Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

30-річчя ГС "ІФАФ": представляємо лауреатів номінації "Арбітри"

30-річчя ГС ІФАФ: представляємо лауреатів номінації Арбітри

Івано-Франківська обласна асоціація футболу продовжує цикл публікацій про лауреатів відповідних номінацій з нагоди 30-річчя ГС "ІФАФ".

Як ми повідомляли раніше, 23 грудня 1990 року футбольна громадськість Івано-Франківщини на своїх установчих зборах вирішила створити організацію, яка на добровільних засадах об’єднала футбольні клуби та команди, дитячі спортивні школи, тренерів, арбітрів, ветеранів футболу та вболівальників нашого краю.

У цьому році Івано-Франківська обласна асоціація футболу (ІФАФ) святкує свій ювілей – 30 років з дня створення! 2 грудня на засіданні Виконавчого комітету ІФАФ були затверджені списки номінацій та лауреатів для відзначення під час заходів з нагоди 30-річчя ГС "ІФАФ". Сьогодні ми представляємо кращих арбітрів 1990-2020 років.

Номінація "АРБІТРИ"

Арбітри 30 річчя ІФАФ

Геренда Євген

Почав працювати арбітром у 1994 році, коли почав обслуговувати матчі регіональних змагань. У цьому ж році Геренду перевели на обслуговування матчів Чемпіонату України серед аматорів. Через 2 роки, з 1996, Євген Геренда став обслуговувати матчі другої ліги України. З 2001 року — Першої ліги України, а з 2005 року — матчі найвищого українського дивізіону Прем'єр ліги. У 2009 році відсудив матч за Суперкубок України. У цьому ж році посів 5-те місце в списку найкращих рефері України за результатами опитування УПЛ. Нині – голова Комітету арбітрів ГС "ІФАФ".

Арбітри 30 річчя ІФАФ

Дебенко Ігор

Кар’єру арбітра розпочав у 2007 році. Проводив матчі регіональних змагань з футболу, ДЮФЛ України та чемпіонату України серед аматорів. У 2012 році дебютував в якості асистента арбітра матчів професіональних команд. Станом на сьогодні провів більше 100 матчів за участю професіональних клубів. З 2019 року – асистент арбітра матчів УПЛ. Член Виконавчого комітету Комітету арбітрів ГС "ІФАФ".

Арбітри 30 річчя ІФАФ

Клим Тарас

Розпочав кар’єру арбітра на професійному рівні у 1992 році. Всього в якості арбітра та асистента арбітра провів 320 матчів за участю професіональних команд. Асистент арбітра ФІФА. Працював на 6 матчах єврокубків та 4 матчах за участю Національних збірних команд. Проводив в якості рефері також матчі на міжнародних товариських турнірах. Володар спеціальної нагороди "Золотий прапорець" як кращий асистент арбітра за підсумками сезону. 4 рази входив в число 10-ти кращих асистентів арбітра України за підсумками року. З 2011 по 2015 рр. - очолював Комітет арбітрів Івано-Франківської обласної асоціації футболу. Проявив себе також як і футбольний функціонер: президент НФК "Спартак" Івано-Франківськ; один із ініціаторів створення та один із засновників Івано-Франківської обласної федерації футболу; голова обласної федерації футболу в 1990-1994 рр. та в 2015-2017 рр.; голова Комітету масового футболу УАФ. Нині – перший заступник голови ГС "ІФАФ", делегат Української асоціації футболу.

Арбітри 30 річчя ІФАФ

Кобиляк Ярослав

Арбітр-рекордсмен за кількістю проведених матчів обласних змагань з футболу. Станом на 2006 рік провів 1 000 (!) матчів чемпіонату, першості та розіграшу Кубка області. Практичний арбітраж продовжував до 2012 року. Неодноразово входив до числа кращих арбітрів Івано-Франківщини за підсумками футбольного сезону. Після завершення кар’єри арбітра став спостерігачем арбітражу матчів обласних змагань з футболу.

Арбітри 30 річчя ІФАФ

Лаврів Ігор

У молодому віці виступав на позиції воротаря в аматорських футбольних клубах області. Всього в якості арбітра та асистента арбітра провів 357 матчів за участю професіональних команд. Розпочав проводити матчі за участю вказаних команд у 1991 році. Матчі Вищої ліги чемпіонату України проводив з 1993 по 2004 роки. Є рекордсменом серед арбітрів/асистентів арбітра Івано-Франківщини за кількістю проведених матчів серед команд Вищої ліги. Входив в число 10-ти кращих асистентів арбітра України за підсумками року. По завершенні кар’єри арбітра певний час очолював Комітет арбітрів та Контрольно-дисциплінарний комітет обласної федерації футболу.

Арбітри 30 річчя ІФАФ

Овчар Ігор

Матчі за участю професіональних команд почав проводити у 1992 році. Всього у професіональних лігах провів 142 матчі (арбітр – 111; асистент арбітра - 31). Проводив матчі Другої та Першої ліги України, а також матчі Кубка України. Практичний арбітраж на рівні професійних команд завершив у кінці 2003 року. Після завершення кар’єри арбітра став спостерігачем арбітражу. Зараз – спостерігач арбітражу матчів Першої ліги ПФЛ, заступник голови ГС "ІФАФ", голова Асоціації міні-футболу області, член Виконавчого комітету Комітету арбітрів ГС "ІФАФ".

Арбітри 30 річчя ІФАФ

Овчар Михайло

В практичному арбітражі змагань серед команд Вищої ліги провів 11 сезонів (1992-2002). Всього в якості арбітра та асистента арбітра провів 291 матч за участю професіональних команд. Асистент арбітра ФІФА. Працював на 6 матчах єврокубків та 3 матчах за участю Національних збірних команд. У 1998 році отримав спеціальну нагороду "Золотий прапорець" як кращий асистент арбітра за підсумками сезону. Входив в число 10-ти кращих асистентів арбітра України за підсумками року. По завершенні кар’єри арбітра розпочав кар’єру спостерігача арбітражу. Працював виконавчим директором НФК "Спартак" Івано-Франківськ та ЖФК "Нафтохімік" Калуш. Один із засновників обласної федерації футболу. Зараз спостерігач арбітражу матчів УПЛ. Заступник голови ГС "ІФАФ", член Комітету жіночого футболу УАФ.

Арбітри 30 річчя ІФАФ

Ольшанецький Василь

В якості футболіста виступав в складі дубля "Спартака" Івано-Франківськ. Постійні травми змусили залишити активний футбол. Загалом в практичному арбітражі провів 18 років, з них 11 сезонів - проводив матчі команд Вищої ліги (пізніше - УПЛ). Всього в якості арбітра та асистента арбітра провів 304 матчі за участю професіональних команд. 8 років - асистент арбітра ФІФА. Працював на 12 матчах єврокубків та 8 матчах за участю Національних збірних команд. 2 рази входив в число 10-ти кращих асистентів арбітра України за підсумками року. По завершенні кар’єри арбітра певний час був спостерігачем арбітражу матчів Другої ліги ПФЛ України. Очолював Комітет арбітрів Івано-Франківської обласної асоціації футболу. З моменту повернення статусу професіонального клубу і до сьогодні – президент МФК "Прикарпаття" Івано-Франківськ.

Арбітри 30 річчя ІФАФ

Романюк Анастасія

Практичний арбітраж розпочала 2005 року з регіональних змагань. Арбітр ДЮФЛ та аматорської першості України (2006-2011), другої ліги (з 2012) і чемпіонату U-19 УПЛ (з 2012). Арбітр першої ліги України з 2017 року, арбітр FIFA з 2015 року. Визнана найкращим арбітром жіночого чемпіонату України 2016 року. У 2017 році працювала арбітром матчу 1/16 фіналу жіночої Ліги чемпіонів між командами "Медик" (Польща) та "Ліон" (Франція). У 2018 році – арбітр на матчах міжнародного турніру серед жіночих збірних команд Cyprus Women's Cup-2018. В якості арбітра проводила також ряд інших поєдинків різного рівня серед жіночих збірних команд під егідою УЄФА. 14 листопада 2020 виконувала обов'язки четвертого арбітра в складі української жіночої бригади арбітрів на матчі чоловічих збірних Сан-Марино — Гібралтар в рамках Ліги націй (вперше в історії футбольного арбітражу матч даного турніру проводила жіноча бригада арбітрів).

Арбітри 30 річчя ІФАФ

Сушко Валерій

Свій шлях у футболі розпочав в якості гравця. Виступав за команди: "Будівельник" Калуш, "Карпати" Брошнів-Осада, "Хімік" Калуш. В якості арбітра матчів команд-майстрів почав проводити поєдинки з 1988 року. Всього ж провів 111 матчів як рефері змагань серед професіоналів. Арбітр Республіканської категорії УРСР. Після завершення практичного арбітражу працював спостерігачем арбітражу (інспектором). Крім того, виконував функції начальна команди ЖФК "Спартак" Івано-Франківськ.

Прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу