Новини :: Професіональний футбол

|

Макаров: дозвіл на матчі з глядачами – прерогатива Кабміну

Макаров: дозвіл на матчі з глядачами – прерогатива Кабміну

Українська асоціація футболу і Професіональна футбольна ліга на тижні синхронно провели онлайн-наради. Поки що – дорадчі, більше, щоб народ почути, та народу щось роз'яснити. Проте, у футбольних колах вже сам факт серйозного обговорення виходу з карантину був сприйнятий з величезним ентузіазмом. Героїчні зусилля медиків і епідеміологів, та сонечко теплої пори – все це вселяє надії.

Президент ПФЛ України Сергій Макаров розповів про що говорили на нарадах, до чого прийшли в головному питанні – пожвавлення футболу, а також, яким йому бачиться процес виходу турнірів з вимушеної "сплячки".

- Пане Сергію, перш за все, в якому настрої підійшли до цієї наради ПФЛ і самі клуби? Чи всі здорові? Чи немає випадків захворювання Covid-19 у великій футбольній родині?

- Слава Богу, всі живі-здорові. А ось настрій в учасників, звичайно, був не райдужним.

- Ми почули рекомендації ФІФА і УЄФА - догравати сезон. Проте, як завжди, у випадку з "рекомендаціями", знайшлися ті, хто пішов своїм шляхом і скасував догравання своїх турнірів. Яка позиція УАФ, УПЛ та ПФЛ? Чи будуть догравати турніри сезону 2019/20?

- На цю мить позиція залишається незмінною - ми плануємо дограти сезон. Хочеться все ж побачити, чим закінчиться гонитва за призові місця у Першій лізі, як вирішиться найбільш закручена інтрига в новітній історії ПФЛ. Однак ми розуміємо, що на цьому шляху існують ризики і невирішені питання.

- Давайте відразу окреслимо вимоги і можливості. Що потрібно для того, щоб команди вийшли на збори і які умови відновлення такого виду масових заходів, як футбольні матчі?

- Щонайменше потрібно рішення уряду про зняття обмежень, пов'язаних з карантином. Причому це стосується не тільки дозволу на тренування і проведення матчів. Повинні також відновити роботу транспорт, готелі, кафе/ресторани. Днями Медичний комітет УАФ подасть на затвердження спеціальний протокол (медичні вимоги) для тренувального процесу і проведення змагань. Там будуть розписані основні нюанси підготовки стадіонів і поведінки команд та офіційних осіб до й під час матчів.

- Клуби ПФЛ прийшли до єдиної думки - догравати або не догравати? Хто дуже "за", хто дуже "проти"? Чи є особливі думки з цього приводу?

- Наші клуби готові догравати змагання. При цьому дехто висловлює свою точку зору, що потенційні ризики не дадуть можливості відновити проведення турнірів. Це нормально, ми всі перебуваємо в невизначеності, тому намагаємося почути всіх і прорахувати максимальну кількість варіантів.

- Чи можливий варіант, за якого замість всіх турів, що залишилися, будуть міні-турніри "за інтересами" - за підвищення в класі і за уникнення вильоту з ліг?

- Справжню ситуацію з кількістю заражених і динамікою епідемії в Україні та світі знає, напевно, тільки Господь Бог. Тому ми намагаємося продумати різні шляхи розвитку подій - від найбільш жорсткого (продовження карантину і скасування догравання сезону) до найбільш сприятливого (ситуація дозволить дограти чемпіонати в повному обсязі). Обговорюємо і проміжні варіанти, коли в дограванні залучені будуть не всі команди, а тільки ті, хто має шанси на підвищення або пониження в класі. На цю мить залишається в силі Регламент змагань, жодних  інших рішень не прийнято.

- Чи є взаєморозуміння щодо виходу в Favbet Лігу з УПЛ? Чи синхронізували ваші позиції?

- Ми постійно спілкуємося з колегами з УПЛ, в тому числі в рамках робочої групи з УАФ і футбольною профспілкою. На сьогодні позиції синхронізовані повністю, адже регламенти УПЛ і ПФЛ і надалі діють.

- Дуже важливо: чи залишається в силі та формула обміну команд, яка прописана в чинному регламенті?

- На цю мить так.

- Напевно, учасники онлайн-нарад з регіонів говорили про такий чинник як збій форми гравців. Скільки часу буде виділено командам для, скажімо так, позапланових зборів?

- Близько 2-3 тижні. Якщо до тренувань можна буде приступити з 12 травня, а змагання відновляться в кінці травня - на початку червня. Єдиний нюанс - перед початком тренувань футболістів потрібно буде протестувати на наявність коронавірусу, ця процедура може трохи затягнути початок тренувального процесу.

- Чи всі готові, наприклад, збирати своїх іногородніх гравців, привозити їх за власний рахунок з інших населених пунктів?

- Клуби не називали це серед проблем.

- А як справи з легіонерами клубів ПФЛ? Вони всі по домівках? Якщо ні, чи буде форс-мажором відсутність тих, хто встиг виїхати по домівках і зараз не може повернутися додому?

- Легіонерів в наших змаганнях дуже мало. Не думаю, що їх наявність або відсутність сильно вплине на загальну картину. Хай там як, до нас клуби з такою проблемою не зверталися.

- Який мінімально можливий часовий розрив між турами? Командам доведеться грати по три тури на два тижні або, як на теперішній час, це вже розкіш і нам чекати по два тури на тиждень?

- Ми розробляємо календар з розрахунку, що найкоротша пауза між матчами складе три дні. Це означає, що змагальний режим буде як у команд-учасниць Кубка України або єврокубків. Швидше за все, доведеться відмовитися від рознесення матчів навколо базового дня. З урахуванням щільного графіка всі команди гратимуть тур в одну дату.

Сергій Макаров

- Чи існує кінцевий термін, до якого УПЛ, ПФЛ і ААФУ обов'язково повинні завершити свої турніри?

- Для УПЛ цей термін більш регламентований з урахуванням вимог УЄФА. Для нас і колег з ААФУ вимоги м'якші. Ми спокійно можемо завершити сезон до кінця серпня.

- Чи розглядався варіант, за якого після відновлення турнірів відбудеться спалах захворювання? Що тоді?

- Це одне з найболючіших питань. Чіткого рішення поки не сформульовано. Обов'язково акцентуємо на цьому увагу Медичного комітету УАФ, для такого випадку має бути продуманий алгоритм дій.

- Як виглядатиме футбол нової епохи? Футболісти гратимуть у звичній формі або, можливо, ми побачимо кадри з постапокаліптичних фільмів з костюмами хімзахисту і масками?

- Сподіваюся, що до костюмів хімзахисту не дійде. Хоча мені складно уявити навіть футболіста в масці. Не буде шикувань команд e підтрибунних тунелях, не буде рукостискань і обмінів вимпелами або футболками. Кожен футболіст має бути забезпечений персональною пляшкою води. А ось журналістів без масок не пустять на прес-конференцію, тож що готуйте "екіпірування".

- Як виглядатиме тижневий цикл команд? Заїзди на карантин, здача тестів будуть обов'язковими умовами?

- Думаю, що карантин на час догравання буде хорошою ідеєю. Природно, умовою допуску до матчу буде "свіжий" негативний тест на Covid-19.

- Тести, як ми вже розуміємо, є дорогі імпортні і не дуже дорогі наші. Але, в будь-якому випадку, це ж додаткові витрати. Хто їх понесе?

- Ми спілкуємося з УАФ, просимо допомоги для клубів в цьому питанні. Остаточне рішення ще не прийняте. Поки клубам доводиться розраховувати на себе.

- Що говорять у ФІФА, УЄФА та УАФ з приводу самої процедури проведення "карантинних" матчів? Хто допускатиметься на стадіони? Як виглядатиме новий футбол в плані логістики, розміщення по посадкових місцях?

- На стадіони допускатиметься обмежене коло людей. По суті, це будуть тільки ті, без кого неможливе проведення матчу - футболісти, тренери, офіційні особи, співробітники стадіону та супутніх служб, журналісти.

- Ймовірно, питання, на яке немає відповіді - але все ж: коли можна задуматися про матчі з глядачами?

- Ви маєте рацію, на це питання відповіді немає. В Європі чути оцінки, що в цьому році глядачів на стадіонах ми не побачимо. У будь-якому випадку, дозвіл на матчі з глядачами в нашій країні - прерогатива Кабміну.

- І тоді ще одне питання: ми, звичайно, знаємо українську відвідуваність і мізер впливу квиткових доходів на життєдіяльність футбольних клубів. Проте, футбол без глядача - це ж ще більш невигідно?

- Так, це теж болюча тема. Сьогодні клуби позбавляються навіть тих крихт у вигляді доходів від продажу квитків, але продовжують нести такі ж і навіть більші витрати. Економіка професіональних клубів від цього кращою не стане.

- Як клуби ПФЛ переживають пандемію і карантин?

- Головне враження - всі нудьгують без футболу. Друге за важливістю - роздратування власників клубів від того, що вони продовжують витрачатися, а не бачать "вихлопу", не отримують навіть не доходи, але хоча б емоції від гри своїх улюбленців. Плюс є занепокоєння з приводу форми футболістів, адже, за влучним висловом тренера одного з клубів Першої ліги, те, чим вони зараз займаються, в кращому випадку можна назвати фізкультурою.

- Чи є клуби, існування яких під питанням, і чи винен в цьому коронавірус?

- Зараз так багато речей, які раніше здавалися непорушними, опинилися під питанням, що існування футбольного клубу - одна з незначних проблем в житті. А якщо по суті - на цю мить усі наші клуби живі.

- На вашу думку, якщо карантинні заходи затримаються, наскільки довго зможуть проіснувати футбольні клуби? Який запас їх живучості?

- Це питання я б розглядав навіть не в економічному розрізі, а в емоційному. Якщо клуб приносить власнику не доходи, а емоції, які ні з чим неможливо порівняти, то і питання живучості - не в товщині гаманця, а в готовності терпіти без улюбленої Гри. У цьому сенсі, наприклад, несправедливе рішення про обмін між лігами може накоїти більшої біди, ніж економічна криза.

- Наскільки коронавірус б'є по футбольним людям? Які цифри зі скорочення зарплат доводилося чути?

- Абсолютно полярні, від скорочення на 100% (відпустка за власний рахунок) до 0%.

- Зараз, здається, хороший час для профспілок: чи відомі випадки порушення прав працівників футбольної галузі? Чи є примус до відпустки за власний рахунок або скорочення зарплат всупереч чинним контрактам?

- Головне в цих речах - домовленість двох сторін. Наскільки мені відомо, футбольна профспілка самостійно моніторить ситуацію в клубах. Скарг від профспілки або футболістів поки не надходило.

- Останнє. Зараз вже зрозуміло, що пандемія коронавірусної хвороби спричинить важку економічну кризу. Український футбол має шанс вистояти? Ваш прогноз на найближчі роки?

- Футбол як явище, як Гра №1, звичайно вистоїть. На масовому рівні нічого смертельного не станеться. А ось футбол найвищого рівня, професіональний набагато сильніше залежить від економічної ситуації в країні. Тому мій прогноз - краще не буде. Причому це стосується і європейського футболу теж. Припускаю, ми ще не скоро побачимо такий рівень футболу, до якого звикли. Великий футбол, як і світ в цілому, чекають великі потрясіння.

Прес-служба ПФЛ за матеріалами SportArena.com