Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Поширені питання про новий коронавірус

Поширені питання про новий коронавірус

Наразі у медіапросторі дуже багато інформації про коронавірус. Ця тема резонансна, тривожна, доволі складна і поки викликає значно більше запитань, ніж ми маємо відповідей. Пропонуємо вашій увазі добірку матеріалів сайту ВВС Україна, яка дає відповіді на деякі з питань.

Як довго коронавірус живе на поверхнях?

Підхопити Covid-19 можна, торкаючись до поверхонь, заражених новим вірусом, і наразі вчені з'ясовують, як довго він може виживати поза людським організмом.

Із поширенням коронавірусу зростає і наш страх торкатися різних поверхонь. По всьому світу зараз можна спостерігати однакову картину: люди намагаються відкрити двері ліктями, пасажири у громадському транспорті намагаються не торкатися поручнів, а офісні працівники щоранку завзято труть свої столи. У багатьох містах активно дезінфікують транспорт та вулиці, посилено прибирають в офісах, лікарнях та магазинах. Подекуди добровольці вночі навіть чистять клавіатури банкоматів.

Як і багато інших респіраторних вірусів, зокрема грип, Covid-19 поширюється через крихітні крапельки, що виділяються з носа та рота зараженої людини під час кашлю чи чхання.

Під час одного кашляння може виділитися до 3000 таких крапель. Ці частинки можуть осідати на інших людей, одяг та поверхні навколо них, але деякі дрібніші частинки можуть залишатися у повітрі. Також є свідчення того, що вірус довше виживає у фекальних виділеннях, тому кожен, хто не миє ретельно руки після відвідування туалету, може заразити все, до чого доторкнеться.

Варто зазначити, що за даними Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC), торкнутися до поверхні або предмета, на яких є вірус, а потім – до свого обличчя – "не є основним способом поширення вірусу".

Попри це CDC, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та інші організації охорони здоров'я наголошують, що миття рук і щоденна дезінфекція поверхонь, до яких часто торкаються, є ключовим фактором у запобіганні поширення Covid-19. Тож хоча ми досі не знаємо точно, скільки випадків зараження спричиняються безпосередньо забрудненими поверхнями, експерти радять бути обережними.

Наразі вчені намагаються з'ясувати, як довго SARS-CoV-2 – назва вірусу, який викликає захворювання Covid-19 – може виживати поза людським організмом.

Нілтьє Доремален, вірусолог з Національного інституту здоров'я США (NIH), та її колеги зробили кілька перших тестів того, як довго SARS-CoV-2 може виживати на різних поверхнях. Їхнє дослідження показує, що вірус може виживати в краплях до трьох годин після того, як потрапить у повітря під час кашляння. Дрібні крапельки розміром від 1 до 5 мікрометрів – приблизно в 30 разів менші за ширину людської волосини – у спокійному повітрі можуть перебувати кілька годин.

Це означає, що вірус, що циркулює в нефільтрованих системах кондиціонування, житиме не більше пари годин, тим більше, що у рухомому повітрі краплі швидше осідають на поверхнях.

Але дослідження NIH виявили, що вірус SARS-CoV-2 довше живе на картоні – до 24 годин, і до 2-3 діб на пластикових і нержавіючих поверхнях.

Отримані дані свідчать про те, що вірус може довго жити на дверних ручках, пластикових або ламінованих поверхнях та інших твердих предметах. Однак дослідники виявили, що мідні поверхні, як правило, вбивають вірус приблизно за чотири години.

Але є й швидший спосіб – дослідження показали, що коронавірус можна знищити за хвилину за допомогою дезінфекції поверхонь 62-71% спиртом або 0,5% відбілювачем з перекисом водню або побутовим відбілювачем, що містить 0,1% гіпохлориту натрію.

Наразі невідомо, як довго вірус може вижити на одязі та інших поверхнях, які важче дезінфікувати. Для того, щоб це з'ясувати, потрібно провести додаткові дослідження, але вчені припускають, що на натуральних волокнах, які добре вбирають вологу, вірус буде швидше висихати. Також науковці продовжують досліджувати вплив на вірус високих температур та вологості.

І не забувайте: дотик до зараженої поверхні сам по собі не заразить вас коронавірусом. Це станеться лише якщо він потрапить в рот, ніс чи очі. Саме тому нам краще якомога рідше торкатися свого обличчя.

Чи захищають медичні маски від вірусу?

Люди у медичних масках – так часто зображують будь-який вірусний спалах. Їх використовують в багатьох країнах світу, щоб уникнути зараження.

Вірусологи скептично ставляться до їхньої ефективності проти вірусів, що циркулюють у повітрі. Проте, вони захищають від збудника, що передається через брудні руки до рота.

Доктор Девід Керрінгтон з Лондонського університету пояснює, що "звичайні хірургічні маски не захищають від вірусів чи бактерій, які переносяться повітрям", а саме таким шляхом "передаються більшість вірусів". Маски надто вільно фіксують на обличчі, вони не мають повітряного фільтра і залишають очі відкритими. Але вони знижують ризик зараження вірусом через чхання або кашель та захищають від інфекції, що передається через брудні руки до рота.

Дослідження 2016 року стверджує, що люди зазвичай торкаються обличчя близько 23 разів на годину. Джонатан Бал, професор молекулярної вірусології з Ноттінгемського університету, каже: "В лікарні маска для обличчя запобігає зараженню грипом. Вона діє як респіратор. Респіратори, які, зазвичай, мають спеціальний повітряний фільтр, розробили для захисту від потенційно небезпечних повітряних частинок. Однак їхня ефективність для широкого загалу – менш переконлива. Доволі складно носити маску протягом тривалого періоду часу.

Доктор Коннор Бемфорд з Інституту експериментальної медицини Wellcome-Wolfson з Королівського університету в Белфасті вважає, що дотримання простих заходів гігієни є набагато ефективнішим.

Закривайте рот під час чхання, мийте руки, не торкайтесь брудними руками обличчя. Це знизить ризик зараження будь-яким респіраторним вірусом. Щоб уникнути зараження вчені радять регулярно мити руки теплою водою з милом, не торкатись очей і носа та вести здоровий спосіб життя.

"Є думка, що маски дійсно захищають. Насправді ж є дуже мало свідчень їхньої користі поза стінами лікарні", – пояснює британський епідеміолог Джейк Даннінг.

Маски потрібно правильно носити, часто міняти й безпечно утилізувати. Тоді буде ефект. Тому, за словами доктора Даннінга, краще зосередитися на особистій гігієні.

Як фільм 2011 року передрік епідемію

Голлівудський фільм "Зараження" (Contagion) режисера Стівена Содерберга, що вийшов на екрани у 2011 році, так і не став блокбастером. Попри зірковий акторський склад (у стрічці знялися Метт Деймон, Гвінет Пелтроу, Джуд Лоу, Кейт Вінслет), за касовими зборами фільм тоді посів лише 61 місце у світі.

Проте дев'ять років потому, у 2020, "Зараження" увійшла до списку найчастіше завантажуваних стрічок американського iTunes Store, а в Google кількість пошукових запитів, що містять назву фільму, б'є усі рекорди. Якщо у грудні, коли ми вперше почули про появу нового коронавірусу в Китаї, в каталозі студії Warner Bros. фільм посідав лише 270 місце за популярністю, то тепер "Зараження" поступається лише "Гаррі Поттеру".

Усе це – завдяки коронавірусу й дивовижній схожості сюжету фільму десятирічної давнини з подіями, що тепер розвиваються в реальності. Дійсно, паралелі з реальним життям у "Зараженні" вражають.

Героїня фільму через рукостискання заражається вірусом MEV-1 у Гонконзі від шеф-кухаря, який приготував свинину, а свиня, своєю чергою, була інфікована кажаном.

В реальності, вважають фахівці, зараження в Ухані почалося після того, як вірус подолав міжвидовий бар'єр і передався від тварини до людини. І є дуже велика вірогідність того, що, як і у випадку з епідемією SARS у 2002-2003 роках, першоджерелом вірусу були саме кажани. Вже потім через інших тварин вірус міг перейти до людини.

Як і справжній коронавірус Covid-19, вигаданий вірус із фільму розповсюджується при близькому контакті людей або через дотики до заражених поверхонь. І кіношна, і справжня хвороби вражають дихальні шляхи, проте MEV-1 – це мутація реально існуючого вірусу Nipah, який належить до іншого сімейства, аніж Covid-19.

Нинішній спалах набагато менш смертельний, ніж екранний. У фільмі герої часто згадують рівень смертності у 25%, тоді як смертність від Covid-19, за даними ВООЗ, коливається в рамках 3,4%. У фільмі MEV-1 за місяць вбиває 26 мільйонів людей. Кількість жертв коронавірусу за три місяці з початку спалаху в Китаї ще не перевищила й 4 тисяч людей.

Поки що співставною за масштабом з кіношною епідемією є тільки іспанка, яка у 1918-1920 роках забрала понад 50 мільйонів життів.

Передивитись фільм Стівена Содерберга "Зараження" (Contagion) можна за посиланнями:

Зараження постер

Головне, зберігайте спокій та дотримуйтесь простих рекомендацій, аби убезпечити себе від вірусних інфекцій!

Прості правила які можуть врятувати життя