Новини :: Турніри

|

На футбольних полях Івано-Франківщини відбувся міжнародний турнір "Кубок Крила Дружби"

На футбольних полях Івано-Франківщини відбувся міжнародний турнір Кубок Крила Дружби

На футбольних полях Івано-Франківщини з 12 по 15 липня тривали футбольні баталії міжнародного турніру з футболу "Кубок Крила Дружби". Даний товариський турнір був ініційований Спілкою Української Молоді США та Івано-Франківською обласною федерацією футболу, за сприяння міських голів м. Івано-Франківська – Руслана Марцінківа, м. Коломиї – Ігоря Слюзаря та м. Калуша – Ігоря Матвійчука.

Участь у даному футбольному заході взяли команди сформовані із гравців вікової категорії U-16: "Тепловик-ДЮСШ № 3" Івано-Франківськ, "Карпати" Коломия, ФК "Калуш" та СУМ США. Матчі проходили на стадіонах МЦС "Рух" м. Івано-Франківськ, "Хімік" м. Калуш та "Юність" м. Коломия.

Головне завдання турніру полягало у популяризації футболу серед юнацтва та налагодженні дружніх стосунків між юними футболістами Івано-Франківської області та Спілки Української молоді США. Крім спортивної складової турнір мав ще й культурну: американська делегація відвідала кращі туристичні та історичні місця Прикарпаття.

На декілька днів Івано-Франківщина перетворилася на справжнє футбольне свято. На свято братерства, єднання всіх українців цілого світу.

Спілка Української Молоді в Америці – це молодіжна організація, яка була створена на американському терені у 1949 році. Сьогодні вона має 28 осередків у 12 штатах США. СУМ виховує молодь на принципах християнської етики і гордості за українську національну спадщину. Наголос ставиться на важливості ролі особи як громадянина держави і як члена української спільноти.

Юнаки футбольної команди СУМ грають у різних юнацьких аматорських командах США: Йонкерс, Нью-Йорк, Пассіак, Нью-Джерсі та Палатин Іллінойс. Команда сформувалася з гравців віком від 13 до 17 років у минулому році під керівництвом Михайла Томашевського. Для більшості хлопців це була перша спільна поїздка разом з друзями з СУМівських таборів до України.

12 липня юні футболісти з США прибули до м. Калуша. Гості з Америки відвідали музей імені Степана Бандери в с. Старий Угринів, познайомилися з історичними пам’ятками архітектури міста, відвідали пам’ятник Тарасові Шевченку, меморіальну дошку Герою України Олексі Гірнику, зробили фотографії на згадку. Мали змогу відпочити у парку імені І. Я. Франка та оглянути панораму сучасного Калуша з колеса огляду.

Вражень від перебування в Калуші у гостей було дуже багато. Вони були дуже щасливі, що мали змогу зустрітися із своїми побратимами – місцевими СУМівцями, які організували їм теплу зустріч в приміщенні свого осередку. Голова Калуського СУМу Іванна Климентій привітала гостей і подарувала на згадку книги про становлення організації на Калущині. Щасливі від цікавого спілкування зі спілчанами футболісти прибули на стадіон "Хімік", де їх чекала урочиста церемонія відкриття міжнародного турніру з футболу.

На урочистому відкритті турніру були присутні в.о. міського голови Галина Романко, заступник міського голови Наталія Табачук, голова Івано-Франківської обласної федерації футболу Тарас Клим, перший заступник голови, виконавчий директор ІФФФ Василь Сікора та тур-менеджер і координатор Осередку СУМ США Михайло Томашевський.

Галина Романко з Михайло Томашевським привітали учасників змагань і гостей із цим прекрасним спортивним святом і відкрили спортивні змагання. Тарас Клим також привітав всіх присутніх на стадіоні із цією футбольною подією в місті та вручив пам’ятні подарунки міському голові та управлінню спорту міста.

Поєдинок футбольних команд пройшов у цікавій спортивній боротьбі, де юні футболісти показали всю свою майстерність. Футбольна команда м. Калуша перемогла з рахунком 6:1. До речі, у паралельному протистоянні у Коломиї місцеві "Карпати" здолали опір івано-Франківського "Тепловика-ДЮСШ №3" – 2:0.

У перерві матчу відбулась урочиста церемонія нагородження бронзового призера чемпіонату першої ліги області з футболу – ФК "Калуш". Футбольний клуб отримав диплом та вимпел ІФФФ, футболісти – "бронзові" медалі, а головний тренер команди Петро Лесів – спеціальний приз кращого тренера області з футболу сезону 2016-2017 років.

Після завершення гри делегацію СУМ США вітали СУМівці м. Калуша своїм маленьким концертом.

13 липня делегацію СУМ США зустрічали коломияни. У першому на теренах Західної України музею українського мистецтва – Коломийському музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття – СУМівці ознайомились з цінними й рідкісними творами народного мистецтва гуцулів та покутян. Далі гості з Америки відвідали Музей писанкового розпису, де їх чекала колекція з понад 12 тисяч творів декоративно-прикладного виду народної творчості – яйця-писанки.

Після екскурсії по місту, на місцевому стадіоні "Юність" відбулася гра між командою міста Коломиї "Карпати" та командою СУМ зі Сполучених Штатів Америки.

Перед початком гри відбулася урочиста церемонія нагородження дорослого складу команди ФК "Карпати" за зайняте 1-ше місце у чемпіонаті першої ліги Івано-Франківської області.

З рук голови обласної федерації футболу Тараса Клима, першого заступника голови, виконавчого директора ІФФФ Василя Сікори, заступника голови ІФФФ Тараса Яворського, міського голови м. Коломия Ігоря Слюзара та заступника міського голови Володимира Бойцана футболісти отримали Кубок, диплом і "золоті" медалі, а Руслан Уграк – спеціальний приз кращого гравця чемпіонату області з футболу сезону 2016-2017 років.

Грамоту міського голови за розвиток та популяризацію футболу в місті отримав головний тренер ФК "Карпати" Любомир Корнута та президент клубу Олександр Тарасюк.

Поєдинок коломийських та американських юнаків закінчилася з рахунком 6:1 на користь коломиян. У Калуші івано-франківський "Тепловик-ДЮСШ №3" з рахунком 2:0 здобув перемогу над однолітками ФК "Калуш".

14 липня на турнірі був вихідним днем. Делегація СУМ США зранку вирушила на екскурсію до гірськолижного курорту "Буковель". Протягом дня СУМівці милувалися мальовничими панорамами Карпатських гір, неповторною красою курорту та його розвиненою інфраструктурою.

15 липня делегацію зі Сполучених Штатів Америки зустрічав Івано-Франківськ. На МЦС "Рух" вболівальників та гостей турніру привітали міський голова м. Івано-Франківська Руслан Марцінків, начальник відділу спорту Департаменту молодіжної політики та спорту Денис Рудницький, голова обласної федерації футболу Тарас Клим, перший заступник голови, виконавчий директор ІФФФ Василь Сікора, заступник голови ІФФФ Михайло Овчар, заступник голови ІФФФ Василь Луцький, перший віце-президент Дитячо-юнацької обласної футбольної ліги Микола Васильків, керівник Ради президентів аматорських клубів ІФФФ Тарас Гурик та тур-менеджер і координатор Осередку СУМ США Михайло Томашевський.

Почесні гості зауважили, що саме футбол допомагає всім, хто потоваришував з ним, стати справжнім громадянином своєї країни, патріотом, чесною, вихованою і порядною людиною. Під час дружніх матчів юні футболісти змагалися за право стати першими. Але всі учасники змагань відзначали, що головне не те, яке у підсумку місце вони посіли. Головне, що українськи і американські хлопці придбали неоціненний досвід колективізму, командного духу, гарту та приємно провели час.

У заключний день змагань на футбольному полі точилась безкомпромісна боротьба. Юнаки коломийських "Карпат" з рахунком 4:2 вибороли перемогу над футболістами ФК "Калуш", а івано-франківський "Тепловик-ДЮСШ №3" був сильніший за збірну СУМ США – 5:3. Після фінального свистку арбітра зустрічі івано-франківців з американцями відбулась урочиста церемонія нагородження лауреатів міжнародного турніру "Кубок Крила Дружби".

Підсумкова турнірна таблиця турніру:

1"Карпати" Коломия30012-39
2"Тепловик-ДЮСШ №3" Івано-Франківськ2107-56
3ФК "Калуш" Калуш1028-73
4Спілка Української Молоді США0035-170

Організаційний комітет змагань визначив кращий фан-сектор, який протягом усього турніру активно та палко підтримував своїх футболістів. Саме вболівальники команди СУМ США показали приклад справжніх вболівальників своєї команди в отримали пам'ятні сувеніри.

Спеціальні призи від організаторів турніру отримали:

кращий воротар – Олександр Данілов ("Карпати" Коломия),

кращий захисник – Олег Василечко ("Тепловик-ДЮСШ №3" Івано-Франківськ),

кращий півзахисник – Доріан Лесюк (СУМ США),

кращий нападник – Олег Захарків (ФК "Калуш"),

кращий бомбардир – Ростислав Нападюк ("Карпати" Коломия).

Футбольними м'ячами, спеціальними вимпелами, пам'ятними знаками та медалями відповідного ґатунку, а також дипломами та кубками, виготовленими косівськими майстрами, були нагороджені за 4-те місце – команда СУМ США (тренер Михайло Максимів), за 3-тє місце – ФК "Калуш" (тренер Ярослав Коник), за 2-ге місце – "Тепловик-ДЮСШ №3" Івано-Франківськ (тренер Василь Яцурак), за 1-ше місце – "Карпати" Коломия (тренер Василь Блясецький).

Наостанок хочеться висловити щирі слова подяки тим людям, завдяки яким даний турнір відбувся: міським головам м. Івано-Франківська Руслану Марцінківу, м. Коломиї Ігорю Слюзару, м. Калуш Ігорю Матвійчуку, керівникам футбольних клубів "Тепловик-ДЮСШ №3" Івано-Франківськ, ФК "Калуш", "Карпати" Коломия. Особлива подяка за підготовку спортивних споруд, на яких проходили змагання турніру, МЦС "Рух" в Івано-Франківську (директор Володимир Ковалюк), стадіон "Хімік" в Калуші (директор Володимир Мандрик) та адміністрації стадіону "Юність" в Коломиї.

Пропонуємо вашій увазі відео сюжети про міжнародний турнір з футболу "Кубок Крила Дружби" телеканалів "402" Івано-Франківськ, ТНК Калуш та НТК Коломия:

Також пропонуємо ще раз поринути в атмосферу міжнародного турніру з футболу "Кубок Крила Дружби" завдяки світлинам фотокореспондента Петра Белея:

Прес-служба Івано-Франківської обласної федерації футболу