Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

Футбольна планида Богдана Дебенка

Футбольна планида Богдана Дебенка

Час пливе невблаганно швидко, наче і непомітно залишаючи у наших серцях пройдені рубежі, події, спогади…І пам'ять.

Цьогоріч минає вже 27 років, як немає з нами Богдана Федоровича Дебенка, людини, для якої футбол став справою життя і служінню якому він віддав себе без останку.

Форвард Богдан Дебенко… Шанувальники футболу зі стажем добре пам’ятають цього талановитого та грізного нападника івано-франківського "Спартака", а згодом – "Прикарпаття". Без його майстерної гри, а найголовніше – влучних ударів місцеву команду 1980-х було просто неможливо уявити.

Богдан Федорович Дебенко народився 10 липня 1960 року в с. Вовчинець Івано-Франківської області.

Свій шлях у великий футбол він розпочинав з івано-франківської ДЮСШ №2, де на нього звернув увагу тренер Денис Зембіцький. З його допомогою форвард потрапив у Харківський спортивний інтернат.

Виступаючи в складі молодіжної збірної УРСР, Дебенко став бронзовим призером чемпіонату Центральної ради ДСТ "Спартак" 1977 року. В тому ж таки 1977 році молодого футболіста запросили грати за збірну області в товариській зустрічі з івано-франківським "Спартаком". Після цього й розпочався в кар’єрі форварда тривалий етап виступів за місцеву команду майстрів.

Провівши в "Спартаку" три сезони, Дебенко вступив до Тернопільського педінституту (факультет фізичного виховання). Здобуваючи освіту, Богдан виступав за тернопільський "Буревісник". В його складі 1982 року став чемпіоном України серед вузів. Потім була армія, спортивна рота, звідки знову потрапив тепер вже до "Прикарпаття".

23-річний нападник практично одразу ж зайняв місце в основному складі команди, на довгих шість років закріпивши за собою улюблену "дев’ятку". Загалом за час виступів за "Прикарпаття" Богдан Дебенко з 1983 по 1988 роки зіграв понад 160 матчів і записав на свій рахунок 36 голів. Упродовж двох сезонів (1985-1986) Богдан ставав найкращим бомбардиром команди з 14-ма та 10-ма голами відповідно. Читачами обласної молодіжної газети він неодноразово визнавався гравцем місяця, а у 1987 здобув із прикарпатцями бронзові нагороди чемпіонату УРСР серед команд майстрів другої ліги.

Залишивши "Прикарпаття" Дебенко прагнув спробувати себе на тренерській роботі, застосувати на практиці знання, здобуті в педінституті, досвід, отриманий під час виступів на високому рівні.

Богдан Федорович Дебенко
Богдан Федорович Дебенко
Богдан Федорович Дебенко
Богдан Федорович Дебенко
Богдан Федорович Дебенко

Та вже незабаром Богдан Дебенко повернувся на футбольне поле. Після нетривалого перебування у одній з місцевих команд (до речі, форвард у 1979 та 1982 роках ставав чемпіоном області в складі івано-франківського "Локомотива") Юрій Дячук-Ставицький запросив гравця у щойно відроджені львівські "Карпати". Після сезону, проведеного у Львові, форвард за сімейними обставинами повернувся в рідний Івано-Франківськ. Сім’я, незважаючи на неймовірну любов до футболу, для гравця завжди була на першому місці.

Він зайнявся тренерською діяльністю. Саме в цей час у ВПУ №21 створили футбольні спецгрупи, які згодом переросли в футбольний інтернат. З юнацькою командою "Автоливмашу" Богдан Дебенко неодноразово здобував звання чемпіона області. Свій високий фаховий рівень він підтвердив успішною роботою зі збірною командою Івано-Франківщини. Тренер дав дорогу у великий футбол багатьом відомим гравцям – І.Гогілю, О.Рипану, І.Зеленюку, Д.Гуменяку, В.Ларіну, Р.Шайбану...

Активні виступи у спорті, постійні фізичні навантаження не кращим чином відбились на здоров’ї спортсмена. Ще в Тернополі він травмував шийні хребці. Серйозного значення цьому, незважаючи на застереження, молодий, сповнений енергії спортсмен не надавав. Після нетривалого лікування він ще 12 років виступав на професійному рівні з властивою йому високою швидкістю та гольовим чуттям. Саме наслідки старої травми призвели до важкої хвороби, з якою ані вітчизняні, ані іноземні лікарі вдіяти нічого не змогли. 15 квітня 1997 року Богдан Дебенко залишив нас. Йому було лише 36-ть…

На вшанування світлої пам’яті нашого краянина, видатного футболіста і тренера Богдана Дебенка 2013-го було вирішено відновити проведення футбольного турніру дитячих команд, започаткованого раніше.

Проведення турніру стало можливим завдячуючи Управлінню спорту та молодіжної політики ОДА, Івано-Франківській обласній асоціації футболу, очільникам та представника тренерсько-викладацького складу СДЮСШОР "Прикарпаття".

Значущими і дієвими для долі змагань юних футболістів стали насамперед жести доброчинності вдячних вихованців, а також прихильників ігрового й тренерського таланту Богдана Федоровича, зокрема Ігоря Гогіля, Дмитра Гуменяка, Тараса Супика, Руслана Попадинця, підприємця-братківчанина Володимира Ковалюка та інших.

У серпні поточного року заплановано проведення 11-го за ліком відкритого обласного турніру з футболу пам'яті Богдана Дебенка.

Ігор Костюк, прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу