Новини :: Новини ІФАФ та регіонів

|

30-річчя ГС "ІФАФ": представляємо лауреатів номінації "Професіональні футбольні клуби"

30-річчя ГС ІФАФ: представляємо лауреатів номінації Професіональні футбольні клуби

Івано-Франківська обласна асоціація футболу продовжує цикл публікацій про лауреатів відповідних номінацій з нагоди 30-річчя ГС "ІФАФ".

Як ми повідомляли раніше, 23 грудня 1990 року футбольна громадськість Івано-Франківщини на своїх установчих зборах вирішила створити організацію, яка на добровільних засадах об’єднала футбольні клуби та команди, дитячі спортивні школи, тренерів, арбітрів, ветеранів футболу та вболівальників нашого краю.

У цьому році Івано-Франківська обласна асоціація футболу (ІФАФ) святкує свій ювілей – 30 років з дня створення! 2 грудня на засіданні Виконавчого комітету ІФАФ були затверджені списки номінацій та лауреатів для відзначення під час заходів з нагоди 30-річчя ГС "ІФАФ". Сьогодні ми представляємо кращі професіональні футбольні клуби 1990-2020 років.

Номінація "ПРОФЕСІОНАЛЬНІ ФУТБОЛЬНІ КЛУБИ"

Професіональні футбольні клуби 30 річчя ІФАФ

МФК "Прикарпаття" Івано-Франківськ

Професіональний футбольний клуб "Прикарпаття" (м. Івано-Франківськ) було відроджено в 2016 році. Базою для відродження професіонального футболу в області стала команда "Тепловик", яка була створена на базі Івано-Франківського державного міського підприємства "Івано-Франківськтеплокомуненерго" у 1998 році.

Така співпраця клубу стала предметом розмови нової влади Івано-Франківщини щодо розвитку професійного футболу, тож міський голова Руслан Марцінків ініціював проект по відродженню професійної команди на Прикарпатті. Його підтримали голова обласної Ради Олександр Сич та голова облдержадміністрації Олег Гончарук. Саме це спільне рішення нової влади Прикарпаття, а також сприяння Івано-Франківської обласної федерації футболу, стало днем відродження професійної команди на теренах нашого краю.

Клубна футбольна команда "Тепловик" була учасником чемпіонату України з футболу серед аматорських команд сезону 2016 року. А в сезоні 2016/17 років дебютувала в Чемпіонаті України серед команд Другої Ліги. Взимку 2017 року команда була перейменована на "Тепловик-Прикарпаття", а з сезону 2017/18 років повернулася до рідної для вболівальників з Івано-Франківщини назви "Прикарпаття".

Команду нині очолює тренер та колишній гравець "Прикарпаття" Руслан Мостовий, якому допомагають у роботі також відомі у минулому футболісти – Денис Чернявський, Василь Яцурак та Олег Рипан. Організовує роботу нового професіонального клубу також відомий у футбольних колах тандем - президент Василь Ольшанецький та спортивний директор Микола Татарин.

В сезоні 2016/17 років "Прикарпаття" зайняло 10-е місце в Чемпіонаті України серед команд Другої Ліги, набравши 46 очок у 32 матчах (14 перемог, 4 нічиї та 14 поразок, різниця м’ячів 51-35). Найкращим бомбардиром і гравцем першості став форвард івано-франківської команди Ігор Худобяк, який 24 рази відзначився у воротах суперників. Капітан команди Володимир Боришкевич став одним з кращих асистентів змагань, записавши до свого активу 10 результативних передач. Прес-служба клубу за підсумка сезону отримала нагороду "Прогрес року".

За підсумками сезону 2017/18 років "Прикарпаття" фінішувало на другому місці групи А Другої Ліги, достроково виборовши путівку у Першу лігу. У 27 зіграних поєдинках івано-франківці здобули 62 турнірні очки (20 перемог, 2 нічиї та 5 поразок, різниця м’ячів 58-28). Вдруге поспіль титул кращого гравця і бомбардира Другої ліги здобув Ігор Худобяк, який забив 19 голів. Заслужену нагороду форвард отримав на офіційному нагородженні "Команди рідного краю" бронзовими медалями Другої ліги ПФЛ.

За підсумками сезону 2018/19 років "Прикарпаття" фінішувало на десятому місці у Першій лізі. У 28 зіграних поєдинках івано-франківці здобули 34 турнірні очки (10 перемог, 4 нічиї та 14 поразок, різниця м’ячів 41-39).

У сезоні 2019/2020 років франківці провели 30 матчів у Першій лізі ПФЛ України в яких здобули 9 перемог, 3 нічиї та у 18 матчах зазнали поразки. В підсумку це вилилось у загальне 12-те місце.

Професіональні футбольні клуби 30 річчя ІФАФ

НФК "Ураган" Івано-Франківськ

Офіційна дата створення НФК "Ураган" - 25 жовтня 2002 року. Ініціатором та співзасновником клубу є ВАТ "Прикарпаттяобленерго", а також міська влада та УМВС України в Івано-Франківській області.

В рік дебюту у першій лізі (західна зона) команда зайняла 8-е місце, а в наступному сезоні 2003-04 рр."Ураган" вийшов до фіналу Кубка Ліги, став переможцем чемпіонату першої ліги у західній зоні. За підсумками фінальних ігор команда зайняла І-е місце, ставши чемпіоном України (перша ліга) і завоювала путівку до вищої ліги.

У прем'єрному сезоні 2004-05 рр. "Ураган" став кращим дебютантом вищолігової першості, зумівши фінішувати на п'ятому місці, а Валентин ЦВЄЛИХ став кращим бомбардиром чемпіонату України, забивши в 26 матчах 44 голи.

У сезоні 2005-06 рр. "Ураган" після перемоги у 10-му турі над луганським ЛТК (3:1) вперше в історії очолив турнірну таблицю чемпіонату, потім довший час залишався у трійці лідерів, однак наприкінці сезону поступився безпосереднім конкурентам та завершив свій другий чемпіонат у вищій лізі на підсумковому сьомому місці.

У сезоні 2006-07 рр. "Ураган" фінішував на восьмому місці, поступившись лише двома очками шостій команді за підсумками першого етапу.

Сезон 2007-08 рр. вийшов найгіршим в історії "Урагану": команда вибула з Кубку України на стадії чвертьфіналу, а чемпіонат завершила на дев'ятому місці. В обох випадках "ураганівці" пропустили поперед себе незручного суперника - луганську ЛТК.

У сезоні 2008-09 рр. "Ураган" повторив своє найвище досягнення у вищій лізі, фінішувавши на п'ятому місці, хоча зберігав реальні шанси поборотися за "бронзові" нагороди. Здобути коплект нагород за підсумками чемпіонату 2009-10 рр. "Урагану" так і не вдалось. У підсумку, лише - четверте місце, з відставанням від "бронзового" призера - львівської "Енергії" - лише на три очки. У Кубку України івано-франківці у серії післяматчевих пенальті поступилися луганському ЛТК - знову у чвертьфіналі.

У сезоні 2010-11 рр. "Ураган" вперше в своїй історії став чемпіоном України, перемігши у п'ятому "золотому" матчі фінальної серії плей-офф свого найзатятішого суперника - львівську "Енергію-Тайм"!!!

Новий сезон 2011-12 рр. "Ураган" розпочав перемогою у Суперкубку України, перегравши володаря національного Кубка - львівську "Енергію". Далі був дебют у Кубку УЄФА, де івано-франківці пробилися до елітного раунду європейського турніру. У чемпіонаті Екстра-ліги "Ураган" у підсумку фінішував третім, завоювавши бронзові нагороди. А на шляху до фіналу Кубка України знову поступився "енергетикам" - цього разу у серії післяматчевих пенальті. Вирішальні матчі кубкового "Фіналу чотирьох" відбулися в Івано-Франківську.

У сезоні 2012-13 рр. "Ураган" здобув срібний комплект нагород Екстра-ліги, ставши віце-чемпіоном України. У фінальній серії плей-офф у "золотому" п'ятому матчі івано-франківці лише у серії післяматчевих пенальті поступилися харківському "Локомотиву".

Регулярний чемпіонат сезону 2013-14 рр. "Ураган" завершив третім, а в півфінальній серії до двох перемог у нейтральних Черкасах за післяматчевими шестиметровими поступився путівкою до фіналу майбутньому переможцю - харківському "Локомотиву". Відтак у серії за 3-є місце івано-франківці двічі були сильнішими за "Єнакієвець" (7:1 і 3:2) і вдруге в історії здобули "бронзовий" комплект нагород.

У наступному сезоні 2014-15 рр. суттєво омолоджена івано-франківська команда під керівництвом Івана Скіцка вийшла до півфіналу плей-офф, де у вирішальному п'ятому матчі лише у серії післяматчевих пенальті поступилася місцем у фіналі хмельницкому "Спортлідеру+". Згодом у "бронзовій" серії за третє місце "Ураган" програв львівській "Енергії" і в підсумку фінішував лише четвертим.

Cезон 2015-16 рр. вийшов найкоротшим в історії "Урагану" і завершився вже 12 березня. Підсумкове сьоме місце за підсумками регулярного чемпіонату, і далі у чвертьфіналі плей-офф івано-франківці двічі поступилися у серіях післяматчеих пенальті майбутньому переможцю Екстра-ліги - львівській "Енергії". Також за шестиметровими "Ураган" програв і в 1/4 фіналу Кубка України, де знову "драконів" з розіграшу вибив столичний "ХІТ".

Зміна на тренерському містку посеред сезону 2016-17 рр. так і не допомогла "драконам" полодати чвертьфінальний бар'єр стадії плей-офф. Після фіаско від "Енергії" (1:7) і вильоту з Кубка України Іван Скіцко подав у відставку, а команду очолив граючий тренер Максим Павленко. За підсумками "регулярки" - шосте місце, а далі у 1/4 фіналу плей-офф "Ураган" двічі поступився харківському "Локомотиву"...

У сезоні 2017-18 рр. івано-франківська команда вперше пробилася до фіналу Кубка України, де програла одвічному супернику - львівській "Енергії" (3:5). На чвертьфінальній стадії плей-офф Екстра-ліги "Ураган" не поступився в основний час у чотирьох матчах переможцю "регулярки" - столичному "ХІТу", двічі програвши у серіях післяматчевих пенальті та одного разу в овертаймі...

Досягнення:

– чемпіон України 2010-2011 рр.

– володар Суперкубку України 2011 р./2019 р./2020 р.

– учасник елітного раунду Кубку УЄФА 2011-12 рр.

– фіналіст Кубку України 2018 року

– переможець Кубку України 2019 р. та 2020 р.

– срібний призер Чемпіонату України в Екстра-лізі (2012-13 рр./ 2018-2019 рр.)

– бронзовий призер Чемпіонату України в Екстра-лізі (2011-12 рр., 2013-14 рр., 2019-2020 рр.)

– чемпіон України першої ліги, І-е місце в чемпіонаті України першої ліги (західна зона), фіналіст Кубка Ліги (2003-2004 рр.)

– чотириразовий переможець (2005, 2008, 2009, 2010 рр.) та двічі срібний призер (2003, 2004 рр.) міжнародного турніру "Кубок Галичини"

– переможець (2017 р.) і дворазовий срібний призер (2014, 2016 рр.) турніру "LVIV OPEN CUP" (м. Львів)

– дворазовий переможець (2015, 2017 рр.) і бронзовий призер (2014 р.) турніру "Кубок СВОБОДИ" (м. Хмельницький)

– переможець міжнародного турніру "Кубок Визволення" 2008 року

– переможець турніру "Кубок Карпат" 2007 року

– переможець турніру "Покрова - наша мати!" 2014 року (м. Хмельницький)

– срібний (2003) і бронзовий (2016) призер Міжнародного турніру ім. Водяна (м. Одеса)

– срібний (2011, 2012) і бронзовий (2010) призер міжнародного турніру "Beskidy Futsal Cup" (Польща)

– бронзовий (2018, 2019) призер міжнародного турніру "Futsal Masters" (Польща)

володар Кубку Ліги 2018

Прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу