Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

До 30-річчя ІФАФ: ЖФК "Нафтохімік" Калуш – найтитулованіший жіночий футбольний клуб на Івано-Франківщині

До 30-річчя ІФАФ: ЖФК Нафтохімік Калуш – найтитулованіший жіночий футбольний клуб на Івано-Франківщині

Івано-Франківська обласна асоціація футболу в рамках святкування свого 30-річчя пропонує публікацію про жіночий (дівочий) футбол на Прикарпатті та ЖФК "Нафтохімік" Калуш – найтитулованіший жіночий футбольний клуб на Івано-Франківщині.

Розвиток жіночого футболу на теренах Івано-Франківської області в період Незалежності бере свій початок ще з 1992 року. Саме тоді на одному із засідань керівного органу обласної федерації футболу розглядалось питання про стан справ в жіночому футболі на Прикарпатті. Невдовзі після цього Івано-Франківською обласною федерацією футболу було проведено кілька показових турнірів з міні-футболу серед жіночих команд. Змагання відбувались в манежі коледжу фізичного виховання і викликали велику зацікавленість вболівальницької аудиторії. У другій половині 90-х та на початку 2000-х років в окремих ДЮСШ був відкритий набір дівочих груп на відділення "Футбол". З роками інтерес до жіночого футболу зростав.

Як наслідок, за ініціативи Івано-Франківської ОДА та ЗАТ "Лукор" восени 2003 року було створено перший на Прикарпатті жіночий футбольний клуб "Нафтохімік" Калуш. У квітні 2004 року команда дебютувала в чемпіонаті України. Свій перший сезон вона завершила на 6-му місці серед 9-ти команд-учасниць. З 2005 року і до моменту припинення свого існування ЖФК "Нафтохімік" була незмінним призером чемпіонатів України. В 2007 р. ЖФК "Нафтохімік" вперше в своїй історії виборов звання чемпіона України і отримав право виступів у жіночій Лізі чемпіонів сезону 2008-2009 років. На першому етапі змагань, який проходив в польському Вроцлаві, наша команда випередила тодішніх чемпіонок Польщі, Греції та Естонії, достроково завоювавши путівку в наступний раунд змагань.

Другий етап турніру відбувся в Калуші та Івано-Франківську (!). Суперницями калушанок були кращі колективи Німеччини, Іспанії та Данії. На жаль, даний етап змагань видався не надто вдалим для чемпіонок України. В підсумковій класифікації європейських клубних змагань 2008-2009 років ЖФК "Нафтохімік" зайняв 14 місце. В 2009-2010 рр. команда не приймала участі в національному чемпіонаті зосередившись на підготовці власного резерву. Основу нового складу команди становили вихованки місцевих спортивних шкіл. В 2011 році ЖФК "Нафтохімік" відновив свої виступи в чемпіонаті України і одразу ж зайняв 3-тє місце. В 2012 році команда вперше в своїй історії завоювала срібні нагороди і стала першим представником Івано-Франківської області, який завоював Кубок України з ігрових видів спорту. В фінальному матчі в Києві калушанки впевнено перемогли ФК "Дончанку" із Донецька.

Досягнення ЖФК "Нафтохімік" Калуш:

  • вперше в Івано-Франківській області федерація футболу серед федерацій з видів спорту набула юридичного статусу та стала госпрозрахунковою організацією;
  • чемпіон України 2007 року;
  • срібний призер чемпіонату України 2012 року;
  • бронзовий призер чемпіонату України 2005, 2006, 2008 та 2011 років;
  • володар Кубка України 2012 року;
  • учасник Кубка УЄФА серед жінок сезону 2008-2009 років.

За час свого існування клуб підготував 32 майстрів спорту України з футболу. В різні сезони в складі ЖФК "Нафтохімік" виступали гравці з Білорусі, Болгарії, Мексики, ПАР, США, Австралії та Вірменії. Основу ж завжди становили місцеві вихованки. Зокрема, найкращим бомбардиром клубу та багаторічним капітаном була Христина Ботюк з Івано-Франківська, яка провела у складі ЖФК "Нафтохімік" в період з 2004 по 2012 роки 93 поєдинки, відзначившись при цьому 63-ма забитими м’ячами. Зараз Ботюк продовжує свої виступи у складі ЖФК "Прикарпаття-ДЮСШ №3" (Івано-Франківськ).

На жаль, через фінансові труднощі у вересні 2013 року ЖФК "Нафтохімік" припинив своє існування, проте традиції жіночого футболу, які були закладені в Калуші продовжуються на теренах області і зараз…

Жіночий футбол на Прикарпатті
Жіночий футбол на Прикарпатті
Жіночий футбол на Прикарпатті
Жіночий футбол на Прикарпатті
Жіночий футбол на Прикарпатті
Жіночий футбол на Прикарпатті
Жіночий футбол на Прикарпатті
Жіночий футбол на Прикарпатті
Прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу