Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Футбольний світ проти коронавіруса

Футбольний світ проти коронавіруса

Лікарі під час пандемій не мають права сіяти паніку, повинні допомагати розумними підказками, але ж зараз кожен із нас трошки вірусолог.

Тому важливо навчитися фільтрувати корисні поради від маячні. Наприклад, перевірте у себе в найближчому магазині, чи є імбир? Народ побачив розсилку на тему, що цей корінь потрібно тримати в роті і все буде о'кей, хоча імбир, насправді, не є ніякими ліками проти коронавірусної інфекції.

Важливо розвінчати дурний міф. Лікарі заявляють, що немає ніякого зв'язку між коронавірусом і часником, його антисептичні властивості переоцінені. Якщо вам подобається часник – їжте на здоров'я, але не варто обманювати інших, даючи непотрібні поради.

Футбол і коронавірус

Багаторічний капітан збірної Італії і "Мілана" Паоло Мальдіні, чий організм впорався з коронавірусом, зазначає:

"У мене перші симптоми з'явилися 5 березня. Сильний біль у суглобах і м'язах. Жар, температура була 38,5. Приймав тільки жарознижуючі. Ніяких противірусних препаратів, тому що проблем з диханням у мене не було. Але відчував, що це не грип. Тим більше, я щеплений від грипу. Звичайно, трохи переживав, адже у мого друга хвороба проходила складніше. А я тільки перестав на час відчувати смак і запах, зараз мені краще, але ще є кашель."

Футбол і коронавірус

Також одужав захисник клубу Бундесліги "Падерборна" Лука Кіліан:

"Все почалося з легкого першіння в горлі, я навіть не кашляв. 11 березня у мене почала боліти голова, але я продовжив тренуватися. 12 березня я вперше відчув жар і відразу пішов до нашого лікаря, який негайно призначив тест. На наступний день мені стало по-справжньому погано. У мене був жар і озноб, я тремтів. Температура спала тільки через чотири дні, і після цього я з кожним днем відчував себе краще. Хотів би звернутися до кожного: поставтеся до вказівкам лікарів і політиків серйозно. Тримайте дистанцію, дотримуйтесь правил гігієни і не ходіть на вечірки, це просто маячня. Кілька тижнів посидьте вдома, інакше ми не стримаємо цей вірус. Можу сказати з власного досвіду: я спортсмен і в хорошій формі, але боровся з вірусом з трудом. Це може бути смертельно небезпечно для людей із захворюваннями."

Футбол і коронавірус

Ще один із захворівших – 26-річний півзахисник "Ювентуса" і збірної Аргентини Пауло Диба, відзначає черговий важливий нюанс:

"Я важко дихав, не міг нічого робити вже через п'ять хвилин. М'язи боліли. Але зараз відчуваю себе краще, набагато краще. Після кількох днів із серйозними симптомами, стало значно краще."

Як повідомляє дівчина футболіста – Оріана Сабатіні, Пауло на днях знову здав позитивний тест на наявність коронавируса.

"21-го березня ми здавали тест з моїм хлопцем, і він був позитивним. Три дні тому зробили ще один, який був негативним. Але третій тест знову був позитивним. Я все ще інфікована коронавірусом. Не знаю, як це працює, чому тести показують спочатку одне, а потім інше", – розповіла Сабатіні.

До речі, південноафриканський олімпійський чемпіон, плавець Камерон ван дер Бург, хоча йому всього 31 рік і легені – на заздрість іншим, після звичайної ходьби по будинку падав у ліжко на кілька годин. Не вірте в казку, що "молодих не бере". Бере, є країни, де найчастіше хворіють саме люди від 20 до 40 років.

Хвороба залишається погано вивченою в силу новизни і різниці штамів вірусу. Теорія, що всім потрібно перехворіти для колективного імунітету, поки терпить крах в країнах, де її тестують на живих людях. Тому самоізоляція і карантин – світова практика, особливо для груп ризику – людей з хронічними хворобами, ожирінням або після шістдесяти років.

Потрібно намагатися гарно спати – хоча зрозуміло, що у тривожних людей зараз безсоння, займатися вдома фізкультурою, вживати у їжу продукти багаті на вітаміни. Різноманітний, в міру здоровий раціон і рясне пиття, щоб організм не був зневоднений, теж допоможуть імунітету. Стежте за вологістю повітря в приміщенні, періодично провітрюйте кімнату.

Все проходить і це пройде. Будьте здорові!

Прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу