Новини :: Жіночий футбол

|

Михайло Овчар: "У мене є в планах відродити "Нафтохімік"

Михайло Овчар: У мене є в планах відродити Нафтохімік

Напередодні, редакція сайту "Жіночий футбол України" поспілкувалася з керівником Комітету жіночого футболу Івано-Франківської області Михайлом Овчаром. Пропонуємо Вашій увазі інтерв'ю.

– Михайле Михайловичу, ви як голова Комітету жіночого футболу Івано-Франківської області, поділіться з нашими читачами інформацією, що було зроблено і що планується зробити в жіночому футболі вашої області.

– Можу сказати, що за цей рік було зроблено чимало. По-перше, у нас не було такого підрозділу в федерації області, як Комітет жіночого футболу, ми прийшли до висновку, що для розвитку нам необхідно його створити. Мені надійшла пропозиція, як заступнику голови федерації і людині, яка вже протягом багатьох років займається жіночим футболом, очолити цей Комітет. Виконком погодився з моєю кандидатурою і затвердив створення цього підрозділу.

Основне завдання нашого Комітету – це залучити якомога більше дівчат до футболу. В першу чергу потрібно домогтися масовості, зацікавити дівчаток, щоб їм було цікаво займатися футболом. По-друге, була б моя воля, я б розглянув таку можливість – як скасування будь-яких турнірних завдань для дівчаток до 15-16 років, щоб діти грали, і результат на них не тиснув. Адже, у більшості випадків, коли тренер виїжджає з командою на турнір, керівництво будь-то федерації або ДЮСШ, ставить перед тренером турнірні завдання. І виходить, що у нас приїжджає команда, в складі якої 18 дітей, а грають одні й ті ж. Це все тому, що перед тренером стоїть завдання – виграти, зайняти призове місце. І в підсумку, грають сильні гравці, а ті, хто по слабше, ну може бути, вийдуть на пару хвилин. Тому, було б непогано, організовувати турніри, в яких би брали участь усі дівчата з приблизно рівним часом гри на футбольному полі.

У планах у нас також відновлення чемпіонату області, який багато років вже не проводиться. Тому, у нас є така мета. Є також завдання по спортивним школам. У нас в області спортшколи різного підпорядкування – є, які підпорядковуються Міністерству освіти, є відомчі. Це буде складно, але на мій погляд, це необхідно зробити – в кожній школі, де є футбол, зобов'язана бути дівоча команда, або 2-3 групи дівчаток. Не обов'язково, що групи будуть складатися суто з дівчаток. У віці 10-12 років це можуть бути і змішані групи. Ми будемо цього домагатися. Адже для їх відкриття практично нічого не потрібно: не потрібно ліцензій, дозволів. Все що необхідно – це бажання працювати з дівочим футболом.

За інфраструктурою у нас також є позитивні зрушення. 29 вересня в Івано-Франківську було відкрито стадіон "Хет-Трик Арена". Це арена зі штучним покриттям і створена вона як раз для дитячо-юнацького футболу.

Хочеться відзначити Городенківський, Надвірнянський райони та Івано-Франківськ, де дуже плідно займаються жіночим футболом. Добре був розвинений футбол в Калуші, якщо Ви пам'ятаєте, була команда "Нафтохімік". Але команди не стало і процес зупинився.

– Чи планується участь команди від Івано-Франківської області в чемпіонаті України серед команд Першої Ліги?

– Наша обласна федерація завжди фінансово допомагала командам, і ми плануємо також підтримувати команди області. До недавнього часу в Першій лізі грала Івано-франківська ДЮСШ №3. Мені складно сказати, що сталося, але так вийшло, що на цей рік вони не змогли знайти достатньо коштів для участі. На жаль.

Михайло Михайлович Овчар

– Якщо говорити про поточні проблеми в жіночому футболі, то окремим питанням у нас стоїть участь в Лізі Чемпіонів. У свої роки "Нафтохімік" приносив більше очок в скарбничку, домігся того, що команди стартували з плей-офф раунду, а зараз ми жеребкування починаємо з третього кошика. Михайло Михайлович, ви як незалежний експерт, можете сказати чого не вистачає нашим командам в Лізі Чемпіонів?

– Якщо звернуться до історії і проаналізувати, яким чином нам вдалося добитися цього результату, то Ви можете помітити, що перед стартом Ліги Чемпіонів ми дуже підсилили команду легіонерами – ми привезли гравців з ПАР, Австралії, Мексики, США. Всього ми залучили 5 "легіонерок" саме під цей турнір. Звичайно, і це факт, нашим клубам не вистачає ось цього точкового підсилення, і гравців можна знайти, але все впирається в гроші.

І проблема не тільки в цьому, через економічну ситуацію рівень нашого футболу знизився. За 10-15 років стався масовий відтік висококваліфікованих гравців за кордон, які непогано себе показували в європейських клубах. Та й наша національна збірна України в основному складалася з гравців, що грають за кордоном. Зараз деякі гравці повертаються в Україну, але вони приїжджають, якщо можна так сказати, догравати. Хоча це безумовно великий плюс, коли в команді є хороший, досвідчений гравець з таким високим рівнем кваліфікації. Молоді буде з кого брати приклад.

Але на сьогодні наш рівень такий, що нам і на рівні збірних складно конкурувати, і на рівні клубних команд – ми всі чудово знаємо і розуміємо це.

– Не можу не запитати, так як всі Вас знають, як спортивного директора ЖФК "Нафтохімік, чи планується відродити команду?

– Це питання дуже складне. Ми припинили існування через те, що в області зупинилися заводи, припинилося виробництво, в зв'язку з чим, всі соціальні програми були закриті. Заводи стояли 5 років. У травні цього року змінилися власники, заводи запустили. Важко запускали, але тим не менш, вони почали працювати. Але сьогодні важко сказати, коли нові власники звернуть увагу на соціальні проекти, так як, ви прекрасно розумієте, що таке, коли заводи стояли тривалий час. Тому поки їм не до футболу. Я впевнений, що пройде час, вони впевнено стоятимуть на ногах, і ми обов'язково будемо звертатися до керівництва.

Прес-служба сайту "Жіночий футбол України" – wfpl.com.ua