Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Футбольні рекордсмени Книги рекордів Гіннеса

Футбольні рекордсмени Книги рекордів Гіннеса

Рекорди і спорт – поняття досить схожі за змістом і часто перетинаються між собою. Тому так часто потрапляють у відомий збірник рекордів Гіннесса спортсмени, зокрема футболісти.

Далеко не всі по-справжньому великі результати фіксуються в Книзі рекордів. Деяким рекордсменам доводиться довго чекати, щоб представники довідника перевірили і занесли їх досягнення в список найбільших.

Вашій увазі пропонується кілька офіційних дивовижних футбольних рекордів, офіційно підтверджених у Книзі рекордів Гіннеса.

Футбольні рекордсмени Книги рекордів Гіннеса

ПЕЛЕ – найбільша кількість забитих м'ячів за кар'єру

Один з кращих футболістів за всю історію світового футболу, звичайно ж, не міг пройти повз цього списку. Складно підрахувати точно, але за свою кар'єру бразилець забив приблизно 1200 м'ячів з гаком, причому 77 – у складі національної збірної.

Футбольні рекордсмени Книги рекордів Гіннеса

ЖЮСТ ФОНТЕН – найбільша кількість забитих м'ячів на одному чемпіонаті світу

Нинішній футбол менш гострий і результативний, ніж ще півстоліття тому, а тому рекорд Жюста Фонтена напевно протримається дуже довго. Нападник французького "Реймса" надійно закарбував своє ім'я на сторінках Книги рекордів Гіннесса в 1958 році, забивши 13 м'ячів у ворота суперників. Дивовижний факт: легендарну чортову дюжину Жюст "відвантажив", граючи в чужих бутсах. Власні у Фонтена вкрали.

Футбольні рекордсмени Книги рекордів Гіннеса

МАУРІСІО БАЛЬДІВ'ЄСО – наймолодший професійний футболіст

Наймолодшим гравцем, який вийшов на поле дорослої професійної ліги є Маурісіо Бальдів'есо. В кінці матчу чемпіонату Болівії між "Аурора" і "Ла-Пасом" тренер "Аурора" Хуліо Сесар, який перебував у критичному становищі через травмованих нападників, випустив на поле свого 12-річного сина Маурісіо. Юний форвард встиг тричі торкнутися м'яча, а в кінці матчу навіть заробив штрафний для команди. Хлопець оформив наймолодший дебют – в день матчу йому було 12 років і 362 дні. Маурісіо пророкували велике майбутнє, але він так і залишився грати в рідному чемпіонаті. Зараз грає за місцевий "Реал Потосі", чиїм головним тренером є його батько.

Футбольні рекордсмени Книги рекордів Гіннеса

ФРАНЦ БЕКЕНБАУЕР – перша людина, яка виграла чемпіонат світу в якості капітана команди і тренера

Легендарний німецький захисник у 1974 році зробив із бундестім "золотий дубль", завоювавши "золото" чемпіонату світу, а через два роки – піднявши над головою Кубок Європи. Хто знав, що в кар'єрі Беккенбауера буде, ще одна така звитяга. У 1990 році Кайзер Франц, так звали гравця і тренера за заслуги та велич, завоював Кубок світу в якості тренера збірної Німеччини.

Футбольні рекордсмени Книги рекордів Гіннеса

ХАКАН ШУКЮР – забив найшвидший гол на чемпіонатах світу

Поставити рекорд на мундіалі 2002 року досвідченому турецькому голеадору частково допоміг суперник: збірна Південної Кореї в матчі із Туреччиною відразу потягла м'яч на свою половину поля. Нерозторопний захисник не встиг віддати пас воротареві, як Шукюр, немов турецький сокіл, увірвався і буквально виклював круглого з-під ніг корейця. Коли м'яч перетнув лінію воріт, секундомір арбітра зупинився на позначці 10,8 секунди.

Футбольні рекордсмени Книги рекордів Гіннеса

РАЙАН ГІГГЗ – єдиний футболіст, який виходив на поле у кожному сезоні Британської Прем'єр-ліги

В останній редакції Книги рекордів Гіннесса колишній нападник "Манчестер Юнайтед" відзначився аж чотири рази! Легендарний Райан Гіггз, по-перше, став єдиним футболістом, який грав у кожному сезоні Англійської прем'єр-ліги. Тобто Райан з 1992 по 2014 рік не пропустив жодного сезону, забиваючи в кожному з них. Крім того, немає футболіста, який би виходив на поле частіше, ніж Гіггз, і того чемпіона Прем'єр-ліги, який міг зрівнятися своїми титулами з 13 золотими медалями валлійця. Райан також є рекордсменом Прем'єр-ліги за кількістю матчів серед польових гравців (666 матчів), єдиним гравцем, який забивав у 21 сезоні Прем'єр-ліги (з моменту заснування Прем'єр-ліги), та єдиним гравцем "Манчестер Юнайтед", який забивав у 14 сезонах Ліги чемпіонів УЄФА.

Футбольні рекордсмени Книги рекордів Гіннеса

РОЖЕРІУ СЕНІ – самий результативний воротар в історії світового футболу

Бразильський голкіпер і капітан "Сан-Паулу", схоже, мав стати нападаючим, але з якоїсь причини Рожеріу поставили в ворота. Однак чемпіон світу 2002 року і звідти творив чудеса. Сені сміливо йшов бити небезпечні штрафні і пенальті. У грудні 2015-го у віці 42-х років Рожеріу оголосив про завершення кар'єри гравця, забивши 131 м'яч!

Футбольні рекордсмени Книги рекордів Гіннеса

ПАОЛО МАЛЬДІНІ – найдосвідченіший капітан в Лізі Чемпіонів

Представник легендарної футбольної династії Мальдіні в лютому 2008 року встановив особливий, почесний рекорд. Великий Паоло був капітаном "Мілана" в матчі проти "Арсеналу". Представники Книги рекордів Гіннесса скрупульозно підрахували, що коли Мальдіні стояв разом із командою під урочисті звуки гімну Ліги чемпіонів, йому стукнуло 39 років і 239 днів.

Футбольні рекордсмени Книги рекордів Гіннеса

ЛІОНЕЛЬ МЕССІ – перший п'ятикратний володар "Золотого м'яча"

В останній редакції видання про рекорди Ліонеля згадали кілька разів! По-перше, це п'ять титулів кращого футболіста року за версією ФІФА. П'ять титулів кращого бомбардира найвищого із дивізіонів національних футбольних чемпіонатів країн УЄФА. У сезоні 2011-2012 років Ліонель забив 50 м'ячів у 37 матчах Іспанської примери, зробив два хет-трики в одному розіграші Ліги чемпіонів. На рахунку Мессі 51 матч, у яких футболіст забив три і більше голів, та 35 титулів, здобутих в іграх за клуби і за збірну.

Футбольні рекордсмени Книги рекордів Гіннеса

КРІШТІАНУ РОНАЛДУ – найдорожчий футболіст в світі

У свій час про те, що великий португалець перейде з "Манчестер Юнайтед" у мадридський "Реал", було зрозуміло давно. Влітку 2009 року залишалося тільки два питання – коли і за скільки. 1 липня на трансферному ринку з'явився новий рекордсмен, який потіснив Зінедіна Зідана. За Кріштіану Роналду іспанський клуб заплатив 94 мільйони євро, також закріпивши за португальцем суму в 1 мільярд євро в якості відступних. Зовсім недавно Кріштіану побив ще один рекорд, якому позаздрить кожен блогер. Роналду став найпопулярнішим спортсменом у Twitter – на аккаунт португальця підписані більше 77 мільйонів чоловік.

Віта Мойсюк, студент кафедри журналістики ПНУ ім. В. Стефаника