Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Андрій Павелко відкрив завод з виробництва штучного покриття для футбольних полів

Андрій Павелко відкрив завод з виробництва штучного покриття для футбольних полів

30 вересня в Бориспільському районі Київської області було урочисто відкрито перший в Україні вітчизняний завод із виробництва високотехнологічного штучного покриття для мультиспортивних майданчиків та професійних футбольних полів найвищого світового рівня. Участь у церемонії відкриття надсучасного підприємства взяли президент Федерації футболу України Андрій Павелко, віце–прем’єр міністр України В’ячеслав Кириленко та голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган.

Реалізація масштабного проекту, яка відбулася без залучення бюджетних коштів та у максимально стислі терміни, стала можливою завдяки ініціативі ФФУ, підтримці ФІФА та УЄФА, а Федерація футболу України стала першою у світі національною футбольною асоціацією, що має власне підприємство такого типу.

Партнером ФФУ по втіленню в життя ідеї створення екологічного чистого та соціально відповідального підприємства стала німецька компанія Polytan, яка починаючи з 1969 року є одним із світових лідерів у виготовленні штучних спортивних покриттів, а її продукція сертифікована ФІФА. Потужності новозбудованого заводу на сьогоднішній день складають біля 700 000 квадратних метрів штучного покриття на рік – близько 100 повнорозмірних футбольних полів або більше 700 майданчиків формату 42х22 м. Втім, у разі необхідності, а вже незабаром підприємство отримає міжнародну сертифікацію якості за стандартами ISO, що дасть у тому числі й змогу вийти на міжнародний рівень, потужності виробництва можна збільшити до 2 000 000 квадратних метрів штучного покриття на рік.

Створення нового підприємства – це ще один крок у реалізації "Стратегії розвитку футболу 2030", яка має одним із завдань модернізацію футбольної інфраструктури нашої країни. Нові стадіони та майданчики дадуть можливість істотно покращити якість фізичного виховання дітей та молоді, які у майбутньому захищатимуть спортивну честь України на світових аренах.

Відкриття заводу з виробництва штучного покриття для футбольних полів
Відкриття заводу з виробництва штучного покриття для футбольних полів
Відкриття заводу з виробництва штучного покриття для футбольних полів

Що стосується соціальної відповідальності ФФУ, то відкриття заводу надало можливість створити більше 50 нових робочих місць. А у разі подальшого успішного розвитку проекту та виходу підприємства на максимальну потужність, їх кількість зросте до більше ніж 120. Крім того, на новому підприємстві працюватиме окрема лінія каскадного типу з переробки використаних автомобільних та сільськогосподарських шин, на якій виготовлятиметься гумовий гранулят, що використовується для засипки штучних газонів, створення бігових доріжок, гумових матів. А переробка вторинної сировини позбавить наші міста, річки та звалища зайвого сміття.

"Це дуже хвилююча подія для мене особисто, зважаючи на весь пройдений шлях: від виникнення ідеї та втілення її в життя. Для того, аби в перспективі ми очікували від наших збірних не лише успішних виступів, а й перемог на найвищому рівні, ми маємо створити для українських дітей та молоді гідні умови для тренувань і розвитку, які доступні провідним футбольним країнам. Після детального вивчення можливостей та пропозицій від кращих виробників штучного покриття, а найголовнішим критерієм при прийняті рішення стали оцінки якості від ФІФА, ми зупинилися на співпраці з німецькою компанією Polytan. Сьогодні ми запускаємо першу чергу заводу, а вже незабаром очікуємо на відкриття другої. Ми робимо все можливе, щоб відновити в країні футбольну та спортивну інфраструктуру, не забуваючи про свою соціальну відповідальність. Найважливіше, що цей завод, для створення якого не було використано жодної гривні бюджетних чи кредитних коштів, є власністю Федерації футболу України, а значить – кожного громадянина нашої країни, який любить футбол та підтримує його розвиток. Мабуть, саме в цьому полягає й головна філософія сьогоднішньої події – це підприємство працюватиме на майбутнє українського футболу. Впевнений, що це фундамент майбутніх перемог українського футболу, й через деякий час ми побачимо плоди сьогоднішньої непересічної події", – відзначив у вітальному слові Андрій Павелко.

У свою чергу голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган відзначив соціальний та економічний аспекти у створенні нового підприємства: "Впевнений, що це виробництво буде знане не лише в Україні, а й у Європі та світі. Хочу подякувати президенту Федерації футболу України Андрію Павелку за те, що вибір локації по спорудженню заводу впав саме на Київщину, а зі свого боку, як очільник виконавчої влади, запевняю, що в роботі цього підприємства буде режим максимального сприяння з боку усіх інстанцій. А незабаром кількість замовлень зможе завантажити підприємство на максимальну потужність. Це підприємство дасть можливість в Україні розвивати внутрішній ринок спортивних сервісів: ми залишаємо в нашій країні всі кошти по створенню штучного покриття, припиняючи ганебну практику вимивання обігових коштів на користь інших країн".

А першими якість продукції заводу випробували власне ті, для кого в першу чергу й створено виробництво – діти. Судячи з того, що дітлахи довго не залишали імпровізований ігровий майданчик із воротами, штучним покриттям вони були задоволені.

Прес-служба ФФУ, фото Павла Кубанова