Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

30-річчя ГС "ІФАФ": представляємо лауреатів номінації "Журналісти"

30-річчя ГС ІФАФ: представляємо лауреатів номінації Журналісти

Івано-Франківська обласна асоціація футболу продовжує цикл публікацій про лауреатів відповідних номінацій з нагоди 30-річчя ГС "ІФАФ".

Як ми повідомляли раніше, 23 грудня 1990 року футбольна громадськість Івано-Франківщини на своїх установчих зборах вирішила створити організацію, яка на добровільних засадах об’єднала футбольні клуби та команди, дитячі спортивні школи, тренерів, арбітрів, ветеранів футболу та вболівальників нашого краю.

У цьому році Івано-Франківська обласна асоціація футболу (ІФАФ) святкує свій ювілей – 30 років з дня створення! 2 грудня на засіданні Виконавчого комітету ІФАФ були затверджені списки номінацій та лауреатів для відзначення під час заходів з нагоди 30-річчя ГС "ІФАФ". Сьогодні ми представляємо кращих журналістів за період 1990-2020 років.

Номінація "ЖУРНАЛІСТИ"

Журналісти 30 річчя ІФАФ

Белей Петро

Після навчання в івано-франківському ПТУ №2 за фахом "фотограф широкого профілю" та відділенні факультету журналістики Львівського держуніверситету, все своє життя присвятив журналістиці. З 1973 року починає активно дописувати до різних обласних видань, зокрема до "Комсомольського прапора" та "Прикарпатської правди". Півтора десятки років працює журналістом у багатотиражці заводу "Промприлад".

1987 року розпочинає роботу у прес-бюро стадіону "Кристал" (нині – "Рух") і одразу започатковує випуск кардинально нових програм до футбольних матчів. Цікавий творчий процес дав змогу журналісту не лише фахово, а й зблизька пізнати всі тонкощі футболу, життєдіяльності та функціонування футбольних структур, багато подорожувати разом з "Прикарпаттям" в ту пору ще республіками колишнього Союзу, а найголовніше – тісно спілкуватися з футбольними людьми.

Як наслідок – почали з’являтися фототзвіти про матчі, численні інтерв’ю з гравцями, тренерами, функціонерами, статті, нариси, тощо. Спортивні матеріали, що виходили тоді з під його пера, завжди вирізнялися оригінальністю та вишуканістю, завдяки чудовому знанню предмета, що описував, та фаховому володінню словом – української мовою. Ця обставина зумовила співпрацю з газетами "Молодь України" та "Український футбол" (1990-2010).

У 2004 році його сумлінна багаторічна праця була відзначена нагородою "Ніка".

Із 1992 року дотепер член Комітету зі зав'язків з засобами масової інформації Івано-Франківської обласної асоціації футболу. Нагороджений відзнакою Івано-Франківської обласної федерації футболу у 2015 році.

Журналісти 30 річчя ІФАФ

Горощак Володимир

Із 1992 року до 2015 року очолював Комітет зі зв'язків з засобами масової інформації Івано-Франківської обласної федерації футболу. Протягом двох виборчих каденцій – член Виконавчого комітету ІФАФ. З 1991 року і донедавна працював у періодичній пресі. Спортивний оглядач газети "Західний кур’єр" (з 1999 р.), журналіст газети "Команда" (Київ, з 1995 р.). Один із ініціаторів та редактор друкованого видання ІФАФ у 90-х роках – "90 хвилин". Працював у прес-службах ФК "Прикарпаття", "Спартак", "Нафтохімік". Автор-упорядник офіційних програм до матчів згаданих клубів.

Автор численних історичних розвідок з історії прикарпатського футболу, зокрема, "Хроніки копаного м’яча Прикарпаття". Автор-упорядник футбольного календаря-довідника, переможця всеукраїнського конкурсу 1994 р. Автор книги "Футбольна династія Думанських" (2007 р.). Співавтор ювілейної книги "Ураган: 10 років історії" (2012 р.)

Неодноразово нагороджувався почесними грамотами і дипломами ІФАФ, облдержадміністрації та обласної ради, нагороджений відзнакою "За заслуги" ІФФФ.

Журналісти 30 річчя ІФАФ

Ланяк Олег

Працював ведучим на радіо "Західний полюс", в ефірі якого виходили перші спортивні програми – "Тіффозі", "Футбольний вікенд", "Тайм-Аут". Робив сюжети для івано-франківського представництва "Телеканалу 24", а згодом і "Каналу 402", де виходили щоденні випуски спортивних новин.

Впродовж 14 років – з 2004 по 2018 рр. – очолював прес-службу футзального клубу НФК "Ураган". Був адміністратором і редактором новин одного з найстаріших інтернет-сайтів області uragan.if.ua, 14 років коментував домашні матчі "Урагану", став автором першої в історії українського футзалу телепрограми "Дабл-пенальті" (2009-10), а згодом виступив продюсером і ведучим програми "Екстра-футзал", яка виходила ефірі телеканалів "Спорт-1" / "Спорт-2" (2012-14).

Отримав нагороду від АФУ за "найкращі передматчеві програмки", які за цей час добре пам'ятають івано-франківські вболівальники. Співавтор ювілейної книги "Ураган": 10 років історії" (2012 р.), багатьох відеофільмів і відеороликів за підсумками спортивних сезонів. Окрім поєдинків "Урагану", у прямому ефірі коментував матчі національної збірної України з Харкова, Львова та Одеси. Працював диктором і ведучим на численних спортивних подіях Івано-Франківська.

Три рази поспіль з 2013-го по 2016-й роки "ураганівська" прес-служба була визнана найкращою в Україні серед усіх футзальних клубів Екстра-ліги, а по завершенні сезону 2015-16 років отримала перемоги одразу у трьох номінаціях: краща прес-служба, кращий коментатор, кращий сайт футзального клубу.

З липня 2018 року Олег Ланяк очолив прес-службу МФК "Прикарпаття" (фахівець по роботі із засобами масової інформації), де займається своєю звичною справою: офіційний сайт і клубні соцмережі, матеріали і статистика, програмки та відеоогляди матчів тощо. За останні два сезони двічі побував на семінарах-зустрічах прес-аташе футбольних клубів Першої та Другої ліг України, яку традиційно організовує ПФЛ.

Прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу