Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Олег Волосянко: визначальним стало бажання команд

Олег Волосянко:  визначальним стало бажання команд

Слідом за Прем’єр Лігою та першою лігою ПФЛ України поволі почали відновлюватися футбольні змагання різних рівнів. Нехай із обмеженнями, певними заборонами і застереженнями, але футбол таки повертається у наше повсякденне життя. І це не може не тішити уболівальницькі серця. Нещодавно рестартували наймасовіші аматорські обласні турніри – чемпіонат, першість, кубкові розіграші…

Про те, як не просто давалося рішення про відновлення баталій, як відтепер змінився і зміниться у пору карантину обласний футбол, про нагальні вимоги та застереження в світлі епідеміологічної ситуації ведемо розмову із відповідальним секретарем Івано-Франківської обласної асоціації футболу (ІФАФ) Олегом Волосянком.

А також, природно, розпитуємо нашого співбесідника про зміни, котрі сталися під час вимушеної паузи у командах, говоримо про гравців, про турніри загалом, дозволяємо собі несміливо замріюватися про найближчу перспективу…

А чи може бути інакше? Адже футбол повернувся!

– Олеже Степановичу, скажіть, будь ласка, які чинники стали вирішальними у питанні рестарту обласних футбольних змагань сезону 2019/2020 років?

– Були різні думки з цього приводу. Не бракувало побоювань, вагань та різноманітних суперечок, на кшталт гамлетівських "бути чи не бути" Себто розпочинати чи ні. Все ж здоровий глузд переміг і вирішено було рестартувати. Головним стало якраз бажання самих учасників – продовжувати перегони. Власне позиція Івано-Франківської асоціації футболу, як організації, яка саме покликана проводити ці змагання, виявилася схожою. Тому на спільній нараді представників команд-учасниць було вирішено рестартувати. Виконком, у свою чергу, затвердив рішення про догравання з певними застереженнями, із дотриманням низки санітарно-епідеміологічних заходів, запроваджених на час карантину, котрих вимагають дотримуватись як місцеві органи самоврядування, так і владні інституції державного рівня. У цьому був чималий ризик, але вирішальним було якраз бажання учасників. І у світлі інших подій (рестарт Прем’єр ліги, Першої ліги ПФЛ, другої футзальної ліги, чемпіонату України з футболу серед жіночих команд) найоптимальнішим варіантом стало продовження турнірів обласного рівня.

– Це рішення було підтримано усіма учасниками одностайно?

– Більшість із них однозначно проголосували "за". Категорично "проти" не висловився ніхто. Але водночас були й ті, хто на той момент сумнівався. Та за деякий час ті колективи наважились продовжити перегони спільно з усіма.

– Однак програма обласних футбольних змагань поточного сезону поновилася не у повному обсязі. Чому саме?

– Івано-Франківська обласна асоціація футболу (ІФАФ) відновила календарні матчі чемпіонату, першості та розіграшу Кубка області, календарні матчі розіграшу Кубка чемпіонів міст та районів області сезону 2019-2020 років. Натомість було прийняте рішення про дострокове завершення чемпіонату та першості Дитячо-юнацької футбольної ліги Івано-Франківської області у сезоні 2019-2020 (вікова категорія U-18). Зроблено це було у відповідності до рішення Виконавчого комітету Української асоціації футболу "заборонити участь особам, які не досягли 18-річного віку, в аматорських змаганнях з футболу обласного, районного та міського рівнів". Тож підсумки футбольного сезону ДЮФЛІФО серед 18-річних було затверджено за результатами першого кола.

– Однак ризик і ймовірність чергової призупинки (зупинки) розпочатого, ймовірно таки залишається?

– Всі ми бачимо і добре усвідомлюємо ті реалії, у яких доводиться нині жити. Тому це питання швидше не до ІФАФ, а до відповідних нормативно-правових актів Кабміну України щодо запобігання поширенню на території України Covid-19. А також органів місцевої влади. Наша організація, у разі чого, змушена буде відповідно реагувати.

– Івано-Франківщина відновила аматорські футбольні змагання, а ось сусідня з нами Львівська область – ні. Якою є ситуація на сьогодні у інших областях, принаймні на Заході?

– У нас поновилися не лише обласні змагання, а і районного рівня також. Наскільки мені відомо, на Львівщині змагання обласного рівня дійсно не проводяться, але водночас першість Стрийського району триває. Також закритою для футболу за останньою інформацією залишається Рівненщина. Про інших не говоритиму, бо не знаю.

– Конкретизуйте, яких заходів повинні тепер дотримуватися учасники матчів обласних футбольних змагань?

– В умовах карантину, з метою запобігання поширенню Covid-19, під час проведення футбольних матчів їх учасники та організатори повинні дотримуватися проти епідеміологічних заходів, котрі були розроблені адміністрацією ІФАФ та затверджені виконкомом. Найголовнішими з цієї низки є наступні:

- футбольні матчі проводяться без глядачів;

- під час перебування у приміщенні учасники зобов’язані дотримуватися соціального дистанціонування та використовувати захисні маски;

- прибуття команд на стадіон має бути розведено у часі;

- обов’язкове проходження учасниками матчу та офіційними особами температурного скринінгу в присутності лікаря та спостерігача арбітражу – делегата матчу;

- на стадіонах та в середині кожного приміщення обов’язкова наявність спиртовмісних антисептиків для обробки рук.

– Даруйте, Олеже Степановичу, але чи не здається Вам, що проведення футбольних матчів без глядачів виглядає до певної міри нелогічно, а то і взагалі абсурдно. То чи варто було за таких реалій відновлювати змагання обласного рівня?

– Про це говорили ледь не усі. Часто звучали подібні запитання і саме у такій площині. Приймаючи рішення про продовження змагань ІФАФ, найперше, виходила із того, що за рестарт турнірів висловилися самі футболісти-учасники. А їх на сьогодні у дорослих складах налічується понад 400 чоловік. Їхня позиція і стала визначальною. Пори все футболісти бідь що прагнули грати, аби не втрачати навички, кваліфікацію, а також грати задля того, щоб отримувати за свою працю на футбольному полі певні кошти. Зважали ми також на думку людей, котрі нині інвестують кошти у обласний аматорський футбол, у футбольні команди на місцях. І саме через футбол просувають на ринок товарів та послуг свій конкретний бізнес. Таким чином рекламують і власну справу і футбол на місцях. А те що поєдинки наразі проходитимуть без глядачів – це веління часу і необхідність. З метою убезпечити від можливого зараження найперше самих же уболівальників. І вони повинні поставитися до цього із розумінням. Відповідальність за недопущення уболівальників на трибуни покладається на клуби-господарі календарних поєдинків. Разом з тим ІФАФ рекомендувала командам-учасникам змагань бути ближчими до своїх симпатиків шляхом організації онлайн трансляцій матчів у мережі інтернет.

– Чи можете вже похвалитися здобутками на цій царині?

– Похвалити за це потрібно, в першу чергу, клуби і команди, в яких налагодили процес. Найперше – це "Юність" із Верхньої Калуського району (колектив-учасник розіграшу Кубка чемпіонів міст та районів області), черніївський "Ураган", коломийське "Покуття", котрі транслюють окремі свої матчі. Сюжети поєдинків, нарізку фрагментів практикують викладати у Долині та інших містах…

– На завершення теми переглядів: а чи не можна допускати на матчі нехай мінімальну кількість вболівальників із обов’язковим дотриманням усіх протиепідеміологічних заходів?

– Коли нам дозволять це робити місцеві органи влади ми не заперечуватимемо проти повернення не те що частини, а й усіх уболівальників на стадіони. Сподіватимемося, що у скорому часі станеться саме так.

– Очікуючи рестарту чемпіонату першоліговий пелетон втратив двох своїх учасників. З яких конкретно причин?

– На жаль, до змагань не змогли повернутися "Карпати-Енергетик" та "Вихор". Щодо перших, то галицько-бурштинські футболісти, маючи у своєму складі згідно оновленої заявки всього 15 футболістів, не змогли продовжити змагання в усіх турнірах і відмовилися від обласних баталій. Натомість вони залишилися серед учасників чемпіонату України серед аматорів. Після пори жорсткого карантину змагальні календарі футбольних турнірів усіх рівнів ущільнилися і галицько-бурштинський колектив не зміг змагатися на два фронти. Водночас саме зараз "Карпати-Енергетик" не відкидають планів з наступного сезону заявитися у змагання команд другої ліги ПФЛ України. Наразі в клубі йде активна організація до такого кроку, підготовка до атестації, одним словом, галичани перебувають у стадії отримання атестату професійного футбольного клубу. Цього вони прагнуть, до речі, вже не один рік. І, будемо відвертими, своїми здобутками на обласній арені, серйозним підходом до справи та постановкою роботи цілком на це заслуговують. Тому в нашій Асоціації із розумінням поставилися до прохання команди знятися з обласного чемпіонату. У заявці "Вихора" на момент відновлення турніру залишалося усього 8 футболістів і керівництво клубу поінформувало ІФАФ, що колектив надалі не зможе продовжувати чемпіонат.

– Чи відомо Вам, з яких саме причин, або чому так сталося?

– Про це Вам, мабуть більше могли б розповісти у ФК "Вихор". У ІФАФ, повірте, робили все можливе, щоб ямницька команда змогла продовжити змагання. Прикро, що до жодних наших пропозицій не дослухалися.

– Між тим, незважаючи ні на що, караван, як мовиться, рушив далі. У незвичній сьогоднішній карантинній ситуації з якими труднощами доводиться зіштовхуватися ІФАФ як організації, відповідальній за проведення змагань?

– Ні з чим подібним ми до цього не стикалися. У цьому, власне, і незвичайність ситуації. А ще залишається побоювання призупинення розпочатого, постійне переживання за здоров’я учасників змагань. Непокоїть що остаточно закрити стадіони від глядачів у окремих населених пунктах практично нереально. А це означає, що загроза зараження на матчах залишається. І без того доволі непростий календар довелося ще ущільнювати у зв’язку з масштабною повінню. Через це баталії змушені були розпочати із тижневим запізненням. Досить непросто віднайти вільні дні для команд, котрі одночасно продовжують участь у кількох турнірах під егідою ІФАФ – чемпіонаті (першості) області, розіграшах обласного Кубка та Кубка чемпіонів міст та районів Івано-Франківщини.

– Чи задумувалися вже зараз у ІФАФ про сезон наступний? Коли так, то яким він проглядається нині бодай у контурах?

– Дасть Бог ми успішно завершимо поточний сезон. Але непокоїть перспектива залишитися заручниками епідеміологічної ситуації. У разі, коли вона буде такою, як на сьогодні – середину липня – то новий футбольний сезон, за нашими найсміливішими підрахунками необхідно було б розпочати не пізніше, аніж у середині вересня поточного року.

– Наскільки "повнокровним" він мав би бути?

– Коли ситуація не погіршуватиметься і, повторюся, усе залишиться так, як є тепер, то прийдешній футбольний сезон 2020-2021 років, звичайно із дозволу Української асоціації футболу, хотілося б провести звично, із участю юнацьких складів. А також відновити дитячо-юнацькі змагання усіх рівнів, передбачених змагальним календарем ІФАФ. До речі, ДЮФЛІФО навіть має на меті збільшення та урізноманітнення числа таких змагань вже в найближчій перспективі.

– Яким буде обмін команд між лігами за підсумками поточного сезону?

– Оскільки дві команди першої ліги дочасно залишили змагання, то апріорі вони потрапляють до числа невдах турніру. За регламентом обласних футбольних змагань на сезон 2019-2020 років першу лігу повинна б залишити і, відповідно, понизитися у класі команда, що за підсумками сезону фінішує у турнірі останньою. Наразі ніхто із учасників із когорти найсильніших не вибуде.

– А чи варто вже із наступного сезону сподіватися на розширення числа учасників футбольних змагань у першій та другій обласних лігах?

– У регламенті змагань, що вже розробляється не сезон наступний, передбачена участь у обидвох лігах не більше, як по 14 команд. Цю квоту ІФАФ і намагатиметься заповнити в першу чергу послуговуючись спортивним принципом. Водночас Виконком ІФАФ залишає за собою право вносити зміни до числа учасників змагань, але сьогодні про це ще зарано говорити предметно…

– Дякую Вам за розмову, за інформацію…

– В свою чергу і Вам велике спасибі за увагу до обласного футболу, за його висвітлення на шпальтах "МАТЧу" із щирими побажаннями творчих успіхів.

Журналіст газети "Матч" Ігор Костюк