Новини :: Комітет з проведення змагань

|

ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби

ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби

Зміни та реформи, які відбуваються на шляху євроінтеграції України, дісталися і до нашого футбольного господарства. Тут потрібно відразу зауважити, що основні вимоги йдуть навіть не від УЄФА, а від ФІФА.

Як ви пам'ятаєте Українська асоціація футболу (тоді ще федерація) була заснована у грудні 1991 року, а наступного – 1992 – вступила в УЄФА.

У 1992 році відбувся запуск першої електронної Бази даних УАФ (далі – БД УАФ), у якій вівся облік усіх категорій змагань, футбольних команд, футболістів, арбітрів, тренерів, дискваліфікацій, переходів, трансферів, статистичних даних ігор тощо.

Протягом 30 років свого існування БД УАФ зазнала багатьох удосконалень, але суть її призначення і роботи залишилися незмінними до нашого часу.

Перша ластівка серйозних змін у нашому футбольному господарстві з'явилася 6 лютого 2019 року, коли Виконавчий комітет УАФ на виконання вимоги Циркуляра ФІФА №1679 ухвалив рішення про необхідність отримання кожним футболістом, зареєстрованим у БД УАФ, крім персонального національного ідентифікатора (мова йде про унікальний цифровий код гравця в БД УАФ), також і персонального ідентифікатора FIFA ID (унікального цифрового коду відповідно вже в Базі даних ФІФА).

ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби
ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби

На виконання постанови Виконкому, аналітичний відділ Спортивно-технічного Департаменту УАФ розпочав роботу з під'єднання БД УАФ до Системи FIFA Connect, яка присвоює унікальний ідентифікаційний номер не тільки кожному футболісту, а і кожній футбольній асоціації і, відповідно, кожному футбольному клубу.

І ось тут, щоб не було плутанини, потрібно визначитися з цими двома термінами – клуб і команда.

Слова команда і клуб часто використовуються і вболівальниками, і фахівцями футболу як взаємозамінні. Так було у нас прийнято, що якщо футбольний суб'єкт мав реєстрацію в органах юстиції (мав статут, виписку з Єдиного державного реєстру), то він рахувався як футбольний клуб; а футбольний суб'єкт, який не був зареєстрований в органах юстиції, рахувався як команда. Але це апріорі не вірне трактування.

ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби

Футбольний клуб – організація, яка зареєстрована в органах юстиції, має статут, емблему, офіс, має у своїй структурі футбольні команди. Клубу може належати декілька команд (професіональних та аматорських), які виступають у різних лігах та вікових категоріях: чоловічі (основна, друга, третя… тощо), юнацькі (U-18, U-16, U-14… тощо), жіночі, дівочі, команда ветеранів. Також клубу можуть належати спортивні школи, стадіон і тренувальна база. Саме футбольний клуб проходить атестацію на право участі своїх команд у відповідних змаганнях.

ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби

Футбольна команда входить у структуру футбольного клубу. Команди бувають чоловічими, жіночими, юнацькими, ветеранськими тощо. Головним документом команди є штатний розклад: футболісти, тренерський штаб, лікарі та масажисти, адміністратор. Саме футбольна команда бере участь у змаганнях.

Ось декілька прикладів з БД УАФ професіональних та аматорських, зареєстрованих та не зареєстрованих в органах юстиції футбольних клубів та структури команд відповідних клубів.

ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби

ФК "ДИНАМО" Київ

"Динамо" (основна команда, бере участь у змаганнях Прем'єр ліги України), "Динамо-2", "Динамо-3", "Динамо-4", "Динамо" (дублери); юнацькі: "Динамо-Академія-2", ДЮФШ "Динамо", РУФК /Республіканське училище фізичної культури/, РУФК-2; жіноча: ЖФК "Динамо"; аматорська: ФК "Відрадний" (бере участь в обласних змаганнях)

ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби

МФК "ПРИКАРПАТТЯ" Івано-Франківськ

"Прикарпаття" (основна команда, бере участь у змаганнях ПФЛ України), "Прикарпаття-Тепловик" (бере участь у змаганнях першої ліги області), "Прикарпаття-Тепловик" U-18 (бере участь у змаганнях другої ліги області), "Прикарпаття-Тепловик-2" (бере участь у районних змаганнях)

ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби

ФК "КАРПАТИ" Кути

"Карпати" (основна команда, бере участь у змаганнях першої ліги області), "Карпати-юн" (бере участь у змаганнях ДЮФЛІФО), "Карпати-2" (бере участь у районних змаганнях), "Карпати-2-юн" (бере участь у районних змаганнях юнаків)

ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби

ФК "ЮНІСТЬ" Верхня

"Благо-Юність" (основна команда, з 2021 р. бере участь у змаганнях першої ліги області), "Юність" (брала участь у районних змаганнях з 2012 по 2021 рр.), ФК "Верхня" (з 2021 р. бере участь у районних змаганнях)

ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби

ФК "НЕГІВЦІ" Калуський р-н

ФК "Негівці" (основна команда, з 2016 р. бере участь у районних змаганнях), "Фортуна" (брала участь у районних змаганнях з 2012 по 2015 рр.)

Українською асоціацією футболу був розроблений новий модуль – КЛУБНИЙ КАБІНЕТ, який став своєрідним буфером обміну даними між БД УАФ і Системою FIFA Connect.

Тобто, будь який заклад футболу – ФК, ДЮФК, ДЮСШ, СДЮШОР має можливість отримати доступ до Клубного кабінету УАФ. Після проходження верифікації, з’являється можливість реєструвати футболістів та закріпляти їх за своїм клубом. Футболісти після реєстрації в Клубному кабінеті – отримують FIFA ID.

Для верифікації у КЛУБНОМУ КАБІНЕТІ клуб має завантажити копію виписки з Єдиного державного реєстру, копію статуту, клубну емблему, заповнити інші розділи (інформаційні, співробітники, інфраструктура, історія клубу).

ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби
ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби
ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби
ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби

Першими, починаючи з сезону 2019-2020 років, почали працювати з Клубним кабінетом професіональні команди Всеукраїнських змагань з футболу.

У сезоні 2020-2021 років до них доєдналися учасники змагань ДЮФЛ України.

А з сезону 2021-2022 років з Клубним кабінетом розпочали роботу обласні асоціації футболу. Доступ до Клубного кабінету отримали 28 учасників обласних змагань першої та другої ліги Івано-Франківської області. За сезон через клубний кабінет у нас було зареєстровано близько 700 футболістів.

Наступним кроком Української асоціації футболу в сезоні 2022-2023 років мало б відбутися залучення до роботи у Клубному кабінеті УАФ учасників районних змагань з футболу та змагань ДЮФЛІФО.

Але війна внесла свої корективи. Ми обласні змагання розпочинали трохи в авральному режимі, тому реєстрація футболістів у поточному сезоні відбувалася без Клубного кабінету. Інформації про те, як буде відбуватися реєстрація футболістів у наступному футбольному сезоні, поки немає.

Що дає цей клубний кабінет і коди ID ФІФА?

У разі підписання футболістом професіонального контракту (особливо ця процедура стосується юних футболістів, від 12 до 23 років) це дасть змогу усім школам та клубам, які брали участь у підготовці спортсмена, отримати компенсацію за підготовку та виховання футболіста згідно норм, визначених ФІФА та УАФ.

База даних дає змогу відстежувати всі переходи футболіста, всі зміни у його футбольному статусі, всі міжнародні трансфери, що дає змогу не тільки правильно розрахувати суму компенсації, яка належатиме школі або клубу, і повинна бути сплачена на їх рахунки, а й проконтролювати прозорість цих виплат, що контролюватиметься спеціально створеним органом ФІФА.

Наразі аналітичний відділ Спортивно-технічного Департаменту УАФ продовжує роботу з упорядкування клубно-командної структури в Базі даних УАФ та приведення до потрібного стандарту ФІФА футбольних клубів.

ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби
ФІФА вимагає реєструвати футбольні клуби

На початку травня поточного року всі обласні асоціації футболу отримали лист від УАФ, у якому повідомлялося, що у подальшому створення в БД УАФ нових футбольних клубів, а також перейменування вже існуючих в БД УАФ станом на 04.05.2023 року футбольних клубів покладається виключно на аналітичний відділ Спортивно-технічного Департаменту УАФ.

Для створення футбольного клубу в БД УАФ або його перейменування необхідно буде надати в УАФ копію статуту та виписку з Єдиного державного реєстру. Дані документи будуть завантажені в базу даних ФІФА з метою присвоєння клубу FIFA ID. Створення команд у структурі футбольних клубів залишається за регіональними Асоціаціями футболу.

Це означає, що в недалекому майбутньому у всіх офіційних змаганнях під егідою УАФ будуть брати участь команди тільки зареєстрованих у державних органах юстиції футбольних клубів.

23 травня на своєму засіданні Виконавчий комітет обласної асоціації футболу зобов’язав Комітет з проведення змагань "ІФАФ" розпочинаючи із змагального сезону 2023-2024 років допускати до участі в чемпіонаті та першості області з футболу виключно команди футбольних клубів, які мають статус юридичної особи.

Також Виконавчий комітет зобов’язав голів районних асоціацій футболу області розпочинаючи із змагального сезону 2023-2024 років внести доповнення до Регламентів районних змагань з футболу в наступній редакції:

до участі в чемпіонаті та першості району з футболу сезону 2025-2026 років будуть допускатися виключно команди футбольних клубів, які мають статус юридичної особи.

Прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу