Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Еволюція футбольної форми: 1870-2020

Еволюція футбольної форми: 1870-2020

Сорочки на ґудзиках, громіздкі черевики, довгі штани: сьогодні це страшний сон футболіста, але колись всі ці атрибути становили уніформу спортсменів. Перш, ніж з'явилися короткі рукава, коліна дозволили не закривати, а шорти перестали рватися, пройшло багато років.

Домашня і гостьова, з вертикальними смугами і горизонтальними – звичайна ігрова футболка надає часом магічний вплив на уми і серця вболівальників по всьому світу. Еволюцію від важкого светру до сучасної футболки можна розглядати, як приклад успішного поєднання дизайну, технологій та комерції.

Історія створення футбольної форми йде далеко в старовину. Історичні наскальні малюнки показують: стародавні пра-правнуки нинішніх майстрів м'яча ставилися до свого "спортивного" вбрання так само уважно, як до мисливського чи бойового. Китайці і індійці, збираючись поганяти набитий травою шлунок бика, вбиралися так, щоб привести суперника в трепет. У хід йшли всілякі маски, шоломи з голів убитих хижаків, довге пір'я птахів і яскраве розфарбування тіла. Однак допитливі історики знаходять на цих малюнках і перші засоби захисту – шкіряні наколінники і навіть дерев'яні палички, прив'язані до ніг.

Еволюція футбольної форми

У середні століття, коли в Європі багато королів забороняли футбол, як небезпечне для оточуючих дійство, про форму мова не йшла. А ось з середини 19-го століття в Англії вперше всерйоз задумалися про екіпіровку гравців. Проблема полягала в тому, як примирити на поле людей різного стану і достатку. Хтось без циліндра взагалі не міг вийти на вулицю, а комусь не вистачало грошей на звичайну робочу кепку. Зрештою зійшлися на формулі "+4". Вільні штани, заправлені у високі шкарпетки, сорочки і шапки.

Ці правила були встановлені в 1863 році в Лондоні – їх розробили учасники лондонських футбольних клубів. Але, вони не домовилися про кольори форми. У той час професійний футбол тільки починав розвиватися, тому команди одягалися так, як душа забажає. Смугасті шкарпетки, червоні блузки в білий горох, жовто-рожеві штани, зелені берети і шапки, які виглядали, як нічні ковпаки. Однак їм все одно доводилося несолодко: в XIX столітті не існувало альтернативи громіздким шкіряним черевикам, які були не тільки незручними через свою жорсткість, але і по-справжньому травмонебезпечними.

Еволюція футбольної форми

Тільки в 1870-му з'явилося інноваційне правило: гравці кожної команди повинні були бути одягнені в форму однакового кольору, віддаючи при цьому перевагу темним відтінкам, наприклад, синім, чорним або коричневим. З моменту перших організованих матчів в епоху вікторіанської Англії футбольна форма пройшла великий шлях.

У новий стиль в 1904 році вписалися гетри і довгі (на вимогу пуританської громадськості) шорти. Гумки тоді ще не винайшли, тому доводилося використовувати звичайний ремінь, щоб не втратити шорти під час гри. У 1921 році в фіналі Кубка Шотландії у Джима Боуї порвалися шорти під час матчу. І оскільки зупинка часу ще не була передбачена правилами, під час заміни шорт його команді забили вирішальний гол. Тоді і задумалися про введення спеціального регламенту заміни гравців та пошуку більш надійних і еластичних тканин.

Еволюція футбольної форми
Еволюція футбольної форми

Перші номери здогадалися наносити на футболки лише в 1939 році, а на шорти – в 1960 (це зробив шотландський "Селтік"). Також у 60-ті почали розробляти логотипи команд і нашивати їх на форми. На зміну сорочкам прийшли прекрасно знайомі всім футболки. В уніформу повернулися яскраві кольори: команди грали в червоних, зелених та інших яскравих футболках, а також з'явилися відбиваючі світло неонові номера і смуги.

Еволюція футбольної форми

З появою синтетичних тканин стався справжній прорив у розробці футбольної форми. Вона стала в багато разів міцніше і легше. Сучасні матеріали регулюють теплообмін, а для гри в дощову погоду також є спеціальна форма, зроблена з водовідштовхувальних матеріалів. На футболках стали розміщувати різну рекламу: від спортивних брендів до логотипів спонсорів.

Однак зараз форма команди завжди виконується в строго однаковому дизайні. Фасон футболок та шортів абсолютно звичайний тільки на перший погляд: насправді проводяться ретельні розробки особливої форми рукавів і штанин, які забезпечують максимальний комфорт при виконанні характерних для гравців у футбол рухів. При цьому сам комплект максимально легкий – його вага складає всього лише 150-200 грам.

Щитки під гетрами знижують ризик травм для ніг, а сучасні бутси окремо важать приблизно так само, як і форма, їх виготовляють індивідуально для кожного футболіста з урахуванням ширини стопи, форми щиколотки і багатьох інших параметрів.

Еволюція футбольної форми

Сучасні правила строго регламентують форму, але залишають місця для творчості: лікарям дозволено виготовляти індивідуальні захисні шоломи і маски для тих гравців, хто потребує додаткового захисту обличчя або голови.

Як бачите, перш ніж сучасне екіпірування дійшло до нас у загальноприйнятому вигляді, йому довелося пройти "вогонь і воду", витримати цензуру, стати зручним, красивим і унікальним. І сьогодні юні вболівальники вибирають за кого їм вболівати у більшості завдяки унікальному вигляду форми команди.

Еволюція футбольної форми

Нас вже оточують натільні технології. Використання нанотканини і е-тканин, або електронного текстилю, відкриває великі можливості. Нанотканина – це "розумна" тканина, яка використовується, наприклад, у футболках Climachill від adidas. Вміщені в неї частки титану і алюмінію активізуються при певній температурі тіла і допомагають від перегріву. Е-тканини містять датчики і процесор, який збирає інформацію і передає її на окремий пристрій.

Це означає, що вже в найближчому майбутньому тренер або аналітик зможе одним натисканням клавіші отримати дані про пульс гравця, потовиділення, температуру тіла, рівень адреналіну і кортизолу. Інший датчик у тій же майці може передавати ЗМІ або уболівальникам біля телевізорів, яку дистанцію і з якою інтенсивністю подолав футболіст. Цю інформацію можна використовувати при проведенні замін і виборі тактичних рішень, для профілактики травм.


Використані матеріали та фото UEFA.com

Переклад та адаптація прес-служби Івано-Франківської обласної асоціації футболу