Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Інтерв'ю з міським головою Коломиї Ігорем Слюзарем

Інтерв'ю з міським головою Коломиї Ігорем Слюзарем

Футбол давно вже перестав бути просто грою. Він торкнувся всіх сфер життя сучасної людини й сформував свою особливу культуру. Його соціальне значення важко переоцінити. У футбол грають, вболівають, дивляться та живуть ним.

Міський голова Коломиї Ігор Слюзар розповів прес-службі Івано-Франківської обласної федерації футболу про відродження в місті футбольної команди, переможні сторінки в історії клубу та плани на майбутнє.


– Ігорю Богдановичу, з чого починалась новітня футбольна історія Коломиї?

– Сім років тому – навесні 2011 року – ми з однодумцями, ініціюючи відновлення в місті футбольної команди, не мріяли про футбольні кубки та медалі, а лише реагували на стійкий попит серед коломиян на якісний спортивний продукт. З огляду на те, що футболу, як такого (за винятком мало чисельних груп, які функціонували при ДЮСШ), в місті Коломия не існувало більше десяти років взагалі, роботу довелось розпочинати фактично з нуля, адже футболісти з Коломиї грали за команди інших районів та областей, а матеріально-технічна база перебувала у занедбаному стані. Це сьогодні, завдяки спільним діям меценатів та влади міста, стадіон "Юність" перетворився на своєрідний центр дозвілля, який об’єднує містян за спортивними інтересами, а сім років тому ми по великому рахунку не мали де провести перший футбольний матч – технічні приміщення перебували в аварійному стані, а якість футбольного газону не витримувала ніякої критики.

Основу новоствореної команди тоді складали запрошені гравці з сусідніх із нами регіонів: Івано-Франківська, Чернівців, Тернопільщини. Здебільшого це вже були сформовані гравці, більшість яких мали досвід виступів на професійному рівні і були готові до вирішення локальних турнірних завдань обласного рівня. Фактично команда "версталась" нашвидкуруч, про якусь системну клубну роботу тоді годі було розмовляти. Та що говорити, навіть традиційних кольорів і логотипу та команда ще не мала.

– Чи був виправданим такий крок? Які проміжні результати отримала новостворена команда за перші роки існування?

– Звісна річ! Спорт – вдячна справа, це і здоров’я, і азарт, і престиж міста, зрештою просто цікаві вихідні. Перш за все нам швидко вдалось повернути вболівальника на трибуни стадіону, було очевидно: коломияни сумували за футболом. Сьогодні місто Коломия стабільно утримує абсолютну першість по відвідуваності вболівальниками футбольних матчів за участю аматорських команд, в рази переважаючи інші міста області. Так, середній показник відвідуваності футбольних матчів в сезоні 2016-2017 рр. на нашому стадіоні становив більше тисячі чоловік. І взагалі, в Коломиї футбол люблять і добре на ньому розуміються.

В дебютному для себе сезоні 2011 року наша команда фактично "з коліс" стала чемпіоном та володарем кубка Івано-Франківської області. В подальшому команда ставала, володарем кубка Івано-Франківської області сезону 2012 року, чемпіоном України серед аматорів сезону 2012 року, володарем Суперкубка Івано-Франківської області сезону 2013 року, що є найбільшим нашим досягненням в новітній футбольній історії, та ще двічі ставала бронзовим призером обласних змагань.

В сезоні 2016-2017 років футбольний клуб "Покуття" Коломия став чемпіоном Івано-Франківської області, вкотре повернувши головний трофей обласних футбольних змагань до рідного міста, чим здобув право представляти місто Коломия та Івано-Франківську область на всеукраїнських аматорських змаганнях.

Карпати Коломия чемпіон області 2011
Карпати Коломия чемпіон області 2013
Карпати Коломия чемпіон області 2016-2017

– Який вплив мали здобутки футбольної команди на розвиток дитячого та масового футболу в місті?

– Я переконаний, що саме активна діяльність футбольного клубу "Покуття" (до 2017 року команда мала назву "Карпати") та перемоги команди стали тією рушійною силою, яка масово повела дітей до секції футболу Коломийської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи. На сьогодні в 17 групах під орудою 6 тренерів-викладачів (двоє з яких є діючими гравцями ФК "Покуття" Коломия) займаються більше 200 дітей. І їх число постійно збільшується. Надзвичайної популярності серед школярів набув традиційний міжшкільний турнір на призи футбольного клубу "Покуття" Коломия "Кубок Покуття", який розіграний уже втретє. Ми не стоїмо осторонь розвитку масового футболу. Лише цього року місто Коломия гарантовано отримає 4 і в перспективі ще 3 нові сучасні майданчики зі штучним покриттям, де зможуть займатись футболом мешканці наших мікрорайонів.

– За рахунок яких коштів існує футбольний клуб "Покуття" Коломия?

– Футбольний клуб "Покуття" Коломия має змішану систему фінансування. Це кошти міського бюджету, які з доброї волі депутатів міської ради уже третій рік поспіль виділяються в рамках "Програми розвитку футболу в місті Коломия на 2015-2020 рр." та безповоротна фінансова допомога від спонсорів футбольного клубу, серед яких слід відокремити компанію "Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ" – титульного спонсора ФК "Покуття" та міжнародний благодійний фонд "Покуття" – ініціатива Андрія Іванчука.

– І на завершення, що чекатиме коломийське "Покуття" в найближчій перспективі?

– Обраний ще в 2014 році шлях переорієнтування на вихованців нашого, коломийського футболу є і буде незмінним. На сьогодні такі місцеві виконавці як Роман Гаврилюк – незмінний капітан та гравець команди з першого дня її створення, Руслан Уграк, Андрій Ковальчук та інші є беззаперечними лідерами команди і дають приклад перспективній молоді, яка активно залучається до головної команди міста. За такими шістнадцятирічними перспективними юнаками як Ростислав Нападюк майбутнє не лише коломийського а й прикарпатського футболу. Важливо, щоб клуб не відійшов від обраної ним же стратегії ставити перед собою максимальні завдання паралельно розвиваючи клубну структуру та готуючи найближчу зміну. Я ж і надалі буду другом коломийського футболу, а тому робитиму усе можливе для його сталого розвитку і високих здобутків нашої команди. Впевнений, що у нас все вийде!


В рамках рубрики "Сторінки історії" пропонуємо до вашої уваги відео-запис фінального матчу Кубку Івано-Франківської області з футболу сезону 2011 року між командами "Карпати (Коломия) та "Яспіль" (Ясенів-Пільний), який обласна федерація футболу вирішила провести 24 серпня в Калуші, віддаючи тим самим данину одному з найавторитетніших представників суддівського корпусу Івано-Франківщини останнього десятиріччя – арбітру Національної категорії калушанину Євгену Геренді, для якого цей поєдинок став прощальним у кар'єрі.

"КАРПАТИ" Коломия – "ЯСПІЛЬ" Ясенів-Пільний - 3:1 (2:1)

Фінальний матч Кубку області з футболу

24 серпня 2011 - 16.00. Стадіон "Хімік", +26˚С, 700 глядачів

Інспектор матчу: Овчар Михайло (Калуш)

Делегат ІФФФ: Луцький Василь (Івано-Франківськ)

Арбітр: Геренда Євген (Калуш)

Асистенти: Крашенінніков Владислав і Салаш Іван (обидва - Калуш)

Четвертий арбітр: Золотняк Петро (Калуш)

"Карпати": Раковіца Василь (К), Гаврилюк Роман, Бужак Валентин, Баглай Андрій, Ткачук Олександр, Грешта Микола, Гусаковський Юрій, Скибінський Богдан (Овчар Тарас, 62), Климус Петро, Огаль Василь, Веретко Андрій

"Яспіль": Борсук Євгеній, Ольшанецький Олег, Мельничук Андрій (Українець Леонід, 46), Насадик Олег, Бабюк Олег, Гультай Володимир, Роже Тібо Муамгюе, Паращій Генадій (Тимчук Павло, 82), Яремчук Андрій (К), Романчук Валентин, Фірсов Артур (Ковцун Микола, 79)

Голи: Грешта Микола (9), Скибінський Богдан (39), Веретко Андрій (77) – Роже Тібо Муамгюе (45+2)

Попередження: Мельничук Андрій (28), Паращій Генадій (68)

Прес-служба Івано-Франківської обласної федерації футболу