Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

УЄФА затвердив формат Ліги націй

УЄФА затвердив формат Ліги націй

Європейський футбольний союз затвердив остаточну версію правил і регламенту Ліги націй УЄФА. Перший матч нового турніру відбудеться 6 вересня 2018 року. Після засідання Виконавчого комітету УЄФА в Ньоні був представлений і логотип змагань.

Ліга націй – новий турнір, який замінить більшість товариських матчів збірних офіційними і дозволить їм грати з рівними за класом командами, щоб забезпечити стабільне процвітання футболу на рівні збірних.

Участь в турнірі візьмуть всі 55 збірних. Команди розподілять по чотирьом лігам (A, B, C і D) відповідно до їх рейтингу на кінець Європейської кваліфікації ЧС-2018 (результати після 11 жовтня 2017 року враховуватися не будуть, в тому числі результати стикових матчів).

У лізі А зіграють 12 топ-збірних. Наступні 12 потраплять в лігу В, наступні 15 – в лігу С, що залишилися 16 – в лігу D.

Ліги A і B складаються з чотирьох груп по три команди. Ліга C складається з однієї групи з трьома командами і трьох груп по чотири команди. Ліга D складається з чотирьох груп по чотири команди.

Процедура жеребкування не затверджена. Матчі будуть проводитися вдома і на виїзді у вересні-листопаді 2018 роки (кожна збірна проведе чотири або шість ігор в залежності від розміру групи).

Переможці чотирьох груп ліги А вийдуть у фінальну стадію, яка пройде в червні 2019 року. Вона буде складатися з півфіналів, матчу за третє місце та фіналу. Господарів вибере Виконавчий комітет УЄФА в грудні 2018 року з числа учасників.

Переможці груп ліг В, С і D отримають підвищення в класі. Найгірші команди в групах ліг А, В і С вилетять в нижчу лігу.

Таким чином, європейські збірні будуть боротися або за перемогу в Лізі націй, або за вихід в дивізіон вище, або за збереження місця в своєму дивізіоні.

Жеребкування групового етапу Ліги націй відбудеться 24 січня 2018 року в Лозаннському центрі SwissTech Convention. Тоді ж представлять і трофей турніру.

Відбірковий цикл Євро-2020 не зазнає серйозних змін (визначатимуться володарі 24 путівок). Але почнеться він не в вересні, як було раніше після фінальних стадій великих турнірів, а в березні (в конкретному випадку – в березні 2019 року). Автоматичних путівок у фінальну стадію не буде (матчі фінального турніру отримають 13 асоціацій). Матчі Євро-2020 приймуть Глазго, Дублін, Копенгаген, Будапешт, Бухарест, Брюссель, Більбао, Амстердам, Санкт-Петербург, Рим, Мюнхен, Баку і Лондон.

Команди розіб'ють на десять груп по п'ять або шість збірних. Дві кращі збірні кожної групи вийдуть у фінальну стадію. Так визначаться володарі перших 20 путівок.

Ще чотири учасники Євро-2020 визначаться у стикових турнірах за участю 16 переможців груп Ліги націй УЄФА (переможців усіх чотирьох груп в усіх чотирьох лігах). У кожній лізі свій плей-офф з двох одноматчевих півфіналів і фіналу. Переможці кожного плей-офф отримують путівки на Євро-2020. Якщо хтось із переможців груп Ліги націй вже пробився на ЄВРО через відбірковий цикл, то його путівка в стиковому матчі дістанеться наступній кращій команді дивізіону. Якщо в лізі не набереться необхідних чотирьох команд, вакантні місця займуть команди з дивізіонів нижче з урахуванням загального рейтингу в Лізі націй.

Прес-служба Івано-Франківської обласної федерації футболу