Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

10 грудня – Всесвітній день футболу!

10 грудня – Всесвітній день футболу!

За рішенням Організації Об'єднаних Націй 10 грудня оголошено Всесвітнім днем футболу. Адже сьогодні в цю гру грають в усьому світі більше 120 мільйонів професійних гравців і незліченна кількість любителів – на пляжах, вулицях і дворових майданчиках.

За кількістю гравців і глядачів у більшості країн футбол – гра номер один. У тих країнах, де футбол не найпоширеніший вид спорту (США, Австралія, Індія, Китай), його популярність неухильно зростає.

Ця витонченість, атлетизм і швидкість переміщення гравців по полю неймовірно красиві. Ось чому футбол займає так багато місця в наших серцях. Саме тому ООН вирішила віддати шану усім справжнім фанатам цієї найдавнішої гри в м'яч. Щоб останні кожен рік, 10 грудня, могли насолодитися всією значимістю такого соціального явища, як футбол.

Всі континенти об'єднуються в одному слові, в 90 хвилинах кожного з матчів світового кубка ФУТБОЛУ. Він популярний майже у всіх країнах світу. Причому це вже не тільки забава, гра, але й відображення національних характерів. Скільки країн і народів, стільки і стилів гри.

Перша згадка про футбол як "про гру в м’яч ногами" історики знайшли в китайських джерелах, що датуються другим тисячоліттям до нашої ери. Називалася вона Цу Чю, що означає "штовхати ногою". Гра у футбол дозволяла китайським воїнам підтримувати добру фізичну форму.

Коли вперше з’явилася ця гра точно ніхто не знає. Деякі стверджують, що попередником футболу була дика гра саксонців, які жили в Англії в VIII столітті. На бойовищі, після битви, вони копали ногами відрубані голови супротивника.

Про цю грі відомо досить мало – те, що були ворота і воротар, те, що гра була частиною фізичної підготовки солдатів, і що вона була відома вже три тисячі років тому.

У футбол грали й у Давній Греції, і Римі близько двох з половиною тисяч років тому. У Греції ця гра називалася "битва за м’яч", з чого можна припустити, що грали в неї відповідно, застосовуючи різноманітні прийоми бойових мистецтв.

День футболу покликаний об'єднати і футболістів, і фанатів, так відданих своїм кумирам поля. Кожного разу вони із завмиранням серця вболівають за свою команду. І тоді вже всесвітня популярність футболу не здається дивною. Адже якщо задуматися над тим, що завжди володіло людством... Звичайно, віра. А футбол простий і тому універсальний, адже в нього можна грати де завгодно і чим завгодно. У містах діти штовхають консервну банку на бетонному майданчику, в селах – ком ганчірок на витоптаній землі. Футбол – це те, у що зараз можна вірити. Глибокого сенсу в ньому, може, й ні, але цю гру для істинного віруючого фаната нічим не заміниш.

Всесвітній день футболу
Прес-служба Івано-Франківської обласної федерації футболу