Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Хто винайшов зникаючий спрей

Хто винайшов зникаючий спрей

Зникаючий спрей – атрибут у футболі, який використовується, щоб намалювати тимчасову лінію на поле (наприклад, під час штрафного удару). Спрей наноситься з аерозольного балона і виглядає як біла пляма або лінія, яка зникає через деякий час.

У 2000 році бразильський винахідник Гейне Аллеман'е розробив спрей під назвою "Spuny". Вперше його випробували на професійному рівні в 2001 році. Спочатку у бразильському чемпіонаті, а потім на Кубку Жоао Авеланжа. Судді одноголосно схвалили його використання.

"Spuny" був запатентований його винахідником 29 жовтня 2002 року. Відтоді даний спрей і його аналоги використовувалися в багатьох міжнародних футбольних змаганнях.

Кубок Америки з футболу 2011 року став першим турніром для збірних команд, на якому застосовували спрей. Він був використаний, щоб позначити положення м'яча і стінки під час штрафних ударів.

У 2013 році спрей був задіяний і в клубному турнірі – клубному чемпіонаті світу в Марокко.

Через півроку, у червні 2014 року, сама недавня на той момент комерційна версія спрею "9-15" була застосована і на Чемпіонаті світу в Бразилії. Японський арбітр Юиті Нисимура вперше в історії "мундіалів" використовував спрей в матчі відкриття турніру, в якому грали збірна Бразилії і збірна Хорватії.

"9-15" був розроблений аргентинським підприємцем Пабло Сілвою і його комерційне виробництво почалося в 2008 році.

MLS (професійна футбольна ліга США і Канади) використовує власну систему, яка називається Aero Comex Futline, причому спрей працює як на траві, так і на синтетичних та інших поверхнях.

29 серпня 2015 року в матчі 6-го туру Ліги Парі-Матч між луцькою "Волинню" і донецьким "Олімпіком" українські судді вперше використали зникаючий спрей в національному чемпіонаті.

Спрей складається з води (≈80%) і бутану (≈20%) з невеликим додаванням поверхнево-активних речовин і деяких інших інгредієнтів. При натисканні на клапан бутан розпорошується, утворюючи маленькі крапельки, покриті водою на поверхні. Незабаром бутан випаровується, а вода і добавки вбираються в поверхню або випаровуються.

Зникаючий спрей