Новини :: Комітет з проведення змагань

|

Попередження та вилучення: відповіді на поширені питання

Попередження та вилучення: відповіді на поширені питання

Для такого імпульсивного, жорсткого і динамічного виду спорту, яким є сучасний футбол, ніяк не можна обійтися без використання строго працюючої системи попереджень та покарань. Поряд з усними попередженнями, штрафними і вільними ударами, жовта і червона картки у футболі так само є інструментами фіксації покарання.

Відповідно до міжнародних правил як ФІФА, так і УЄФА, повноваження накладати покарання у вигляді карток має тільки головний арбітр футбольного поєдинку. Покарання поширюється як на гравців команд, які перебувають безпосередньо на футбольному полі, так і на запасних футболістів, включених у протокол на матч. Потрапити під дисциплінарні санкції з боку арбітра можуть і представники тренерського штабу футбольної команди.

Які можуть бути варіанти карткових покарань учасників футбольного матчу від арбітра? Їх всього чотири: одна жовта картка, дві жовті картки, червона картка, жовта і червона картки. Розберемо кожний випадок окремо.

Одна жовта картка – попереджуючий тип санкцій, картка враховується до загального обліку жовтих карток футболіста у відповідних змаганнях.

Дві жовті картки, отримані гравцем протягом одного матчу, дають у сукупності червону картку і, відповідно, автоматичне вилучення футболіста з поля. За дві жовті картки, отримані в одному матчі змагань, футболіст підлягає відстороненню на один наступний матч. Дві жовті картки, отримані в одному матчі, при обліку враховуються як червона картка і не враховуються при підрахунку загальної кількості жовтих карток.

Червона картка – виняткова міра покарання. У момент футбольного матчу даний вид дисциплінарного покарання передбачає тільки одну санкцію – вилучення винуватця порушення з поля і з ігрової зони. Відповідно до регламенту будь-яких змагань, учасник футбольного матчу, який отримав картку червоного кольору, апріорі змушений буде пропустити наступний матч. Надалі, на підставі протоколу поєдинку, рішення про дисциплінарні санкції (кількість матчів відсторонення) у відносини винного приймає Контрольно-дисциплінарний комітет (КДК) організації, під егідою якої проводяться дані змагання.

Також бувають випадки, коли по ходу гри футболіст отримує спочатку жовту картку, а через деякий час – пряму червону. У даному випадку до уваги беруться обидві картки. Жовта картка враховується до загального обліку жовтих карток футболіста у відповідних змаганнях, а за червону картку футболіст підлягає відстороненню. Кількість матчів відсторонення залежить від виду порушення, але про це ми поговоримо окремо.

Облік дисциплінарних санкцій, застосованих арбітром у матчах, ведеться окремо для кожної категорії змагань: чемпіонат Прем'єр-ліги, чемпіонат ПФЛ першої ліги, чемпіонат ПФЛ другої ліги, кубок України, чемпіонат ААФУ, кубок ААФУ, чемпіонат області, першість області, кубок області, чемпіонат району, кубок району, чемпіонат ДЮФЛ України, чемпіонат ДЮФЛ області тощо. Кількість матчів відсторонення футболіста за отримані жовті та червоні картки зазначається у Регламенті, який має кожна з вище вказаних категорій змагань.

Надалі для прикладу ми візьмемо Регламент чемпіонату, першості, розіграшу Кубка та Суперкубка Івано-Франківської області з футболу сезону 2022-2023 років. І на основі даного регламенту розберемо дисциплінарні санкції за жовті та червоні картки.

Картки жовтого кольору є проміжним видом покарання. Їх основна мета – вказати футболістам на неприпустимість подібних дій на полі. За допомогою жовтих карток арбітр впливає на поточний ігровий процес, утримуючи його в рамках правил.

За кожні 4 (чотири) жовті картки, отримані в матчах чемпіонату області серед команд клубів першої ліги, футболіст підлягає відстороненню на 1 (один) матч. Відсторонення відбувається саме в матчах чемпіонату області серед команд клубів першої ліги без рішення КДК. Це відсторонення не поширюється на інші змагання.

За кожні 4 (чотири) жовті картки, отримані в матчах першості області серед команд клубів другої ліги, футболіст підлягає відстороненню на 1 (один) матч. Відсторонення відбувається саме в матчах першості області серед команд клубів другої ліги без рішення КДК. Це відсторонення не поширюється на інші змагання.

За кожні 3 (три) картки, отримані в матчах розіграшу Кубка області, футболіст підлягає відстороненню на 1 (один) матч. Відсторонення відбувається саме в матчах кубку області без рішення КДК. Це відсторонення не поширюється на інші змагання.

За 2 (дві) жовті картки, отримані в 1 (одному) матчі змагань, футболіст підлягає відстороненню на 1 (один) матч. Як ми вже казали вище, дві жовті картки, отримані в одному матчі, при обліку враховуються як червона картка і не враховуються при підрахунку загальної кількості попереджень. Відсторонення відбувається саме в тих в змаганнях, у яких була отримана червона картка, без рішення КДК. Це відсторонення не поширюється на інші змагання. Тобто, за дві картки, отримані в матчі чемпіонату області першої ліги, відсторонення відбувається саме в матчах чемпіонату області; за дві картки, отримані в матчі кубку області, відсторонення відбувається саме в матчах кубку області. Така сама процедура і для першості другої ліги області, і для змагань Всеукраїнських, і для змагань районних.

За червону картку, отриману за позбавлення суперника очевидної гольової можливості (старий варіант – фол останньої надії), футболіст підлягає відстороненню на 1 (один) матч. Відсторонення відбувається в змаганнях, у яких була отримана червона картка, без рішення КДК. Це відсторонення не поширюється на інші змагання. Тобто, за картку, отриману за позбавлення суперника очевидної гольової можливості в чемпіонаті області, відсторонення відбувається саме в матчах чемпіонату області; за картку, отриману за позбавлення суперника очевидної гольової можливості в матчі кубку області, відсторонення відбувається саме в матчах кубку області. Така сама процедура і для першості другої ліги області, і для змагань Всеукраїнських, і для змагань районних.

Усі інші прямі червоні картки – це реакція арбітра на серйозні порушення на футбольному полі, наслідком яких є видалення футболіста або представника команди. Арбітр подібним чином має право припиняти явні порушення, що відбиваються на характері матчу, на фізичному і психоемоційному стані учасників. Як правило, таке жорстке дисциплінарне покарання наслідок прояви надмірної агресивної поведінки футболістів, словесні образи, непристойні жести і дії, вчинені на адресу учасників матчу, включаючи бригаду арбітрів.

Футболіст, який отримав червону картку (за винятком: дві жовті картки або червона картка за позбавлення суперника очевидної гольової можливості), не має права брати участь у будь-яких офіційних матчах (Всеукраїнських, обласних, районних тощо) до рішення КДК та закінчення терміну відсторонення від ігор. Термін дії відсторонення футболіста від участі в змаганнях розпочинається з моменту вилучення футболіста з поля. Кількість матчів відсторонення визначається рішенням КДК.

Отже, з жовтими та червоними картками розібралися, далі поговоримо про те як рахуються картки та дискваліфікації при переходах футболістів протягом футбольного сезону з однієї команди до іншої.

При переході футболіста протягом сезону з команди в команду (незалежно від ліги або категорії змагань) його жовті картки (попередження) не переносяться та не анулюються, зберігаються в тій команді та категорії змагань, де були отримані.

ПРИКЛАДИ ВАРІАНТІВ:


Після реєстрації футболіст бере участь у чемпіонаті області першої ліги за "Ураган" Черніїв, де отримує в матчах 3 (три) жовті картки. У другий реєстраційний період переходить грати за ФК "Вільхівці", який також є учасником чемпіонату області першої ліги. Три жовті картки, отримані в чемпіонаті області першої ліги, зберігаються в "Урагані" до кінця сезону і не переносяться в ФК "Вільхівці". У ФК "Вільхівці" футболіст розпочинає виступи, маючи в активі – нуль жовтих карток. Така сама процедура відбувалася б і у випадку переходу гравця у будь-які інші категорії змагань.


Після реєстрації футболіст бере участь у чемпіонаті області першої ліги за "Ураган" Черніїв, де отримує в матчах 3 (три) жовті картки. В останній день першого реєстраційного періоду переходить грати за ФК "Вільхівці", який також є учасником чемпіонату області першої ліги. Три жовті картки, отримані в чемпіонаті області першої ліги, зберігаються в "Урагані" до кінця сезону і не переносяться в ФК "Вільхівці". У ФК "Вільхівці" футболіст розпочинає виступи, маючи в активі – нуль жовтих карток, але вже по ходу першого кола отримує 2 (дві жовті картки). Під час другого реєстраційного періоду футболіст повертається грати за "Ураган". Дві жовті картки, отримані в чемпіонаті області першої ліги, зберігаються в ФК "Вільхівці" до кінця сезону і не переносяться в "Ураган". Але після повернення в "Ураган" на обліку футболіста відновлюються 3 (три) жовті картки, які були ним отримані до переходу в ФК "Вільхівці".


При переході футболіста протягом сезону з команди в команду (незалежно від ліги або категорії змагань) його дискваліфікації за перебір жовтих карток, або за дві жовті картки в одному матчі, або за позбавлення суперника очевидної гольової можливості не переносяться та не анулюються, зберігаються в тій категорії змагань, де були отримані.

ПРИКЛАДИ ВАРІАНТІВ:


Після реєстрації футболіст бере участь у чемпіонаті області першої ліги за "Ураган" Черніїв, де отримує дискваліфікацію (за перебір жовтих карток, або за дві жовті картки в одному матчі, або за позбавлення суперника очевидної гольової можливості). Відсторонення за дискваліфікацію не відбув. У другий реєстраційний період футболіст переходить грати за ФК "Вільхівці", який також є учасником чемпіонату області першої ліги. Футболіст має відбути один матч дискваліфікації в першому ж матчі ФК "Вільхівці" за календарем чемпіонату області.


Після реєстрації футболіст бере участь у розіграші Кубка області за "Ураган" Черніїв, де отримує дискваліфікацію (за перебір жовтих карток, або за дві жовті картки в одному матчі, або за позбавлення суперника очевидної гольової можливості). Відсторонення за дискваліфікацію не відбув, тому що "Ураган" вибув з розіграшу кубку. У другий реєстраційний період футболіст переходить грати за "Нафтовик" Долина, який також є учасником розіграшу Кубка області. Футболіст має відбути один матч дискваліфікації в першому ж матчі "Нафтовика" за календарем розіграшу Кубка області.


Після реєстрації футболіст бере участь у чемпіонаті області першої ліги за "Ураган" Черніїв, де отримує дискваліфікацію (за перебір жовтих карток, або за дві жовті картки в одному матчі, або за позбавлення суперника очевидної гольової можливості). Відсторонення за дискваліфікацію не відбув. У другий реєстраційний період футболіст переходить грати за ФК "Верхня", який бере участь у чемпіонату Калуського району. Відсторонення (дискваліфікація на один матч), отримана в чемпіонаті області першої ліги, зберігається на обліку в чемпіонаті області першої ліги до кінця сезону і не переноситься в ФК "Верхня". У ФК "Верхня" футболіст розпочинає виступи, маючи в активі – нуль дискваліфікацій.


