Новини :: Турніри

|

Срібна надія Братківців

Срібна надія Братківців

8-9 червня відбувся сьомий традиційний турнір дитячих команд "Меморіал Івана Краснецького". Вдруге поспіль свято дитячого футболу проходило виключно на малій Батьківщині знаного у минулому футболіста і тренера у селі Братківці Тисменицького району. Цьогоріч змагання юних проходили у двох вікових групах – серед гравців 2004 і 2005 років народження і баталії відбувалися одразу на двох аренах: старші виявляли сильнішого на стадіоні середньої школи, а молодші – на стадіоні, названого іменем Івана Краснецького.

У гості до братківчан завітали старожили-завсідники "Меморіалу" – команди Івано-Франківська (СДЮСШОР "Прикарпаття", ДЮСШ №3, ДЮФК "Ніка-05"), сусіди з Тисмениці, а також дебютанти з Калуша (ДЮФК "Ігровець"), Коломиї ("Прикарпаття"), Конотоп Сумської області (ДЮСШ Конотоп).

Атмосферу великого свята і передчуття хорошого футболу не змогли спинити навіть примки небесної канцелярії. Затяжний дощ, котрий ішов у перший ігровий день, не став на заваді, не остудив запал у хлопчаків, суттєво не позначився на планах організаторів. Загально відомо, що футбол відбувається за будь-якої погоди. Так було і цього разу. Корективи довелося вносити хіба що у церемонію відкриття змагань. Цього разу вона відбувалася у спортивному залі місцевої школи. З напутнім словом до учасників турніру звернулися голова районної ради Роман Крутий, котрий до речі привіз юним футболістам у дарунок м'ячі та оригінальний красень кубок, голова ІФФФ Тарас Клим, сільський голова Братківців Тарас Федорів, парох місцевої церкви о. Роман та дружина Івана Краснецького – Анна Тарасівна. На свято відкриття також завітали поважні гості – заступник голови РДА Степан Мандибур, начальник відділу молоді і спорту РДА Василь Дзудзило, комерційний директор "Епіцентру" Руслан Високогляд, ветерани прикарпатського футболу Ігор Мельничук, Михайло Гнатишин, директор братковецької школи Роман Кияшко.

Ще не розпочавшись, сьомий "Меморіал" встановив рекорд за кількістю учасників. Цьогоріч їх налічувалося аж 13, причому футбольні осередки обласного центру СДЮСШОР "Прикарпаття" та ДЮФК "Ніка-05" заявили на турнір одразу по три колективи, а господарі братківчани – два.

На попередньому етапі вісімка команд молодшої вікової групи (гравці 2005 р.н.) виявляли спочатку найсильніших у двох квартетах за коловою системою, а згодом, у фінальній частині, повинні були повести боротьбу безпосередньо за нагороди турніру та інші підсумкові місця. До четвірки найсильніших потрамили гості з Калуша та Конотопа, компанію яким склала команда СДЮСШОР "Прикарпаття-1" та на радість братківчан команда господарів.

Цього разу місцева команда виступала під новою назвою "Надія-Станіславів". Саме так нарекли новостворений футбольний осередок організований при ФК "Колос" Братківці не так давно – наприкінці квітня. Відтепер це повноцінна однойменна сільська ДЮСШ, очільником якої є підприємець Роман Татумірак. "Меморіал-2017" став для дебютантів першою пробою сил і забігаючи наперед слід зазначити, що своєрідне бойове хрещення новачки отримали і з честю пройшли перевірку на міцність. Нова надія футбольних Братківців – "Надія-Станіславів" – це наступники команд, які захищали футбольну честь села у попередніх "Меморіалах" і яких ми лагідно називали "колосочками"...

Однак до вирішального двобою четвірці потрібно було пройти випробування півфіналами.

В цей час у поєдинку за 7 місце команда Тисменицької дитячо-юнацької спортивної школи перемогла суперників із СДЮСШОР "Прикарпаття-2" з рахунком 5:4. П'ята сходинка дісталася коломийським "прикарпатцям", які виявилися сильнішими за суперників з ДЮФК "Ніка" (6:0). Обидва півфінали завершилися мінімальними перемогами 1:0. З таким рахунком калуський "Ігровець" здолав опір першої СДЮСШОРівської дружини, а "Надія-Станіславів" – команду з Конотопа. Втішний фінал (матч за 3-є місце) завершився на користь прикарпатців. Поєдинок за головний приз виявився гідним фіналу. Він мав свою інтригу, свою драматургію і, звісно, переможця. Мабуть таки шкода, що ним не стала "Надія-Станіславів", котра поступилася "Ігровцю", але… Для команди, яка робить свої перші кроки і "срібні" медалі сьогодні на вагу "золота".

Вдалий виступ молодших підтримали їхні старші одноклубники. П'ятірка команд гравців 2004 року народження змагалася також в одноколовому турнірі за системою "кожен з кожним". І тут братківчани несподівано для багатьох фінішували другими, поступившись лише переможцям – СДЮСШОР "Прикарпаття" у очному протистоянні. Над рештою опонентів братківчани здобули переконливі звитяги. А суперники у них були не слабкі – дві команди ДЮФК "Ніка-05" та інші франківці з ДЮСШ №3, які у підсумку фінішували п'ятими. Медальна суперечка двох команд "Ніки" завершилася "бронзовим" фінішом другої команди.

А загалом змагання вже звично пройшли у теплій, щирій домашній атмосфері. ЇЇ позитив відчувався в усьому довкола – у поєдинках, спілкуванні дітей та наставників, у приязному ставленні уболівальників, зрештою у призах і нагородах. Без них не залишилися навіть ті з учасників, котрим не судилося ступити на п'єдестал. Усі вони отримали від організаторів пам'ятні відзнаки за участь у турнірі, а також грамоти, дипломи, вимпели, футбольні м'ячі та солодощі. Нашим гостям із Сумщини від родини Краснецьких було презентовано цінний подарунок на згадку про відвідини гостинньої прикарпатської землі.

Організаторами традиційно було названо лауреатів серед гравців 2004 р.н. Ними стали: воротар Олександр Тропець ("Надія-Станіславів"), захисник Олег Пицик (СДЮСШОР "Прикарпаття"), півзахисник Ярема Семчук ("Надія-Станіславів"), нападник Олександр Саврій (ДЮФК "Ніка-2"). Кращим гравцем було визнано Артема Микуляка з команди СДЮСШОР "Прикарпаття".

З поміж 12-тирічних виокремили воротаря Владислава Радько (ДЮСШ Конотоп), захисника Любомира Боднарука (СДЮСШОР "Прикарпаття-1"), півзахисника Володимира Сморжанюка ("Прикарпаття" Коломия). Калушани Олександр Саків та Олександр Олійник були номіновані на призи кращого нападника та бомбардира відповідно. А приз кращого гравця було вручено братківчанину Роману Татуміраку-молодшому.

Заслужені призи – медалі, кубки й інші нагороди юні футболісти отримували із рук дружини Івана Краснецького – Анни Тарасівни, онучки Вікторії, найкращого друга Івана Михайловича – багаторічного партнера по "Спартаку", а пізніше – помічника на тренерській лаві у "Прикарпатті" Михайла Гнатишина, ветеранів прикарпатського футболу Петра Кушлика та Ігоря Мельничука.

Проведення турніру стало можливим завдячуючи зусиллям обласної державної адміністрації, обласної ради, Тисменицької райдержадміністрації та районної ради. А, власне, організація "Меморіалу-2017" відбулася за активної участі управління спорту ОДА (начальник Орест Оклієвич), відділення обласного НОКу (голова Мирослав Карабін), Івано-Франківської обласної федерації футболу (голова Тарас Клим), Івано-Франківської обласної організації ФСТ "Спартак" (голова Михайло Стефанків) та ФК "Колос" Братківці.

На щирі слова подяки неодмінно заслуговують директор департаменту молодіжної політики МВК Віталій Матешко, президент громадської спілки "Дитячо-юнацька футбольна ліга Івано-Франківської області" Юрі Соловей, начальник відділу сім'ї, молоді та спорту Тисменицької РДА Василь Дзудзило, голова Тисменицької районної федерації футболу Василь Кобльовський, виконавчий директор обласного благодійного фонду "Прикарпатський футбол", головний суддя змагань Василь Луцький, сільський голова Братківців Тарас Федорів, директор місцевої загально-освітньої школи І-ІІІ ступенів Роман Кияшко.

Від засновників турніру слід сказати велике людське спасибі приватному підприємцю, керівнику ТзОВ "Лідер Плюс" братківчанину Роману Татуміраку, котрий не лише забезпечив якісну змагальну частину дитячих баталій, безпосереднє оперативне вирішення різноманітних оргпитань, пов'язаних із турніром, а також істотно допоміг змаганням фінансово. Він, як дбайливий господар, опікувався чи не кожним юним учасником турніру, робив все для того, щоб юним футболістам було затишно і комфортно, а у всіх хто завітав цими днями до Братковець залишилися якнайкращі враження і спогади про чудову атмосферу свята великої гри. І, схоже, за свої зусилля п. Роман був винагороджений вдалим виступом своєї команди, вихованцями, котрими він наразі опікується, вкладаючи у розвиток та популяризацію братковецького дитячого (і не лише) футболу значну частину серця і душі. Створений ним новий футбольний осередок – ДЮСШ "Надія-Станіславів" з перших кроків свого існування сповнив серця місцевих симпатиків футболу надією на нові гучні звитяги братковецького футболу. Нинішні успіхи підопічних тренерів Івана Скіцка та Ярослава Ватаманюка є тими першими цеглинками у міцний підмурівок місцевого футболу на роки уперед. І нехай сьогодні юним футболістам забракло дещиці для повного тріумфу, та все ж у наших очах вони є переможцями. І нехай не полишає ні їх, ні нас з вами, ні усіх причетних. Віра у цю нову команду і надія на те, що "Надія-Станіславів" вже зовсім скоро "срібло" "Меморіалу Івана Краснецького-2017" змінить на нагороди з металу більш значимої проби. Родина Краснецьких доземно вдячна вам, Романе Івановичу, за зусилля, що особисто ви доклали для реалізації сьомого "Меморіалу Івана Краснецького" Ваші жести доброчинства, скеровані на розвиток турніру, варті уваги, поваги і наслідування.

Участь усіх причетних до змагань – юних футболістів, тренерів, добродіїв, їхня шляхетність дозволили віддати шану великій людині – нашому краянину Іванові Краснецькому, зробити чергові кроки до того, щоб пам'ять про видатного футболіста, тренера, педагога-новатора продовжувалася у звершеннях прийдешніх поколінь та була вічною. А турнір-спомин його імені – своєрідний фестиваль футбольних "зірок" майбутнього – і надалі посідав чільне місце у спортивному житті Прикарпаття та календарі Всеукраїнських футбольних змагань і у перспективі змаганням юних було дароване славне майбутнє.


За посиланням ПІДСУМКИ можна ознайомитись з результатами поєдинків, турнірними таблицями і лауреатами турніру "Меморіал Івана Краснецького-2017".

Світлини турніру "Меморіал Івана Краснецького-2017" дивиться у розділі МЕДІА нашого сайту ФОТОГАЛЕРЕЯ.

Ігор Костюк