт), при чому при жеребкуванні пар враховуватиметься територіальний принцип. Усіх учасників розподілено на дві конференції, а також на чотири дивізіони. Івано-Франківська область потрапила до "Західного дивізіону" разом з Волинською, Закарпатською, Львівською, Рівненською, Тернопільською та Чернівецькою областями. Перші стикові матчі в дивізіонах призначено на 20 та 27 вересня. Найкращі команди нашого дивізіону змагатимуться за вихід до фіналу з переможцями "Центрального дивізіону", який утворили Київська, Вінницька, Житомирська, Хмельницька та Чернігівська області, а також місто Київ.

Кожна область має право представити в цьому турнірі одну команду, і, власне вона буде називатися "збірною області". Футболісти можуть представляти будь-яку з місцевих команд. Головна умова – гравці повинні бути аматорами, тобто такими, котрі ніколи за свою кар'єру не мали контрактів з професійними клубами. В підсумку, на нараді вирішили більш детально вивчити це питання, в тому числі визначитись, хто буде займатися формуванням такої збірної, організацією тренувального процесу і так далі.

З наступним питанням по реорганізації структури обласних змагань з футболу у сезоні 2016 року виступив голова ІФОФФ Тарас Клим. З метою впорядкування всієї ієрархічної структури національного футболу, починаючи від професійних клубів Прем'єр-ліги і далі по щаблях футбольної піраміди вниз через першу, другу професійні ліги до аматорського чемпіонату України, і далі аж до аматорських чемпіонатів областей, Федерація футболу України прийняла рішення на першому етапі привести всі турніри під єдиний знаменник, а саме, перейти на систему розіграшу "осінь-весна". Другий етап – після переходу на європейську модель ("осінь-весна") футболу, відновити в змаганнях втрачений в останні роки спортивний принцип при обміні команд між лігами.

 Нарада з президентами футбольних клубів

Тарас Петрович запропонував на обговорення представникам клубів напрацювання робочих груп обласної Федерації футболу в цих питаннях, а саме: навесні 2016 року провести обласні змагання з укороченою схемою і восени стартувати повноцінним обласним чемпіонатом, перейшовши на систему "осінь-весна"; підсилити обласну дитячо-юнацьку футбольну лігу за рахунок учасників обласного чемпіонату (першості), тобто змінити систему проведення обласних змагань, відмовившись від змагань юнацьких команд в першій і другій обласних лігах, з переводом їх в окремі змагання.

Пропонується створити дитячо-юнацьку лігу за принципом дорослих команд (окремий чемпіонат, перша ліга, друга ліга за територіальним розподілом, матчі по суботах, окреме суддівство), вікові групи – U17-U16 (старша), U15-U14 (молодша). Футбольні клуби, учасники обласних змагань серед дорослих, зобов'язані будуть виставляти в змагання ДЮФЛ або свою групу підготовки, або команду ДЮСШ, уклавши з останньою договір про співпрацю, зобов'язані будуть сплачувати в ДЮФЛ фіксований грошовий внесок. При цьому зауважується, що гравці, які будуть приймати участь у ДЮФЛ України, не будуть мати право грати в змаганнях ДЮФЛ області, тобто команди клубів у всеукраїнських і обласних змаганнях будуть грати різними складами.

Присутні на нараді представники футбольних клубів взяли в обговоренні четвертого питання порядку денного активну участь. У підсумку було прийнято рішення робочим групам обласної Федерації футболу більш докладно розробити всі механізми роботи нової дитячо-юнацької ліги, з щільним вивченням і обговоренням представниками футбольних клубів всіх нюансів нової ліги протягом поточного року.

Наостанок представникам футбольних клубів були запропоновані на розгляд футбольні м'ячі "Joma - FFU" з пропозицією від національної Федерації футболу придбання цих м'ячів для дитячо-юнацьких команд зі значною знижкою.