Новини :: Турніри

|

Прем'єр-ліга готова до діалогу щодо єдиного чемпіонату U-19

Прем'єр-ліга готова до діалогу щодо єдиного чемпіонату U-19

Схоже, в новому сезоні Україна зможе отримати повноцінний чемпіонат U-19 в двох дивізіонах з ротацією учасників за спортивним, а не статусним принципом. На проведеній у Будинку футболу робочій нараді з представниками клубів-учасників чемпіонату U-19 в першій лізі, у якій бере участь івано-франківський "Тепловик-ДЮСШ №3", виступав і посол від Прем'єр-ліги, яка проводить чемпіонат U-19 серед елітних клубів та двох, що приєдналися до них, київського "Арсеналу" і стрийської "Скали", Євген Дикий.

Він коротко нагадав історію створення цього турніру під егідою УПЛ – в сезоні-2012/2013 років, коли виникали суперечки щодо його доцільності. Але коли на наступний рік УЄФА впровадив Юнацьку лігу УЄФА для чемпіонів країн у цій віковій категорії, питання, схоже, зникли навіть у самих обдарованих і наполегливих.

Цей чемпіонат, безумовно, корисний, але, за словами Дикого, йому бракує спортивної складової для більшості учасників – для тих, хто не веде боротьбу за призові місця. У цьому турнірі немає такого поняття, як "знизитися в класі" або "вилетіти". Все вирішується за рахунок статусу клубу – якщо перша команда залишається в УПЛ, то і команда U-19 – теж. Або за рахунок ініціативи керівництва клубу з нижчих ліг: у минулому сезоні в цьому чемпіонаті грали "Іллічівець" з першої ліги і "Скала" з другої, в цьому – "Скала" і "Арсенал", які влітку піднялися в першу лігу, зате "Іллічівець U-19" пішов до другої ліги під назвою "Іллічівець-2".

В УПЛ готові розглянути можливість злиття двох турнірів цієї вікової категорії в єдиний чемпіонат U-19 – з ротацією між дивізіонами за спортивним принципом, щоб з'явилася турнірна боротьба на різних поверхах турнірної таблиці. Але є юридичні нюанси, які потрібно вирішити – в першій лізі U-19 виступає ряд клубів, які не мають професіонального статусу. Якщо уявити, що хтось із них (наприклад, лідируючий в другій групі "Львів") потрапить в елітну компанію, виникнуть питання щодо статусу футболістів.

Інтерес у клубів Прем'єр-ліги до нового турніру є. В ідеалі, за словами Дикого, було б трохи знизити віковий поріг в першій лізі – і зробити турнір U-18: "Це ярмарок талантів – приїжджай і вибирай собі гравців". Але питання об'єднання і ротації поки ще до кінця не вирішене, його потрібно обговорити з клубами УПЛ, а для цього потрібно мати на руках готові варіанти схеми з обміну командами між двома дивізіонами.

Виступив і президент ПФЛ Сергій Макаров, який теж акцентував увагу на тому, що потрібна піраміда і схема, що потрібно відрегулювати грань між професіоналами та аматорами, а ще підняв питання про керівництво новим об'єднаним чемпіонатом. Мовляв, має бути єдине управління, а не три керівника – УПЛ, ПФЛ і ДЮФЛУ. "В ідеалі це могла б зробити ФФУ, яка має повноваження об'єднати всіх", – сказав він.

А представник кропивницького "Олімпік-СДЮШОР-2" взагалі запропонував звернутися безпосередньо до ФФУ, щоб вона прийняла вольове рішення щодо об'єднання двох чемпіонатів – мовляв, в таких випадках не треба питати думку клубів УПЛ.