Новини :: Комітет з проведення змагань

|

Застосування дисциплінарних санкцій у випадках, коли офіційна особа матчу одночасно внесена в Рапорті арбітра у розділах футболісти і представники

Застосування дисциплінарних санкцій у випадках, коли офіційна особа матчу одночасно внесена в Рапорті арбітра у розділах футболісти і представники

Пропонуємо вашій увазі роз'яснення Юридичного відділу УАФ стосовно дисциплінарних санкцій до офіційних осіб матчу команд/клубів у випадках, коли офіційна особа матчу команди/клубу одночасно внесена в Рапорті арбітра у розділах футболісти і представники (мається на увазі, наприклад, "граючий" тренер, "граючий" адміністратор, "граючий" президент тощо).

У нормі, якщо представник команди/клубу (наприклад, "граючий" тренер) внесений у Рапорті арбітра в розділі футболісти, він не мав би бути внесений у Рапорті арбітра в розділ представники (але це не забороняється).

Згідно Дисциплінарних правил Української асоціації футболу (остання редакція 2022 року) у футбольному матчі приймають участь:

ОФІЦІЙНІ ОСОБИ МАТЧУ – арбітр, асистенти арбітра, четвертий арбітр, директор матчу, офіцер безпеки матчу, спостерігач арбітражу, та будь-які інші особи, призначені УАФ або юридичною особою (асоціація, ліга, відомство, ФСТ, регіональна асоціація – член УАФ, що організовує та/або проводить змагання з футболу або бере в них участь, команди/клуби, що беруть участь у змаганнях (футболісти та представники), що проводяться або організовані УАФ або її членами) для виконання обов’язків у зв’язку з проведенням матчу.

Представниками команди/клубу, що беруть участь у змаганнях, можуть бути: президент, віце-президент, начальник команди, головний тренер, тренер, адміністратор, лікар, масажист тощо.

Застосування дисциплінарних санкцій

До офіційної особи матчу команди/клубу, яка одночасно внесена в Рапорті арбітра в розділах футболісти і представники, дисциплінарні санкції в першу чергу застосовуються як до футболіста (Стаття 8) (також КДК має повне право одночасно застосувати дисциплінарні санкції до такої особи і як до представника):

– Попередження до, під час та після матчу, яке супроводжується пред’явленням арбітром порушникові жовтої картки (пп.2.2 п.2 Стаття 6);

– Вилучення – вимога арбітра до, під час та після матчу залишити футбольне поле і територію, що його безпосередньо оточує, включаючи лаву запасних. Вилучення футболіста супроводжується пред’явленням порушникові червоної картки, а для представника команди/клубу (офіційної особи матчу) відбувається в усній формі (пп.2.3 п.2 Стаття 6). Вилучений представник команди/клубу може передати свої повноваження особі, яка змінила його на лаві запасних, проте цей представник команди/клубу не має права впливати на глядачів, футболістів та інших офіційних осіб матчу (п.3 Стаття 11);

– Відсторонення від матчів (від участі в змаганнях) – заборона брати участь у наступному матчі/матчах або змаганні та перебувати на території, що безпосередньо оточує футбольне поле на визначений строк, визначену кількість матчів або довічно (пп.2.4 п.2 Стаття 6);

– Заборона входити до роздягальні та/або перебувати на лаві запасних на визначений строк чи визначену кількість матчів (пп.2.5 п.2 Стаття 6);

– Заборона відвідувати стадіон під час виступів на ньому команди порушника на визначений строк, визначену кількість матчів або довічно (пп.2.6 п.2 Стаття 6);

– Заборона здійснювати будь-яку діяльність, пов’язану з футболом (адміністративну, спортивну та ін.) на визначений строк або довічно (пп.2.7 п.2 Стаття 6).

Застосування дисциплінарних санкцій

Відсторонення, накладене на футболіста/тренера (футболіста/адміністратора, футболіста/президента тощо) стосується його як футболіста та тренера (адміністратора, президента тощо) одночасно (п.3 Стаття 12).

Офіційна особа, працівник/тренер клубу, відсторонений від виконання своїх обов’язків, може спостерігати за матчем, від якого він відсторонений, тільки з трибуни. Йому не дозволяється знаходитись у роздягальні, тунелі або технічному майданчику та контактувати зі своєю командою до та під час матчу (п.4 Стаття 12).

Якщо футболіст, що відсторонений мінімум на три матчі, починає виконувати обов’язки офіційної особи клубу, будь-яка частина санкції, що залишилася, є обов’язковою для нього і на новій посаді (п.5 Стаття 12).

Якщо відсторонення супроводжується застосуванням обов’язкового грошового внеску, воно подовжується до повної сплати обов’язкового грошового внеску (п.6 Стаття 12).

Усі відсторонення офіційних осіб, тренерів, футболістів діють незалежно від їх переходу до іншого клубу-учасника змагань (п.10 Стаття 12).

Застосування дисциплінарних санкцій
Прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу