Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Сторінки історії. "Маяк" (Підгір'я) – 25 років чемпіонства

Сторінки історії. Маяк (Підгір'я) – 25 років чемпіонства

25 років тому "Маяк" з Підгір'я переможно завершив сезон 1991 року, ставши чемпіоном України серед сільських колективів, що є знаменною подією в історії Богородчанського футболу. З того дня минуло чверть століття, але ми пам'ятаємо успіх тієї команди і сьогодні знову вшановуємо наших героїв.

До найбільшої перемоги не тільки підгірського, а й районного футболу команду "Маяк" привів їх головний тренер Роман Балаш. Заслуга в завоюванні золотих медалей першості України ФСТ "Колос" належить голові футбольного клубу Дмитрові Битківському, адміністраторові команди Іванові Остапишину, лікареві Юрію Мохнію, а також тодішньому голові Богородчанської районної ради Петрові Перепічці та голові місцевого господарства Михайлові Гуляну.

Маяк Підгір'я 25 років чемпіонства

Команда "Маяк" була сформована в основному з місцевих футболістів, які пройшли через горнило районних та обласних змагань. Переможний склад награвався два сезони. Тому гравці на полі розуміли один одного, як то кажуть, з півслова. Спочатку підгірський "Маяк" виборов звання чемпіона району. Потім підгірці посіли перше місце в обласній першості серед сільських колективів і здобули право грати в першості України серед команд ФСТ "Колос".

Спогадами від того пам'ятного сезону поділився голова Богородчанської обласної федерації футболу Роман Михайлович Балаш.

Фінальний національний турнір ФСТ "Колос" проводився на початку жовтня. Спочатку команди змагались у двох групах за круговою системою. Переможці групових змагань у заключному поєдинку визначали чемпіона. Колективи, які посіли другі місця, вирішували долю третього призера. Підгірський "Маяк" грав у першій групі з футболістами Київщини, Полтавщини та Дніпропетровщини. У другу групу ввійшли представники Херсонщини, Миколаївщини, Волинщини та Чернігівщини.

Глядачі, що прибули з усього Богородчанського району, стали свідками урочистого відкриття фінального турніру. Під звуки гімну "Ще не вмерла Україна" капітани команд підняли національний прапор.

Дівчата у яскравих українських костюмах вручили командам і арбітрам змагань хліб-сіль. Учасників фіналу тепло вітали голова Богородчанської районної ради Петро Перепічка, голова асоціації футболу України ФСТ "Колос" Василь Антонюк, заступник голови обласного ФСТ "Колос" Вячеслав Савченко та голова місцевого господарства Михайло Гулян. Приємне враження на гостей справили пісні та гуцульський танець у виконанні аматорів художньої самодіяльності районного будинку культури, які створили футбольний настрій для футболістів перед вирішальними матчами.

Маяк Підгір'я 25 років чемпіонства

Важливе значення в турнірній стратегії для підгірців мав їхній стартовий поєдинок з чемпіоном Київської області. Кияни володіли титулом найсильнішої сільської команди України 1990 року. Ще в роздягальні було видно, що підгірці готові дати бій столичній команді, в складі якої були кілька колишніх футболістів команд майстрів. Серед них виділявся вихованець київського "Динамо" Микола Васильєв, який небезпечно виконував штрафні удари. Але господарі з перших хвилин заволоділи ініціативою, півзахисники "Маяка" вміло контролювали середину поля. За рахунок швидких передач і несподіваних переміщень гравців атаки підгірців біля воріт гостей почали виникати гольові моменти. І на початку зустрічі нападник "Маяка" Олег Лагоза забив перший гол. На цьому підгірські футболісти не зупинилися, в атакувальних діях команди приймали участь і захисники. Підключившись до атаки Володимир Кугук подвоїв рахунок. На тренуваннях підгірці відпрацьовували ці тактичні ходи, а також "стандарти", після яких високий на зріст Кугук головою забив гол. Після перерви господарі поля підтримали високий темп гри і захисник Андрій Кицмей примушує воротаря суперника втретє виймати м’яч з власних воріт. Четвертий гол у ворота киян провів нападник Ярослав Іванюк, який вийшов на заміну в середині другого тайму. Гості зуміли наприкінці гри забити гол престижу у ворота підгірців. Перемога "Маяка" з великим рахунком 4:1 вселила надії для підгірців на старті змагань. Цей матч у плані організації гри виявився для гравців "Маяка" найкращим у фіналі першості України.

Наступним суперником підгірців була команда з Полтавщини, яка розпочала групові змагання з перемоги над дніпропетровцями. Тож поєдинок обіцяв бути цікавим, адже зустрічалися лідери після першого туру. Підгірці, як і в попередній зустрічі з киянами, знову диктували свої умови, то збільшуючи, то зменшуючи темп гри. Гол назрівав, адже захисники гостей не встигали за швидкими нападниками "Маяка". І Дмитро Герасимович, вийшовши на побачення з воротарем полтавчан, відкрив рахунок. У другому таймі підгірці продовжували штурмувати ворота гостей. Двічі перекладина воріт рятувала футболістів з Полтавщини від неприємностей. Але удар центрального півзахисника підгірців Івана Бубіся з-за меж штрафного майданчика все ж таки досяг мети. Фінальний свисток арбітра матчу зафіксував заслужену перемогу "Маяка" – 2:0.

Після двох виграшів у своїй групі підгірці захопили лідерство. Кияни, які здолали дніпропетровців, разом з полтавчанами мали по одній перемозі. Таким чином "Маяк" перед заключним поєдинком у своїй групі з чемпіоном Дніпропетровщини забезпечив собі місце у "золотому" фіналі. У третьому матчі групового турніру склад підгірців дещо змінився. Деяким гравцям було дано відпочинок. Їхнє місце зайняли футболісти, що ще не були задіяні у фінальній частині першості. Проте на гру підгірців це не вплинуло. "Маяк" впевнено гнув свою лінію. Долю матчу вирішив єдиний гол, проведений центральним захисником підгірців Мироном Канюком. Вкотре підтвердився атакуючий потенціал підгірських захисників.

У першій групі переможцем став підгірський "Маяк", який виграв всі три поєдинки і набрав 9 очок. Кияни що зайняли друге місце, відстали від господарів поля на три очки. А в другій групі першими були чемпіони Херсонщини, в активі яких 7 очок. На очко від них відстали їхні сусіди, футболісти з Миколаївської області.

Перед фінальною грою відбувся матч за третє місце, в якому зустрілися команди Київщини та Миколаївщини. Гра пройшла напружено. Команди обмінялися голами. Нічийний рахунок зберігався протягом усієї зустрічі. Тільки перед фінальним свистком арбітра киянин Микола Васильєв зі штрафного удару забив переможний гол. Таким чином футболісти Київщини посіли третє місце, помінявши минулорічні "золоті" нагороди на "бронзу".

Найбільше глядачів зібрав фінальний поєдинок між футболістами Підгір’я та чемпіонами Херсонщини – командою Скадовська. В цю неділю навіть служба в церкві правилася швидше, щоб підгірці мали можливість подивитися гру. У цьому матчі вирішувалась найзаповітніша мрія всіх поколінь підгірського футболу – завоювання звання найсильнішої сільської команди України ФСТ "Колос". Це вдруге підгірці дістали таку можливість, адже перша спроба футболістів "Маяка" в 1983 році була невдалою.

Підгірські футболісти вийшли на гру максимально мобілізованими. "Маяк" розпочав свій "золотий" матч у такому складі: воротар Зіновій Федірко, захисники – Ігор Басараб, Мирон Канюк, Володимир Кугук, Андрій Кицмей, півзахисники – Тарас Парфан, Роман Савчин, Іван Бубісь, Володимир Мироняк, нападники – Дмитро Герасимович, Олег Лагоза. На заміну виходили: Ярослав Іванюк, Іван Микитин, Роман Дмитрів.

Маяк Підгір'я 25 років чемпіонства

Господарі поля мали перевагу протягом усієї гри. Гості тримали глуху оборону, майже не переходили середину поля, рідко вдавались до контратак. Херсонці намагались довести матч до серії одинадцятиметрових ударів. Про такі наміри вони заявили ще напередодні вирішального поєдинку.

Рахунок був відкритий у середині першого тайму. Центральний півзахисник "Маяка" Іван Бубісь, отримавши м’яч у центрі поля, вивіреною передачею знайшов на фланзі лівого півзахисника Романа Савчина. Роман, не зупиняючи м’яч, в один дотик зробив простріл вздовж воріт херсонців, і нападник Дмитро Герасимович забив гол. Ця комбінація була проведена на швидкості, в один дотик. Далі підгірці не використали кілька зручних нагод для взяття воріт. Надійно зіграв воротар херсонців, який зводив нанівець всі зусилля господарів поля. До речі голкіпера гостей було визнано найкращим стражем воріт фінальної частини першості України. У другому таймі херсонці почали контратакувати, адже час грав не на їхню користь. Гості в одній з немалочисельних атак поновили рівновагу. Після цього херсонці взагалі "закрилися" у своєму карному майданчику. Підгірці пішли на штурм воріт суперників всією командою. І щастя в той день було на боці футболістів "Маяка". Херсонці в черговий раз порушили правила на своїй половині поля. І після подачі м’яча в карний майданчик гостей нападник "Маяка" Олег Лагоза проштовхнув "круглястого" в сітку воріт херсонців. Під невгамовну підтримку глядачів підгірці довели гру до перемоги з рахунком 2:1. Після фінального свистка арбітра з Києва Басова ще довго не вщухали овації уболівальників.

Маяк Підгір'я 25 років чемпіонства

Чемпіонами України фізкультурно-спортивного товариства "Колос" стали футболісти підгірського "Маяка". "Срібло" дісталося команді Херсонщини, а бронзові нагороди отримали футболісти Київщини. Ось імена чемпіонів України: Ігор Басараб, Андрій Кицмей, Тарас Парфан, Роман Савчин, Мирон Канюк, Володимир Кугук, Роман Дмитрів, Іван Микитин, Ярослав Іванюк, Валерій Дирів, Василь Стасюк, Дмитро Герасимович, Іван Бубісь, Зіновій Федірко, Віктор Лундяк, Володимир Мироняк, Петро Битківський, Олег Лагоза, Володимир Барган, Ярослав Микитин, Іван Мудрицький.

По завершені церемонії нагородження учасники фіналу дякували організаторам за теплий прийом. Футболісти з Херсонщини та Миколаївщини зізнались, що перед від’їздом на Прикарпаття місцева преса лякала тим, що на заході України люди агресивно налаштовані проти півдня та сходу. Але в Підгір’ї вони переконались: західняки досить гостинні люди, які зустріли їх хлібом-сіллю.

Після закінчення футбольного сезону підгірський "Маяк" здійснив закордонну подорож в Румунію. Так місцева влада віддячила футболістам за успіхи на футбольних полях.

Маяк Підгір'я 25 років чемпіонства