Новини :: Турніри

|

В Угринові пройшов IV "Меморіал Дем'янового Лазу"

В Угринові пройшов IV Меморіал Дем'янового Лазу

Цікаве дослідження "Меморіалівців", їхня допитливість, ініціативність та певні "футбольні гени" посприяли цінному починанню – народженню футбольного турніру – "Меморіалу Дем'янового лазу". 2011-го починання знайшло підтримку не лише у місцевому товаристві "меморіалу", а також у обласних організаціях НРУ та КУНУ, які стали першими фундаторами, та меценатами турніру. Належну підтримку при становленні змагань з перших кроків надала також Івано-Франківська обласна федерація футболу. Вже за рік до засновників турніру долучився ще один активний "гравець" - громадська організація "Патріот України", без участі якої важко уявити сьогодення дитячих баталій…

З часом формат змагань зазнавав удосконалень та змін. Якщо торік за головний приз та нагороди турніру змагалися хлопчики у двох вікових групах (12-14 та 15-16 років) то зараз організатори розширили як віковий ценз (до 17 років), так і число учасників, зокрема запросивши до участі дебютантів з сіл Крихівці, Чорнолізці, Майдану, районних центрів – Снятина, Тлумача.

На старт четвертого турніру вийшла рекордна кількість учасників – два десятки команд. А це, на хвильку, понад 200 лишень дітлахів – футболістів. У обох групах своїх повпредів мали як старожили змагань – "Сокіл" з Боднарова, "гімназисти" з першої Української гімназії та інші, так і дебютанти зі Снятина, Чорнолізців, Тлумача, та обласного центру. Але в жодному разі це не обіцяло "легкого життя" тим із колективів, котрі були учасниками минулих баталій і мали неабиякий змагальний досвід. До їх числа безумовно належали, ямничани, загвіздянці, угринівці та команда стриганців. Втім дебютанти, як з'ясувалося виявилися не із лякливих. Принаймні колектив Майдану вирішив "переграти" супротивників зі старту назвавшись гучно і пафосно "Майдан Юнайтед". Лунко, незвично по назві, ось би ще заграло те результатом… Зрештою про все за порядком.

За традицією учасники сурмили збір у Дем'яновому Лазі, де оглянули експозицію тамтешнього музею, особливу зацікавленість з поміж котрих викликала саме та славетна нині бутса, з якої зрештою все і розпочалося. Присутні також щиро помолилися за полеглих героїв минувшини та поклали вінки з природних матеріалів, що їх виготовили юні учасники цивільного корпусу "Азов". До речі, ініціаторами створення ЦК "Азов" стала обласна організація ЧО "Патріот України". Якраз "азовці" стали основними спонсорами цьогорічних змагань. Свічки пам'яті на могилах героїв також з роками стали невід'ємною часткою нашого футбольного турніру... До болю прикро що до героїв-патріотів минулого доєднався наш сучасник Тарас Шевченко – новітній український герой, котрий загинув нещодавно на Донбасі і був похований на цвинтарі у "Дем'яновому Лазі". Гіркі уроки історії, важкі виховні та високі патріотичні моменти, перемога над несправедливістю в ім'я життя прийдешніх поколінь. В ім'я європейського вибору молоді та її світлого майбутнього – ось той фон, на якому відбувалися змагання.

Ось той посил – життя та жертовність за незалежність та світле майбутнє нації та української держави, з яким відкриваючи турнір до учасників звернулися голова Всеукраїнського братства ОУН УПА Богдан Борович, боєць полку "Азов" Сергій Янчук, голова товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса Степан Каспрук, голова ЧО " Патріот України" та цивільного корпусу "Азов" Сергій Сивачук та завідувач меморіального комплексу "Дем'янів Лаз", голова оргкомітету турніру Михайло Фреїк.

Найважливіше те, що футбольна складова свята – виявилася найцікавішою. Свої корективи до нової формули внесла і погода. Вперше за роки проведення баталій дощ вирішив позмагатися з юними копунами. Однак це аж ніяк не стало на заваді хлопчикам, не остудило їх спортивного запалу і завзяття. Зважаючи на примхи небесної канцелярії до змін змушені були вдаватися організатори. Оперативно було прийнято рішення провести турнір у двох вікових групах: старші гравці 1999 р.н. та молодші гравці 2002 р.н. Матчі складалися з двох таймів тривалістю по 7 хвилин, а команди учасниці грали за олімпійською системою – з вибуванням. Ця формула потребувала від усіх без винятку гравців граматичної концентрації, мобілізації своїх кращих якостей у кожному наступному поєдинку. Все було як у справжніх патріотів – "кожен наступний поєдинок – то є як останній, як найважливіший" і потрібно зазначити до самовіддачі усіх без винятку гравців, ні у кого не було жодних нарікань. Біда, що до омріяних медалей та призів дістатися судилося не всім. Бо то є футбол, де завжди повинен бути переможець. Але буває і так, що не буває переможених. Саме так завжди трапляється у розіграші "Меморіалу Дем'янового Лазу".

Власне футбол турніру подарував безмежну масу емоцій, радості, хорошого настрою і позитиву. Варто зазначити, що після двох стартових турнірів, що проходили у Ямниці, та третього розіграшу, який відбувався в обласному центрі, цьогорічні змагання радо прийняв Угринів. За це особлива вдячність від організаторів сільському голові Мирославові Вівчаренку.

Вирішальні поєдинки насправді були гідними фіналу. Опоненти не бажали поступатися в обох матчах. В основний час переможця так і не було виявлено. То ж довелося стати свідком найцікавішого – серії пенальті. Серед молодших, де суперечку вели юні футболісти Крихівців та СШ №1 з Івано-Франківська, після нічиєї 1:1 у футбольній лотереї вправнішими виявилися сільські хлопчаки, вихованці тренера Олега Гнатишина – 3:1. Не менш напруженим видався фінальний двобій у старших, у якому снятинський "Азов" зустрівся з футболістами Першої Української гімназії. В основний час командам вдалося відзначитися по 2 рази, а удари з позначки краще виконали снятинці – 3:1.

Футбольні баталії пройшли під пильним оком арбітрів – досвідченого Віталія Карнауха та перспективного початківця прикарпатського суддівського корпусу Андрія Яцурака, якому в серпні виповнилося… 14 років. Незважаючи на юний вік Андрійко, до речі, син знаного у нашому краї футболіста, а нині тренера Василя Яцурака, не вперше обслуговує футбольні матчі. До речі, його кваліфіковану, впевнену роботу відмітили як головний суддя змагань Михайло Гнатишин так і голова комітету дитячо-юнацького футболу обласної федерації футболу Василь Луцький. Принагідно зазначимо, що Василь Андрійович водночас виокремив належний рівень організації турніру, видовищність поєдинків, а разом із тим залишився втішеним щорічним збільшенням та розширенням географії учасників футбольного Меморіалу.

Родзинкою цьогорічного турніру став конкурс на влучність пробиття штрафних ударів. Команди-учасниці делегували на нього по 3 футболіста. Переможцем цього дійства став Андрій Британ з Крихівців. Водночас його було визнано кращим гравцем турніру у молодшій віковій групі.

З поміж інших лауреатами змагань, що їх назвав оргкомітет, стали: воротарі: Назар Бунька з Ямниці у старшій віковій групі та "гімназист" Олег Андрійчук у молодшій. Кращим гравцем у когорті старших став Андрій Слободян з Української гімназії. Лаври кращих бомбардирів заслужено дісталися молодому Марату Гарєєву із СШ №1 та старшому Володимиру Романюку, котрий захищав кольори снятинського "Азову". До того ж всі учасники змагань отримали грамоти, а переможці і фіналісти турніру – пам'ятні медалі. Серед інших призів були м'ячі, футболки, шарфи з символікою збірної України, провідних наших клубів "Динамо" та "Шахтаря". В урочистому нагородженні юних футболістів приймав участь боєць полку "Азов" Данило Яковлєв з Харкова, брат близнюк якого Дмитро зараз перебуває в зоні АТО під Маріуполем.

Увінчав урочистості і IV "Меморіал Дем'янового Лазу" солодкий стіл для усіх учасників і гостей турніру, що його організував цивільний корпус "Азов".

Михайло Фреїк,
завідувач меморіального комплексу "Дем'янів Лаз",
голова оргкомітету турніру.

Меморіал Дем'янового Лазу
Меморіал Дем'янового Лазу
Меморіал Дем'янового Лазу
Меморіал Дем'янового Лазу