Після реєстрації футболіст бере участь у чемпіонаті області першої ліги за "Ураган" Черніїв, де отримує дискваліфікацію (за перебір жовтих карток, або за дві жовті картки в одному матчі, або за позбавлення суперника очевидної гольової можливості). Відсторонення за дискваліфікацію не відбув. В останній день першого реєстраційного періоду переходить грати за ФК "Верхня", який є учасником чемпіонату Калуського району. Відсторонення (дискваліфікація на один матч), отримана в чемпіонаті області першої ліги, зберігається на обліку в чемпіонаті області першої ліги до кінця сезону і не переноситься в ФК "Верхня". У ФК "Верхня" футболіст розпочинає виступи, маючи в активі – нуль дискваліфікацій. Під час другого реєстраційного періоду футболіст повертається грати за "Ураган". Футболіст має відбути один матч дискваліфікації в першому ж матчі "Урагану" за календарем чемпіонату області. Також може бути ситуація, коли гравець не зіграв за ФК "Верхня" ні однієї хвилини, і використав право на другий перехід, наприклад, у "Пробій" Городенка, який є учасником чемпіонату області першої ліги. У даному випадку футболіст також має відбути один матч дискваліфікації в першому ж матчі "Пробою" за календарем чемпіонату області.


При переході дискваліфікованого футболіста протягом сезону з однієї команди до іншої (незалежно від ліги) термін його дискваліфікації за рішенням КДК (усі інші прямі червоні картки окрім за дві жовті картки або за позбавлення суперника очевидної гольової можливості) не анулюється, зберігає чинність та враховується при обліку.

Після завершення змагального сезону жовті картки та відсторонення за перебір жовтих карток анулюються.

Якщо кількість матчів, на які відсторонений футболіст (за дві жовті картки в одному матчі, або за позбавлення суперника очевидної гольової можливості, або інші прямі червоні картки), перевищує кількість матчів, що залишилися в поточному змагальному сезоні, то залишок матчів, на які відсторонений футболіст, переноситься на наступний змагальний сезон. Футболіст повинен відбути відсторонення в матчах (згідно календаря змагань) за команду клубу, за яку він буде заявлений у наступному сезоні, незалежно від статусу та виду змагань.

Що ще можна додати про облік жовтих та червоних карток?

Якщо перерваний матч дограється, жовті та червоні картки, отримані футболістами в цьому матчі, не скасовуються.

Якщо матч переграється, жовті картки, отримані футболістами в цьому матчі, скасовуються; червоні картки, отримані футболістами в цьому матчі, не скасовуються.

Жовті та червоні картки, отримані в матчі, за який згодом одній з команд зараховується технічна поразка, не скасовуються.

Якщо матч не відбувся з вини команди суперника, то дана гра зараховується до терміну дискваліфікації гравця.

Якщо матч не відбувся з вини команди, гравець якої був дискваліфікований, то гра не зараховується до терміну дискваліфікації.

Якщо матч не відбувся з причини зняття, виключення команди зі змагань, то цей матч не враховується в кількість матчів, які футболіст повинен пропустити у зв’язку з відстороненням.

Перерваний з будь-якої причини матч враховується в кількість матчів, які футболіст повинен пропустити у зв’язку з відстороненням.

У випадку коли футболіст, який унаслідок дисциплінарних санкцій не відбув дискваліфікацію, а брав участь у матчі (матчах), то даний матч (матчі) не зараховується до терміну його дискваліфікації.

КДК має право за власною ініціативою відкривати та розглядати дисциплінарні провадження і застосовувати дисциплінарні санкції за порушення, не помічені офіційними особами матчу та про які стало відомо КДК з загальнодоступних джерел (телетрансляції, відео-трансляції, виступи офіційних осіб, футболістів, тренерів та інших осіб, які задіяні або працюють у футболі тощо). Таке провадження може бути відкрито протягом п’яти днів з дня, коли КДК стало відомо про факти, що свідчать про можливе вчинення порушення.

І наостанок хочеться нагадати, що саме представники футбольних команд ведуть ретельний облік дисциплінарних санкцій (жовті, червоні картки) своїх футболістів і несуть за це повну відповідальність. Після закінчення матчу офіційні особи команди зобов’язані ознайомитися з технічними даними рапорту арбітра й поставити в ньому свої підписи у графі "З технічними даними рапорту арбітра ознайомлені".

Прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу