Новини :: Турніри

|

14-15 травня у Франківську відбудеться турнір пам’яті Андрія Хомина

14-15 травня у Франківську відбудеться турнір пам’яті Андрія Хомина

14 травня на стадіоні "Юність" Івано-Франківської обласної дитячо-юнацької спортивної школи урочисто відкриється другий за ліком юнацький турнір з футболу, присвячений пам'яті майстра спорту міжнародного класу, відомого українського футболіста Андрія Хомина – гравця івано-франківського "Прикарпаття", київського "Динамо", полтавської "Ворскли", збірних України і Туркменістану, який у 1999 році трагічно пішов із життя внаслідок автомобільної катастрофи.

Ініціатором та організатором проведення турніру є обласна дитячо-юнацька спортивна школа за сприяння обласної федерації футболу. Змагання будуть проводитись на стадіоні "Юність" протягом двох днів – 14 та 15 травня. У четвер, 14 травня, о 9:30 відбудеться офіційне відкриття турніру, о 10:30 – урочистий парад учасників. У цьому році у турнірі приймуть участь вісім команд: івано-франківські ОДЮСШ, "Ніка" (2 команди), "Спартак" (2 команди), "Юніор", ДЮСШ №3 та тисменицька ДЮСШ.

Як зазначив директор ОДЮСШ Василь Семенович Максимів, започаткований у травні минулого року юнацький турнір з футболу, присвячений пам'яті Андрія Хомина, став традиційним. Такі змагання приносять користь і дітям, і їхнім тренерам. Саме протягом таких турнірів юні футболісти мають змогу відчути конкуренцію, побачити рівень суперників, а тренери проаналізувати свою роботу та підопічних, поспілкуватися між собою про розвиток футболу в Україні та світі.

Хомин Андрій Романович

Досьє

Андрій Романович Хомин. Народився 24-го травня 1968 року. Захисник. Виступав за команди "Прикарпаття", "Металіст", "Динамо" та "Ворскла". Дворазовий чемпіон України та володар Кубка України, бронзовий призер чемпіонату України. За збірну України провів шість матчів. За збірну Туркменістану два матчі й один гол. Загинув 29-го вересня 1999 року неподалік Івано-Франківська.

Народився у Івано-Франківську, де і робив перші кроки в футболі у ДЮСШ №3. За "Прикарпаття" вперше зіграв у двадцятирічному віці відразу після служби в армії. В рідному місті Хомин відіграв шість сезонів, за виключенням 1989 року, коли перебував у складі харківського "Металіста". Однак зіграти за клуб зі Слобожанщини у чемпіонаті СРСР йому так і не довелося – Хомин обмежився участю у розіграші Кубка федерації. Уявити "Прикарпаття" кінця 80-х – початку 90-х без цього надійного захисника було доволі важко. Однак, одразу кидалося у вічі, що Андрій вже переріс рівень івано-франківського клубу.

Наприкінці 1993 року отримав запрошення від Григорія Суркіса, який тільки-но став президентом "Динамо". Хомин був першим футболістом, якого запросили в "Динамо" за часів Суркіса. Тоді київській команді були потрібні в першу чергу футболісти з гарними бійцівськими якостями, роботяги на футбольному полі. Саме до таких футболістів належав Андрій Хомин.

Перейшовши до "Динамо", Андрій отримав запрошення до національної збірної України, за яку дебютував 16 жовтня 1993 року у товариському матчі проти збірної США. Загалом у складі головної команди України відіграв 6 матчів.А у 1998 році сталася цікава подія. Екс-тренер "Ворскли" Віктор Пожечевський, що очолював на той час збірну Туркменістану, запросив групу українських гравців допомогти його команді. Так "туркменами" стали Хомин, Кислов, Зав'ялов, Сосенко та Бондаренко. За збірну цієї країни Андрій провів два поєдинки, одного разу відзначившись у воротах суперників.

У сезоні 1994/95 років Андрій разом з київським "Динамо" пробивається до групового етапу Ліги чемпіонів, де суперниками киян стають московський "Спартак", мюнхенська "Баварія" та паризький "ПСЖ". Проте вже у наступному сезоні футболіст все частіше починає гру з лави запасних, і поступово втрачає місце в стартовому складі. Його спочатку віддають в оренду до рідного "Прикарпаття", а на початку сезону 1996/97 виникає варіант із полтавською "Ворсклою".

У Полтаві Хомин зарекомендував себе прекрасним універсалом із відмінними бійцівськими якостями. Зіграти міг як у захисті чи півзахисті, так і в нападі. А одного разу Андрію навіть довелося стати у ворота. Наприкінці сезону 1997/98 років у матчі з запорізьким "Металургом" було вилучено Андрія Ковтуна, а оскільки всі заміни було вичерпано, то місце у воротах зайняв Хомин. Незважаючи на самовіддану гру захисника, супернику все ж вдалося проштовхнути м'яч у сітку воріт полтавської команди.

У сезоні 1998/99, який "Ворскла" проводила вже під керівництвом Анатолія Конькова, Хомин поступово втрачає місце у основному складі і починає здебільшого виходити на заміну. Саме це спричинило його повернення до Івано-Франківська вже наступного сезону. Вболівальники полтавського клубу проводжали його стоячи, дякуючи за відмінну гру впродовж трьох сезонів.

Тоді ще ніхто не знав, що цей матч був одним з останніх в житті Андрія. 29 вересня 1999 року він загинув у автомобільній катастрофі неподалік від рідного міста.