Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

30-річчя ГС "ІФАФ": представляємо лауреатів номінації "Тренери"

30-річчя ГС ІФАФ: представляємо лауреатів номінації Тренери

Івано-Франківська обласна асоціація футболу продовжує цикл публікацій про лауреатів відповідних номінацій з нагоди 30-річчя ГС "ІФАФ".

Як ми повідомляли раніше, 23 грудня 1990 року футбольна громадськість Івано-Франківщини на своїх установчих зборах вирішила створити організацію, яка на добровільних засадах об’єднала футбольні клуби та команди, дитячі спортивні школи, тренерів, арбітрів, ветеранів футболу та вболівальників нашого краю.

У цьому році Івано-Франківська обласна асоціація футболу (ІФАФ) святкує свій ювілей – 30 років з дня створення! 2 грудня на засіданні Виконавчого комітету ІФАФ були затверджені списки номінацій та лауреатів для відзначення під час заходів з нагоди 30-річчя ГС "ІФАФ". Сьогодні ми представляємо кращих тренерів 1990-2020 років.

Номінація "ТРЕНЕРИ"

Тренери 30 річчя ІФАФ

Блясецький Василь

Відомий на Івано-Франківщині футбольний тренер, в колишньому футболіст, півзахисник. Народився в с. Джурів Снятинського району, проживає в Коломиї.

Тренував команди: "Покуття" (Коломия), "Нива"(Заболотів), "Пробій" (Городенка), ФК "Снятин". З 2012 року повернувся в Коломию, спочатку спортивним директором ФК "Карпати", а з 2013 – головним тренером. З 2016 року по 2018 рік тренував молодіжний склад "Карпати" Коломия і одночасно був спортивним директором клубу. З 2018 р. – тренер "Пробій" Городенка. В 1996 році проходив стажування в команді "ЦСКА-Борисфен" у тренера Фоменка Михайла Івановича.

Тренерські здобутки: чемпіон України серед аматорів ("Карпати" Коломия), 2-разовий чемпіон Івано-Франківської області ("Покуття"/"Карпати" Коломия), 4-разовий Володар Кубка області ("Покуття"/"Карпати" Коломия, "Пробій" Городенка), Володар Суперкубка області ("Карпати" Коломия).

Тренери 30 річчя ІФАФ

Качур Василь

Футболіст, що грав на позиції захисника та півзахисника. Відомий насамперед виступами за футбольний клуб "Борисфен", у складі якого зіграв близько 150 офіційних матчів, відомий також виступами за низку інших українських клубів та у клубі "Торпедо" (Могильов) у найвищому білоруському дивізіоні. Після закінчення виступів на футбольних полях працює тренером у аматорських клубах Івано-Франківської області.

Тренував команди: "Карпати" Брошнів-Осада, ФК "Калуш".

Тренерські здобутки: Під орудою Качура "Карпати" Брошнів-Осада стали найстабільнішим учасником обласних змагань з футболу останнього 10-ліття – чемпіон області 2014 року, багаторазові призери обласного чемпіонату.

Тренери 30 річчя ІФАФ

Ковалюк Володимир

Вихованець ДЮСШ (Косів). Відомий в минулому футболіст. Після завершення кар'єри гравця працював тренером.

Тренував команди: "Енергетик" Бурштин, "Карпати" Яремче, "Ніка-05" Івано-Франківськ, "Прикарпаття" Івано-Франківськ.

Тренерські здобутки: очолив відроджене "Прикарпаття" у 2016 році, з яким виборов право виступів команди в Першій лізі ПФЛ України.

Тренери 30 річчя ІФАФ

Кушлик Петро

Майстер спорту СРСР, Заслужений тренер України з футболу. Двічі проходив місячну практику в клубі "Динамо" Київ. Тренер: В. Лобановський. Легендарний в минулому гравець івано-франківського "Спартака".

Тренував команди: СДЮСШОР "Прикарпаття", "Спартак" Івано-Франківськ, "Відзєв" Польща, "Волинь" Луцьк, "Закарпаття" Ужгород, "Прикарпаття" Івано-Франківськ, "Судува" Литва, "Бескид" Надвірна.

Тренерські здобутки: чемпіон України серед команд Першої ліги ("Волинь"), віце-чемпіон України серед команд Першої ліги ("Закарпаття" Ужгород), півфіналіст Кубка України ("Волинь" Луцьк), віце-чемпіон 3-х дивізіонів чемпіонату Польщі.

Тренери 30 річчя ІФАФ

Поптанич Віктор

Народився в селі Переріслі Надвірнянського району. Упродовж 11 сезонів захищав кольори надвірнянського колективу фізкультури "Бистриця", разом з яким здобув "золото" чемпіонату області 1990 року.

За час роботи приклав руку до становлення таких футболістів як Ігор Худоб'як, Ярослав Годзюр, Віктор Яневич, Степан Боргун, Микола Плетеницький та інших. 2007 року претендував на посаду головного тренера юнацької збірної України (U-18), однак за результатами конкурсу поступився Олександру Лисенку. 2011 року очолював збірну Івано-Франківської області (юнаки 1995-1996 р.н.), що посіла третє місце на VІ літніх юнацьких спортивних іграх України. Паралельно зі СДЮШОР очолював надвірнянський "Бескид". 2012 року був запрошений до футбольного клубу "Битків", що зайняв місце надвірнянців у першій лізі обласних змагань.

У 2014 році очолював долинський "Нафтовик", після чого знову повернувся на тренерський місток "Бескида". У вересні 2015 року очолив аматорський футбольний клуб "Галичина" з Надвірної. У березні 2017 року повернувся до роботи в ДЮСШ № 3, очоливши юнацьку футбольну команду, що бере участь у змаганнях першої ліги ДЮФЛУ.

Тренери 30 річчя ІФАФ

Пристай Микола

Вихованець івано-франківського футболу. Перший тренер – Б. С. Пазухін. Розпочав футбольну кар'єру в чемпіонаті Івано-Франківської області в складі "Хіміка".

Тренерська кар'єра: "ЛУКОР" (Калуш), "Енергетик" (Бурштин), "Спартак" (Івано-Франківськ), ФСК "Прикарпаття" (Івано-Франківськ).

У 2012 році, як тренер, ставав володарем Кубка України серед жіночих команд разом із ЖФК "Нафтохімік" Калуш.

Тренери 30 річчя ІФАФ

Пташник Сергій

Вихованець ДЮСШ "Спартак" (Івано-Франківськ), перші тренери – Ю. С. Шайкін та Іван Краснецький.

Тренерську діяльність розпочав 2000 року на посаді асистента головного тренера "Прикарпаття" (Івано-Франківськ). Допомагав тренувати "Прикарпаття-2", а з квітня по червень виконував обов'язки головного тренера команди.

Починаючи з сезону 2004/05 років тренував новостворений "Факел" з Івано-Франківська, який 2007 року змінив назву на "Прикарпаття" (Івано-Франківськ). Працював з ним до кінця жовтня 2008 року. З липня 2009 по грудень 2010 року знову очолював "Прикарпаття".

В грудні 2010 року призначений на посаду головного тренера бурштинського "Енергетика". З 2012 по 2015 року очолював івано-франківський "Тепловик". Нині очолює "Прикарпаття" U-19 Івано-Франківськ.

Тренери 30 річчя ІФАФ

Турянський Сергій

Футболіст, нападник, тренер. Виступав за збірну України. За збірну України зіграв 1 матч. У серпні 2000 року був призначений головним тренером "Прикарпаття" Івано-Франківськ, з яким він працював до березня 2001 року. З квітня 2003 року до липня 2007 року тренував аматорський клуб "Тепловик". У червні 2010 року був призначений головним тренером аматорської команди "Карпати" з Яремче, з якими добився чималих успіхів.

Тренери 30 річчя ІФАФ

Штень Степан

Футбольний тренер та функціонер. З 1987 року і донедавна був незмінним президентом і головним тренером клубу "Нафтовик" Долина. Під його керівництвом "Нафтовик" посів 3-тє місце чемпіонаті України серед аматорських команд 1996/97, завоювавши право виступати у другій лізі. Від сезону 1997/98 команда грала в другій лізі України. Найуспішнішим для "Нафтовика" був сезон 2002/03 років, у якому команда після першого кола посідала 2-у позицію, претендувала на вихід до першої ліги, але в підсумку посіла четверту сходинку. У сезоні 2007/08 після першого кола "Нафтовик" припинив виступи на професіональному рівні через скрутне фінансове становище. Зараз клуб виступає в чемпіонаті Івано-Франківської області.

Тренери 30 річчя ІФАФ

Юрченко Ігор

Футболіст і тренер, володар Кубка СРСР (1983), майстер спорту СРСР (1983). У 1993 році Юрченко очолив івано-франківське "Прикарпаття", при цьому й далі виходив на футбольне поле як гравець. За підсумками сезону команда посіла 1 місце в першій лізі й вийшла в елітний дивізіон, а Ігор Миколайович став першим граючим головним тренером у вищій лізі України. В наступних двох сезонах підопічні Ігоря Юрченка займали 11 місце серед найкращих команд країни. Але керівництво прикарпатців вважало результати непереконливими, знявши з посади тренера. Втім, гра команди не покращилася, а результати погіршилися. За два тури до закінчення чемпіонату сезону 1996/97, Ігор Юрченко знову очолив "Прикарпаття", яке тренував до кінця першого кола наступного чемпіонату, після чого поїхав працювати в Чехію, але займався діяльністю, не пов'язаною з футболом.

Повернувшись додому, в сезоні 1998/99 тренував команду елітного дивізіону України "Нива" (Тернопіль).

У 2002 році очолював друголіговий "Лукор", а на початку 2003 року тренер вкотре був покликаний в івано-франківську команду, яка перебувала на дні турнірної таблиці, але врятувати колектив від вильоту в нижчий дивізіон не вдалося.

Надалі Ігор Юрченко працював у селекційній службі донецького "Шахтаря", а у 2005 році тренував жіночу команду івано-франківського "Спартака", яка стала бронзовим призером чемпіонату України.

У 2006 році знову очолив професійний клуб рідного міста, з яким зайняв 10 місце в турнірі першої ліги. Надалі Ігор Миколайович працював у аматорському й дитячо-юнацькому футболі.

Прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу