Новини :: Турніри

|

Ігор Бокій: "Маємо довести всьому світу, що ми незламна нація"

Ігор Бокій: Маємо довести всьому світу, що ми незламна нація

Напередодні старту змагань відбулась розмова з Ігорем Бокієм, автором ідеї та головою оргкомітету щорічного чемпіонату світу з футболу серед діаспорних команд, а також директором міжнародної організації українських громад "Четверта хвиля".

– Здається, лише вчора відлунав марш на міському стадіоні в Тернополі, який сповіщав про завершення V-го чемпіонату світу серед діаспорних команд, а вже буквально через десять днів станемо свідками відкриття VI-го чемпіонату.

– Маєте рацію, рік минув дуже швидко. Інтенсивність роботи з підготовки кожного чемпіонату настільки висока, що буквально в день закінчення турніру я усвідомлював, що якщо почнемо підготовку до наступного турніру не сьогодні, а хоча б за тиждень, то вже будемо в цейтноті. Треба також брати до уваги різницю в часі між Канадою й Україною. Враховуючи те, що під час підготовки турніру необхідно зробити сотні дзвінків і провести десятки Skype-конференцій, більшу частину днів щомісяця був вимушений прокидатися о третій-четвертій ранку. Напруження часом було таке, що плуталися дні тижня. Проте ми усвідомлювали, що результат вартий витраченого часу та зусиль.

– Цього року чемпіонат змінив прописку. Із чим це пов’язано?

– Коли чемпіонат був ще лише задумом, ми хотіли, щоб він відбувався щоразу в іншому місті. Проте обставини склалися так, що повну підтримку міг ґарантувати лише Сергій Надал, міський голова Тернополя. І зараз, користуючись можливістю, хочу ще раз висловити йому і його професійній команді безмежну вдячність за всебічну допомогу та сприяння в організації і проведенні п’яти чемпіонатів поспіль. Я абсолютно переконаний, що це не останній наш спільний масштабний проект і попереду нас чекає плідна співпраця.

– То де і коли відбудеться турнір?

– Після того як ми отримали пропозицію Олега Гончарука, голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації, провести VI-й чемпіонат у містах Надвірній та Богородчанах Івано-Франківської області, ми зважили всі ризики та прийняли рішення пристати на його пропозицію. Терміни проведення змагань – 24-29 червня.

– Який цього року склад учасників змагань і за яким принципом відбувається відбір команд?

– Цього року в нас рекордна кількість команд: вісім. Приємно зазначити, що з’явилися й дебютанти. Склад чемпіонату сформували колективи з Молдови, Білорусі, Іспанії, Польщі, Румунії, Ізраїлю, Естонії, Латвії, а також збірна Австрії та Німеччини (українська Європа). Хочу зауважити що в чемпіонаті мають право брати участь лише спортсмени-аматори. Футболісти мають бути громадянами країн, які вони представляють, або власниками робочих, студентських, гостьових віз тощо. Вони також мають бути допущені до змагань за станом здоров’я лікарем і за умови обов’язкової наявності страхового медичного поліса, дійсного на період проведення змагань. Регламентовано й вік учасників – 18-60 років.

– За якою схемою буде проходити чемпіонат?

– Усе, як у професійному футболі, таким чином: попередні (групові) ігри – за одноколовою системою (поділ на групи "А" та "В"); чвертьфінальні, півфінальні та фінальні – за кубковою системою. Команда-переможець, фіналіст і команди-учасниці нагороджуються кубками та грамотами Федерації футболу України (ФФУ). Кращі гравці чемпіонату нагороджуються індивідуальними відзнаками Національного олімпійського комітету України (НОКУ). Також будуть і заохочувальні призи від приймаючої сторони – Богородчанської та Надвірнянської райдержадміністрацій (РДА) і відповідних міськрад.

– Певна річ, організація спортивного заходу такого масштабу є надзвичайно складною справою, що потребує значного фінансування. Чи можете розповісти, завдяки яким організаціям чи особам стало можливим проведення чемпіонату цього року?

– Реалізація такого проекту потребує об’єднаних зусиль багатьох людей, державних установ та організацій. Хочу зазначити, що основні організаційні функції, як і щороку, взяли на себе представники "Четвертої хвилі" з Торонто (президент – Роман Галущак). Крім цього, потрібно віддати належне організаційним здібностям і наполегливості п. Гончарука, його заступника Ігоря Пасічняка, котрий безпосередньо координує зусилля начальника управління у справах спорту і молодіжної політики Ореста Оклієвича й голів Надвірнянської та Богородчанської РДА Олександра Кеніза і Франка Єжика, відповідно. Також важливим є те, що цією справою щоденно опікуються Мирослав Карабін, керівник обласного відділення НОКУ, і Тарас Клим, голова Івано-Франківської обласної федерації футболу. Неабияку підтримку щодо основних видатків на проживання, харчування, забезпечення транспортом, екскурсійною програмою, дозвіллям, експлуатацію спортивних споруд, суддівство змагань, що лягли на плечі РДА та міськрад, надали Міністерство молоді та спорту, Світовий конґрес українців, НОКУ, ФФУ та Василь Карленко, голова комісії НОКУ зі співпраці з діаспорою.

Ігор Бокій

– Чи відгукнувся приватний бізнес на заклик долучитися до реалізації цього над звичайно важливого гуманітарного проекту, адже не секрет, що вкладення коштів у проведення чемпіонату є меценатством?

– Ми продовжуємо багаторічну співпрацю з торонтськими, онтарійськими, канадськими, українськими фінансовими установами, приватними підприємствами, окремими бізнесменами і просто небайдужими людьми. Серед них хочу відзначити кредитову спілку "Будучність" (головний управитель – Оксана Процюк), корпорацію "Міст" (президент – Ростислав Кісіль), ресторан "Золотий Лев" і компанію "Росанпак" (президент – Аня Кісіль), компанії Telx Inc (власник – Віктор Онисько), Kitchen Land (власник – Олександр Король), Spray Foam Green Land LLC (власник – Юрій Симчук, директор – Микола Багрійчук), SIPCO (власник – Андрій Сипко), Symphony Kitchens (власник – Віталій Василийчук), Kantor Currency Exchange (співвласники – Микола Семчишин і Роман Галущак), CPA Lemberg Inc (власник – Андрій Сабат), Sokil Trucking (власник – Андрій Ярошенко), Grandma’s Food (власник – Андрій Тесленко), Absolute Draining & Plumbing (власник – Андрій Олексюк), медіа-групу "Разом" (власник – Вадим Матвієнко), магазин харчових продуктів Dainty Deli (власник – Василь Ленюк), квіткову крамницю Flower Fantasy (власник – Любомир Левицький), Спілку підприємців Тернопільщини "Українська справа" (голова – Михайло Ратушняк), корпорацію "Оболонь" (президент – Петро Слободян), Торгово-промислову палату Івано-Франківщини (голова – Андрій Левкович), а також адвоката Оксану Мірутенко, дантиста Мирона Возняка, фахівця з нерухомості Сергія Рибіцького, приватних підприємців Петра Безручка, Любомира Єдліцького та Володимира Должицького.

Проте не все вимірюється грошима. Люди мистецтва також долучилися до реалізації нашого проекту. Я щасливий повідомити, що цього року чемпіонат отримав власний гімн, який був написаний народним артистом України Анатолієм Матвійчуком, великим шанувальником спорту і футболу зокрема, котрий, власне, сподіваємося, вперше виконає його перед широкою публікою на церемонії відкриття 25 червня. Крім цього, "Четверта хвиля" планує провести благодійний сольний концерт п. Анатолія для всіх організаторів, учасників, волонтерів, уболівальників і просто мешканців Івано-Франківщини.

– Чи залучають організатори до проведення чемпіонату юне покоління українського футболу?

– І дуже активно. Понад те, юних футболістів очікує приємний сюрприз. Справа в тому, що за кілька місяців до початку турніру на наш заклик серед української громади Канади долучитися до проведення чемпіонату відгукнувся Володимира Шинке, власник будівельного бізнесу з Вінніпеґа, котрий висловив бажання профінансувати закупівлю комплекту футбольної форми для дитячої футбольної команди з Коломиї. Нам дуже сподобалася ініціатива п. Володимира, але ми подумали, що було б доречно потішити і юних футболістів із міст-господарів змагань. Тому на черговому засіданні рада директорів "Четвертої хвилі" одноголосно прийняла рішення виділити кошти на придбання двох комплектів футбольної форми для дітей футбольних команд із міст Надвірної та Богородчан.

– Для більшості учасників це буде перший візит на Івано-Франківщину, тому чи передбачили організатори проведення певної екскурсійної програми для спортсменів?

– Обов’язково. Керівництво обох міст-господарів турніру потурбувалось, аби учасники змагань мали насичену екскурсійну програму та відвідали якнайбільше визначних місць, якими так славиться Івано-Франківська область, – туристичний комплекс "Буковель", місто-курорт Яремче, Бухтівецький водоспад, Домініканський монастир у Богородчанах тощо.

– Що б ви хотіли побажати учасникам змагань перед початком чемпіонату?

– Ми всі чудово знаємо, що продовжується війна. Щодня на сході України йдуть бої і, на превеликий жаль, майже щодня є втрати. Але маємо довести всьому світу і перш за все нашому одвічному ворогу, що ми незламна нація і труднощі лише згуртовують українців в усьому світі незалежно від громадянства і місця проживання, що власне і доводить саме проведення нашого чемпіонату. Тому бажаю учасникам проявити характер і волю під час ігор, отримати задоволення в колі нових друзів після важких ігрових днів і насолодитися чудовою природою Івано-Франківщини.

Розмовляв Володимир Івахненко