Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Ігор Гатауллін: "ФФУ не може виключити Шебека зі списку делегатів матчів УПЛ, оскільки він не пройшов атестацію"

Ігор Гатауллін: ФФУ не може виключити Шебека зі списку делегатів матчів УПЛ, оскільки він не пройшов атестацію

29 серпня колишній арбітр, відомий суддівством у скандальному договірному матчі ФК "Карпати" — ФК "Металіст", Сергій Шебек оприлюднив лист, у якому попросив виключити його зі списків делегатів ФФУ та більше не вважати офіційною особою федерації. Таке прохання виглядає доволі дивним, зважаючи на той факт, що С. Шебек не є делегатом ФФУ із 17 липня 2018 року.

Коментує ситуацію голова Комісії з атестації делегатів ФФУ та офіцерів безпеки ФФУ Ігор Гатауллін:

— Комісія розглянула заяву екс-арбітра Сергія Шебека про виключення зі списку делегатів ФФУ, хоча розглядати, за великим рахунком, нічого. Справа в тому, що вказана особа не пройшла атестацію, яка відбувалася 17 липня 2018 року, і не була призначена делегатом на сезон-2018/2019. Відповідно, Шебек не є делегатом ФФУ, і логічно, що федерація не може позбавити його посади, якої він і так уже не обіймає. І це закономірно, зважаючи на численні порушення Сергія Шебека, які неодноразово ставали предметом розгляду Контрольно-дисциплінарного комітету та Комітету з етики та чесної гри ФФУ.

Зокрема, колишній арбітр був фігурантом скандально відомого матчу ФК "Олімпік" — ФК "Карпати" (сезон-2016/2017), що був фактично зірваний саме через халатність директора поєдинку — Сергія Шебека, який несвоєчасно повідомив відповідні підрозділи про неготовність поля стадіону "Ювілейний" у місті Суми. Окрім того, колишній арбітр Сергій Шебек, який протягом останніх восьми років не має жодного стосунку до суддівства, неодноразово дозволяв собі необґрунтовані і відверто образливі звинувачення на адресу колишніх колег арбітрів.

На переконання комісії, яку я очолюю, і Комітету арбітрів ФФУ, особа, яка системно допускала у своїй роботі порушення, апріорі не може мати нічого спільного з офіційним представництвом ФФУ.

Український футбол сьогодні переживає складний період самоочищення від корупційних схем і договірних матчів, які, на жаль, стали його системною проблемою та руйнують його зсередини. Федерація футболу України, а також Профспілка футболістів України, яка останні чотири роки проводила роботу з попередження та запобігання організації договірних матчів, вірять, що вже розпочаті кримінальні провадження за фактом організації договірних матчів в Україні допоможуть очистити наш футбол від цього ганебного явища та позбутися недобросовісних функціонерів, яким не місце в українському футболі. Нацполіція вже зараз підозрює у причетності до організації нечесних матчів більше 300 осіб, серед яких є представники футбольних клубів, агенти, а також арбітри.

Але у ФФУ досить спокійно сприймають штучні скандали, а ситуація із Сергієм Шебеком, без сумніву, саме такою й є, і ми будемо й надалі робити все необхідне для очищення українського футболу. Схожі ситуації лише підтверджують правильність рішень органів ФФУ на шляху до викорінення маніпуляцій, провокацій і "договорняків" в українському футболі.

Прес-служба Федерації футболу України