Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Магічна еволюція футбольного м'яча: 1855-2020

Магічна еволюція футбольного м'яча: 1855-2020

Хто з нас з вами не знає таку гру, як футбол? Грають в нього, звичайно, не всі, але знати – знають. Складно пригадати більш популярну гру, ніж це прекрасний винахід англійців (втім, чи англійців?). Футбольний м'яч у свою чергу – це прямо-таки чарівний предмет, який може годинами утримувати чоловіків перед екранами телевізорів, а дітей – у дворах. Сьогодні ми розповімо вам про історію цього магічного круглого дива природи.

Сучасна історія футбольного м'яча розпочалась в середині XIX століття, коли у 1855 році Чарльз Гудьєр розробив перший м'яч, виготовлений з вулканізованої гуми. Цей м'яч до цих пір зберігається в національному футбольному залі слави, який розташований в Онеонті (Нью-Йорк, США). Сім років по тому, у 1862 році, інший винахідник Річард Ліндон створив першу надувну гумову камеру для м'яча. Пізніше Ліндон розробив до камери насос, і на виставці в Лондоні його винахід здобув золоту медаль.

У 1872 році офіційно був запроваджений стандартний розмір та вага м'яча. Відповідно до встановлених правил, м'яч повинен бути круглої форми обсягом від 27 до 28 дюймів (68,6-71,1 см). Вага визначалась у межах від 13 до 15 унцій (368-425 г). У 1937 році вага футбольного м'яча була збільшена до 14-16 унцій (410-450 г), це правило залишається чинним і досі.

Масове виробництво футбольних м'ячів почалося завдяки замовленням англійської футбольної ліги (заснована в 1888 році). "Mitre" і "Thomlinson's of Glasgow" були першими компаніями, які освоїли в той час виробництво м'ячів. Ці фірми переконували покупців, що головною конкурентною перевагою їхнього товару було те, що форма їх м'ячів була незмінною. Якість і міцність шкіри і швів – ось, що було їх головним козирем. Найкращі сорти шкіри бралися з огузка туші корови і йшли на виробництво найякісніших моделей м'ячів. У той час як менш міцна шкіра лопатки йшла на виробництво більш дешевих м'ячів.

Прогрес у дизайні шкіряних сфер прийшов із розвитком напрямку взаємопов'язаних груп. Вони замінили звичні шкіряні секції, які сходилися в північних і південних полюсах м'яча. Нововведення дозволило надати м'ячам більш округлу форму. У 1900 року були створені ще міцніші каучукові камери. Вони могли витримувати сильний тиск. Всі професійні м'ячі на той час створювалися на основі гумових камер. Вони покривалися грубою коричневою шкірою. Більшість шкіряних сфер мали покриття з вісімнадцятьма секціями (шість груп, по три смуги). Ненадута камера вставлялася в заздалегідь підготовлений розріз. Залишали отвір для подальшого надування м'яча за допомогою спеціальної трубки. Після цього доводилося шнурувати покриття.

Еволюція футбольного м'яча

Ці м'ячі добре тримали удари ногами, але мали ряд недоліків – трудомісткий процес зшивання і не водостійкі особливості шкіри. Коли йшов дощ, шкіра розбухала, м'яч ставав дуже важким і небезпечним. Існували й інші проблеми – неможливо було зробити універсальну шкіру тваринного походження. Протягом лише одного змагання якість м'ячів могла сильно погіршитися, падала якість самої гри. За сучасними мірками довоєнні м'ячі були моторошно незручними. Через відсутність клапана м'яч часто втрачав форму. Шнурок збоку робив його неідеально круглим, при цьому ступінь некруглої більше залежала не від того, хто шив м'яч, а від того, хто його накачував. Головним же недоліком була натуральна шкіра – в мокру погоду вона вбирала вологу, і м'яч відчутно тяжчав. Літав намоклий м'яч погано, стрибав низько, а бити його головою було і зовсім вже сумнівним задоволенням.

Протягом Другої Світової війни виробництво м'ячів значно збільшувалося. З'явилася прокладка між камерою і зовнішнім покриттям. Сфера стала міцнішою, а форми конструкції – більш правильними. Але обшивка все ще часто рвалася через низьку якість шкіряного покриття. У 1951 році на зміну однотонному білому м'ячу, прийшов снаряд із широкими кольоровими смужками. Вони допомагали глядачам більш впевнено орієнтуватися в подіях на поле і стежити за м'ячем. У 50-х також з'являються перші помаранчеві м'ячі. Вони створювалися для того, щоб допомогти глядачам бачити сферу при рясному снігопаді.

Еволюція футбольного м'яча

Ранні м'ячі були прошиті шнурками. Пізніші ігрові снаряди були зроблені зі скріплених в єдине ціле синтетичних латок. Дизайн нового м'яча відбувся завдяки проекту "М'яч Бакмінстера", більш відомому як "Buckyball". Американський архітектор Річард Бакмінстер і не думав про футбол. Він всього лише намагався придумати нові способи будівництва будівель з використанням мінімуму матеріалів. А вийшла геніальна структура, яку сьогодні знає будь-який уболівальник.

Форму м'яча Бакмінстера складають ряди шестикутників і п'ятикутників, які стикуються разом, для додання м'ячу округлої форми. Сучасний м'яч складається з 20 шестикутників і 12 п'ятикутників. Разом вони утворюють близьку до досконалості сферу. Чорні п'ятикутники допомагали гравцям більш тонко відчувати будь-які відхилення при польоті м'яча.

З тих пір минуло багато років, технології зробили крок далеко вперед. Перший офіційний м'яч чемпіонату Європи adidas Telstar разюче відрізняється від останніх примірників. Змінився і вплив м'яча на гру. Від шкіряних м'ячів до Telstar і Tango, від перших синтетичних моделей середини 80-х до наших днів м'ячі стають все швидше і легше.

Adidas почав виробляти футбольні м'ячі в 1963 році. В кінці 60-х з'явилася модель Telstar, названа на честь однойменного супутника зв'язку. М'яч, що складається з 12 чорних і 20 білих п'ятикутних панелей, став класикою футболу.

Telstar'ом грали на чемпіонаті Європи-1968, а ще через два роки, в Мексиці-1970, він став першим м'ячем adidas в історії чемпіонатів світу. До ЧС-1974 у ФРН м'яч покрили поліуретановим матеріалом дурластом, який збільшив водонепроникність, краще зберігав форму м'яча і був більш стійкий до тертя.

Еволюція футбольного м'яча

На відміну від шкіри, поліуретан гнучкий і не твердіє на холоді. Чемпіонат Європи-1984 у Франції став першим великим міжнародним турніром, на якому використовувався м'яч, повністю виготовлений без застосування шкіри. Через два роки синтетичним м'ячем Azteca México зіграли і на чемпіонаті світу.

Першого січня 1996 року УЄФА ввів затверджений ФІФА контроль якості щодо м'ячів для міжнародних змагань. Їх поділили на три групи: схвалені ФІФА (FIFA-approved), перевірені ФІФА (FIFA-inspected) і відповідні до Міжнародного стандарту якості м'яча (IMS). З 2015 року перші дві категорії називаються FIFA Quality Pro і FIFA Quality відповідно.

Щоб отримати категорію, всі м'ячі повинні пройти шість тестів, а м'ячі вищої якості – сім. У тому ж десятилітті англійська прем'єр-ліга ввела єдиний офіційний м'яч чемпіонату. Незабаром її приклад наслідували інші клубні змагання.

До цього клуби за кілька днів до виїзного матчу починали тренуватися "гостьовим" м'ячем, щоб звикнути до того, як він себе веде. Якщо, звичайно, їм вдавалося дізнатися, яким саме м'ячем грає суперник.

М'яч Ліги чемпіонів УЄФА Star Ball з'явився в 2001 році. Він був прикрашений вісьмома зірками, звідси і назва. Дизайн зберігається донині. У тому числі на представленому недавно м'ячі Finale Istanbul для фіналу 2020 року.

Еволюція футбольного м'яча

З сезону 2006/07 у всіх матчах Ліги чемпіонів грають офіційним м'ячем adidas. У Ліги Європи теж є свій фірмовий м'яч. Раніше його робила компанія adidas, а з 2018 року цим займається Molten.

Що стосується чемпіонату Європи, тут перші помітні зміни в порівнянні з 80-ми припали на 2004 рік. Перед фінальною стадією ЄВРО-2004 в Португалії був представлений перший безшовний м'яч – Roteiro.

Каркас, камера і панелі сріблястого м'яча скріплювалися термічно. На кожен м'яч того чемпіонату наносилися назви граючих команд, дата і місце проведення матчу. У світі було продано більше чотирьох мільйонів копій – від міні-м'ячів до офіційних.

У 2016 році adidas представив офіційний м'яч ЄВРО-2016 Beau Jeu, який тестували півтора року. Виготовлений за останнім словом техніки, він складався з шести ідентичних панелей і завдяки термоскріпленню не мав швів. М'яч обіцяв більш передбачувану траєкторію польоту, покращений контроль при веденні і високу стійкість до води.

Дослідження показують, що сучасний м'яч, якщо його намочити, стає важче на 0,2%. Шкіряні м'ячі ставали важче на 20%.

Майбутнє відкриває захоплюючі перспективи. В кінці 2019 року adidas у рамках місії NASA і SpaceX CRS-18 доставив м'ячі на орбіту для проведення ряду експериментів, щоб вивчити аеродинамічні характеристики м'ячів в інших умовах, крім як у встановленій на Землі аеродинамічній трубі. У підсумку, глибоке розуміння сферичної аеродинаміки дасть більше свободи для проектування форми панелей і текстури поверхні.

Еволюція футбольного м'яча

Офіційний м'яч Євро-2020 adidas Uniforia розроблений із застосуванням останніх технологій футбольного дизайну. Під жирними чорними смугами, немов залишеними пензлем художника, і яскравими кольоровими лініями – термічно скріплена безшовна оболонка з поліефіру. Всередині камера з синтетичної гуми. Яскравий білий матеріал обшивки покращує видимість м'яча на поле.

У порівнянні з часами, коли м'ячі виготовляли зі свинячого або коров'ячого сечового міхура і зшивали суворою ниткою шкіряні панелі оболонки, прогрес більш ніж очевидний...


Використані матеріали та фото UEFA.com

Переклад та адаптація прес-служби Івано-Франківської обласної асоціації футболу