Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Проєкт УАФ "Grow Participation" виграв нагороду найкращих проєктів розвитку футболу УЄФА Grow Awards 2021

Проєкт УАФ Grow Participation виграв нагороду найкращих проєктів розвитку футболу УЄФА Grow Awards 2021

Україна здобула престижну перемогу поза межами футбольного поля, отримавши першість в одній з номінацій щорічної премії УЄФА Grow Awards 2021. Церемонія нагородження найкращих європейських проєктів зі стратегічного розвитку футболу відбулася у штаб-квартирі УЄФА у форматі онлайн та відзначила 8 проєктів-переможців. Для УАФ це перша нагорода, яку їй принесла успішна реалізація пілотного проєкту зі стратегічного розвитку футболу у регіонах та збільшення кількості гравців на регіональному рівні – UEFA Grow Participation. Івано-Франківська обласна асоціація футболу пишається тим, що була одним з пілотних регіонів, залучених у проєкт.

Цього року УЄФА отримав рекордну кількість заявок – 150 різноманітних масштабних та інноваційних проєктів - від 43 національних асоціацій, що претендували на перемогу у кожній з 8 актуальних номінацій, а саме “Ініціативи для підтримки громади під час пандемії COVID-19”, “Успішне комерційне партнерство", "Розвиток бренду", "Адміністративне реформування", "Ефективна комунікаційна кампанія", "Залучення вболівальників", "Робота з даними" та "Розбудова партнерства зі стейкхолдерами" (Stakeholders support initiative). Спершу, як повідомляли раніше, запрошеним експертним міжнародним журі був сформований шорт-ліст із 24 проєктів-претендентів на відзнаку (по 3 кандидати у кожній з номінацій), де УАФ поділила номінацію "Розбудова партнерства зі стейкхолдерами" з проєктами національних асоціацій Португалії та Швеції.

Під час урочистої церемонії нагородження 3 грудня 2021 року за участю президента УЄФА Александра Чеферіна та Амбасадорів УЄФА Надін Кеслер і Луїша Фіго, результати та презентація проєкту зі стратегічного розвитку футболу у регіонах UEFA Grow Participation дозволили Україні випередити конкурентів та стати переможцями у своїй номінації. Як через вагомість реформування філософії розвитку футболу для регіонів, так і те, що досвід і найкращі напрацювання і знахідки пілотного проєкту тепер буде застосований на національному рівні для того, щоб привести Україну до омріяного 1 000 000 гравців.

УЄФА Grow Awards 2021
УЄФА Grow Awards 2021

Нагадаємо, що пілотний проєкт був реалізований за підтримки і у співпраці з Департаментом УЄФА зі стратегічного розвитку національних асоціацій у рамках програми Grow протягом 2019-2021 років. Залученими до проєкту були три регіональні асоціації – Івано-Франківської, Дніпропетровської та Київської областей, для того, щоб мати можливість оцінити універсальність розроблюваних рішень та підходів для умов та менталітету різних частин України. Обласні асоціації, у свою чергу, співпрацювали з районними федераціями, постійно збільшуючи кількість залучених районів завдяки зростанню інтересу до заходів проєкту в межах кожної області.

Основними цілями проєкту були:

– створення нових рішень та реформування існуючих заходів в межах області для масового залучення гравців на регулярній основі (понад 10 разів на рік), водночас орієнтуючись на бажані показники ефективності і оцінюючи об’єктивну реальність кожного регіону;

– дотримання принципу 50/50 у створенні умов для гри як хлопців/чоловіків, так і дівчат/жінок;

– формування та реалізація культури реєстрації у базі футболістів УАФ гравців масового футболу;

– просування філософії, що футбол є для всіх та набагато більшим, ніж просто гра, а спосіб бути частиною комьюніті, розвиватися та тримати себе у гарній формі;

– навчання менеджерів регіональних асоціацій прогресивному європейському досвіду, сприяння перегляду ними і більш глибокому вивченню ситуації з масовим футболом у регіоні і поширення практики обміну досвідом між областями;

– налагодження партнерства між регіональними асоціаціями з органами влади і самоврядування та іншими партнерами у межах області, посилюючи їхній вплив у регіон;

– напрацювання універсальної програми комплексного стратегічного розвитку футболу у регіонах для національного застосування, проаналізувавши реальний досвід пілотних областей.

УЄФА Grow Awards 2021
УЄФА Grow Awards 2021

Втілення пілотного проєкту UEFA Grow в області розпочалося зі створення регіонального офісу, який очолив заступник голови ІФАФ, перший віце-президент ДЮФЛІФО, регіональний менеджер проєкту UEFA Grow в Івано-Франківській області Микола Васильків, та планування кроків для реалізації пілотного проєкту УЄФА на Прикарпатті. Активну участь в організації та проведенні заходів у рамках реалізації проєкту UEFA Grow взяло керівництво Івано-Франківської обласної асоціації футболу.

Реалізація пілотного проєкту УЄФА в області відбувалася за чотирма основними напрямками: змагання ДЮФЛІФО, "Шкільної футбольної ліги", ветеранів та заходів "Ліги Толерантності".

Організація змагань з футболу у вікових групах U-11, U-12 та WU-14 покращила розвиток дитячо-юнацького футболу в Івано-Франківській області. У даних змаганнях залучено до футболу спортивні школи та клуби всієї території області. Підписаний Меморандум про співпрацю в організації змагань між Дитячо-юнацькою футбольною лігою Івано-Франківської області та Івано-Франківською обласною асоціацією футболу.

У програмі реалізації пілотного проєкту UEFA Grow Громадська спілка "Дитячо-юнацька футбольна ліга Івано-франківської області" здійснила реорганізацію структури обласних змагань на призи клубу "Шкіряний м’яч" з подальшим проведенням турніру "Шкільна футбольна ліга" Івано-Франківської області у вікових категоріях: молодша вікова категорія – учні 3-4 класів; старша вікова категорія – учні 5-6 класів; дівчата – учениці 6-4 класів.

Дані змагання залучили до футболу велику кількість хлопчиків та дівчаток на всій території Івано-Франківської області. Підписаний Меморандум про співпрацю в організації даних змагань між Івано-Франківською обласною асоціацією футболу та Департаментом освіти і науки області.

У рамках реалізації пілотного проєкту UEFA Grow в Івано-Франківській області та малих проєктів ІФАФ із долученням коштів генерального партнера Івано-Франківської обласної асоціації футболу – юридичної компанії "Моріс Груп" – в Івано-Франківську відбувся методичний семінар для тренерів аматорських та юнацьких команд (вікові категорії U-18, U-19) на тему: "Організація тренувального та змагального процесів в аматорських та юнацьких командах". У семінарі прийняли участь 40 фахівців Івано-Франківщини. Лекції читали віце-чемпіон Європи 1988 року, перший віце-президент Української асоціації футболу Олег Протасов та тренер футбольного клубу "Десна" Чернігів Віктор Догадайло.

Серед основних результатів за підсумками двох років проєкту є залучення більше 7000 дітей до занять футболом.

УЄФА Grow Awards 2021
УЄФА Grow Awards 2021

Найбільш інноваційними частинами проєкту стали освітня та дослідницька складові. Підписавши меморандум про співпрацю з Національним університетом "Києво-Могилянська академія", УАФ провела дослідження з підрахування цінності масового футболу для України за розробленою УЄФА моделлю соціального повернення від інвестицій у футбол (SROI), що демонструє, як поширення і доступність футболу для громадян позитивно впливає на місцеву економіку, охорону здоров’я та аспекти соціальної політики. Також було проведене дослідження місцевих футбольних клубів у пілотних регіонах, визначивши поточний стан справ та дізнавшись про потенціал і наміри самих клубів щодо подальшого розвитку та готовності ставати футбольними осередками для місцевої громади. Вперше в історії менеджери регіональних асоціацій футболу отримали змогу вивчати нові напрямки та найкращі кейси у різних видах роботи безпосередньо у представників УЄФА, а також національних і регіональних асоціацій ряду країн Європи під час семінарів та серії вебінарів у часи пандемічних обмежень.

Започатковані під час проєкту підходи та ініціативи колишні пілотні обласні асоціації зробили частиною своєї щоденної робот і продовжують успішно реалізовувати і після його завершення.

Розроблені у рамках проєкту та запроваджені нові рішення як у пілотних регіональних асоціаціях футболу, так і на рівні УАФ, продемонстрували максимально ефективну співпрацю з УЄФА у напрямку комплексного стратегічного розвитку футболу відповідно до тенденцій сучасного світу.

Прес-служба Української асоціації футболу
Прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу