Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

To be, or not to be? Що чекає на футбол після пандемії?

 To be, or not to be? Що чекає на футбол після пандемії?

Пандемія коронавірусної інфекції вплинула на футбол у всьому світі. Вперше з часів Другої світової війни більшість національних чемпіонатів пішло на безстрокову паузу. Клуби зазнають багатомільйонних збитків через відсутність матчів і відчуватимуть наслідки ще дуже довго. Як вважають експерти, особливо помітною криза стане вже в найближче трансферне вікно. Що ж чекає гру мільйонів після пандемії?

З першого погляду здається, що проблема ясна: криза і гроші. Футбол, як ми знаємо, без грошей нікуди, і кожна велика ліга може похвалитися багатотисячною угодою з телеканалами. Клуби, зірки, директора і агенти – всі вони купаються в грошах, коли все йде, як треба.

Але раптом – криза, і потік наживи вичерпався. Минуло вже кілька тижнів після вимушеної паузи, і багато, багато часу після того, як гравці "Барселони" погодилися позбутися 70% своєї зарплати. Поки в "Ювентусі" добровільно погоджуються на відстрочки, футболістів в Англії влаштовує те, скільки вони отримують, і вони не дуже хочуть щось міняти.

Асоціація професійних футболістів тижнями проводить розмови з АПЛ, Футбольної Лігою та Асоціацією футболу. Її мета – щось вирішити. В АПЛ висловилися, що важливо, щоб всі клуби зійшлися на чомусь одному, а не приймали рішення кожен для себе.

На тлі всього цього в США, Європі і, власне, Великобританії, сотні тисяч людей подали на допомогу з безробіття, відчайдушно сподіваючись пережити цю кризу. І поки все це відбувається, п'ять клубів АПЛ "Норвіч Сіті", "Ньюкасл Юнайтед", "Борнмут", "Тоттенхем" і "Ліверпуль" відправили всіх працівників у примусову неоплачувану відпустку. Навряд чи когось здивувало таке рішення. Коли уряд дає добро на жорсткі заходи по економії, багато хто ними користуються.

Футбол після пандемії

Але далі – гірше. Ще не так багато часу пройшло з моменту, коли команди-іграшки мільярдерів перестали грати, а світові телеканали – їх показувати. Поки що телекомпанії Англії не стали відмовлятися від виплат, які вони зобов'язані робити в рамках укладених договорів. У Франції, однак, два телеканали так вже зробили.

З урахуванням того, що нинішні сезони вже точно не закінчаться вчасно, змістяться і періоди дозаявок новачків. ФІФА офіційно дозволила національним асоціаціям зміщувати дати трансферних вікон у цьому році в залежності від фактичного закінчення чемпіонатів. З урахуванням того, що епідеміологічна ситуація в країнах розвивається по-різному, прогнозувати, коли футболісти зможуть змінити команди, практично нереально.

Що відомо на сьогодні. УЄФА прийняв рішення перенести чемпіонат Європи на 2021 рік, фінали Ліги чемпіонів і Ліги Європи – на серпень, а всі європейські чемпіонати повинні завершитися до 31 липня. Це оптимістичний сценарій. Насправді, ситуація з коронавірусом така, що ніхто не може сказати, коли буде готовий грати. У гіршому випадку сезон достроково завершать, а чемпіонів і остаточні результати кожна ліга буде затверджувати окремо. Без втручання УЄФА.

У підсумку, федерації опинилися перед складним вибором – завершити сезон або все ж догравати? У першому випадку клуби хоча б отримають чітке розмежування між сезонами і нові чемпіонати розпочнуться більш-менш у звичний час – восени. Але при цьому фінансові втрати будуть величезними через недотримання спонсорських контрактів і угод з телебаченням. Догравання зніме питання щодо справедливості результатів і врятує багато клубів від проблем, але неймовірно затягнутий сезон-2019/20 здатний зламати футбольний календар на роки вперед. Скажімо, знову може виникнути протистояння між клубами і збірними або між національними чемпіонатами і єврокубками.

Футбол після пандемії

Ліги і клуби з жахом підраховують потенційні збитки від простою. Якщо сезон не дограють, то втрати топ-5 європейських чемпіонатів перевищать 3,5 млрд євро. Найбільші збитки очікують Англію – 1,2 млрд євро. УЄФА переніс Євро-2020 і на цьому втратив 300 млн євро. Скасування ЛЧ і ЛЄ спустошить гаманець УЄФА приблизно на 400 млн євро. Щоб зменшити фінансовий удар, багато хто готовий йти на поступки по зарплаті, жорстку економію і навіть скорочення працівників.

Уже сьогодні футбольні експерти прогнозують значне зменшення зарплат (в середньому на 30%) і витрат на трансфери. "Уже ніхто не буде платити за гравця 100 мільйонів", – заявив днями президент ФІФА Джанні Інфантіно. Крім цього, криза вдарить по можливостях спонсорів клубів. Заморозиться більшість нових проєктів (стадіони, тренувальні центри), а футбольні агенти також можуть забути про мільйонні комісійні за трансфери. Не менші проблеми очікують і чисто спонсорські чи муніципальні команди.

На жаль, все це стосується і українських клубів. Починаючи від національного професійного та аматорського, аж до регіонального обласного та районного футболу. Наразі відбувається справжній колапс, економіка просідає, ніхто не працює на всі 100%. У першу чергу страждає сфера розваг, а футбол в неї входить. Більшість з клубів (команд) можуть виявитися на грані виживання.

І як тепер рятувати футбол? Очевидно, багаті повинні допомогти бідним. А всі разом повинні готуватися до часів економії і ефективного господарювання.

Багатьом футболістам доведеться погодитися на зменшення зарплат. Але не будемо забувати, що в цьому світі ніхто нікому не вірить, і кожен за себе. Футболісти можуть не захотіти йти на жертви заради клубу, який не захоче йти на жертви заради них. Це потенційна друга криза, яка може наступити після нинішньої.


By Rory Smith for New York Times

Переклад та адаптація прес-служби Івано-Франківської обласної асоціації футболу