Новини :: Кубок Підгір'я

|

Футбольна весна на Прикарпатті стартує з традиційного турніру "Кубок Підгір'я"

Футбольна весна на Прикарпатті стартує з традиційного турніру Кубок Підгір'я

У пору футбольного міжсезоння перед командами завжди постає потреба в якісній підготовці, в пошуках достойних спаринг-партнерів. Одним із шляхів вирішення цих проблем є організація ранньою весною передсезонних футбольних турнірів. Чималий досвід в проведенні таких змагань має Івано-Франківська обласна асоціація футболу ("ІФАФ").

Першою ластівкою на цій царині став саме "Кубок Підгір'я". Його "ІФАФ" незмінно проводить з 1994 року. Свою назву він отримав від місцевості, де вперше відбувалися футбольні баталії. Прем'єрні футбольні поєдинки за почесний приз відбулися з 7 по 11 березня. Участь у них взяло 12 колективів. До когорти місцевих професійних та аматорських команд долучилися двоє представників Львівщини – дрогобицька "Галичина" і ФК "Львів", а також київська "Зміна". Усі матчі пройшли в напруженій, цікавій боротьбі. Достатньо згадати, що переможців у вирішальних стикових зустрічах, які визначали підсумкові місця, було визначено лише у серіях післяматчевих пенальті. А першим тріумфатором "Кубка Підгір'я" став тисменицький "Хутровик".

Ідея змагань була визнана настільки вдалою, що надалі приз почали розігрувати регулярно. З роками "Кубок Підгір'я" набував чимраз більшої популярності. Помітно розширилась географія його учасників. Окрім місцевих команд та суперників-сусідів із західного регіону, на гостинній прикарпатській землі Кубок виборювали аматори та "профі" з Вінничини і Чернігівщини, Полтавщини і Київщини, аматорська збірна України.

Змагання на "Кубок Підгір'я" в повній мірі використовують і арбітри, котрі також наполегливо готуються до весняних стартів. Раніше безкомпромісні баталії проводили служителі Феміди першої та другої національних ліг України, учасники традиційних навчально-тренувальних зборів. Останніми роками суддівство поєдинків турніру довірено місцевим арбітрам.

Цьогорічний "Кубок Підгір'я" є вже 27-м за ліком. За цим показником турнір посідає чільне місце в календарі Всеукраїнських футбольних змагань і є одним із найстаріших в Україні.

На жаль, у період 2020-2022 років турнір не проводився. На заваді футбольним змаганням спочатку стала епідемія коронавірусної інфекції COVID-19, а потім – збройна агресія російської федерації проти України.

У 2023 році боротьбу за головний приз поведуть 13 аматорських колективів Івано-Франківської області: "Нафтовик" Долина, МФК "Покуття" Коломия, "Прикарпаття-Тепловик" Івано-Франківськ, ФК "Вільхівці", СДЮСШОР "Прикарпаття" U-17 Івано-Франківськ, "Карпати" Кути, "Пробій" Городенка, "Прикарпаття-Тепловик" U-18 Івано-Франківськ, "Гарда" Калуш, "Яструб" Поляниця, "Варатик" Коломия, "Ураган" Черніїв та ФА "Прикарпаття" Івано-Франківськ.

Серед цьогорічних учасників турніру лише трьом командам вдавалося раніше стати переможцем "Кубка Підгір'я". Двічі перемогу святкував долинський "Нафтовик" (2006, 2012), по одному разу кубок вигравали івано-франківський "Тепловик" (2003) та коломийське "Покуття" (2019).

Сьогодні, 10 березня, у конференц-залі Івано-Франківської обласної асоціації футболу відбулась нарада з представниками футбольних клубів (команд) учасників 27-го традиційного турніру з футболу "Кубок Підгір'я", на якій були обговорені організаційні питання змагань. Як вже повідомлялося раніше матчі ювілейного за ліком турніру відбудуться в Івано-Франківську в період з 11 по 26 березня на футбольних полях зі штучним покриттям стадіону "Хет-Трик Арена" (вул. Чорновола, 128) та спорткомлексу НФК "Ураган" (вул. Пасічна, 55).

Команда-переможець буде нагороджена кубком, вимпелом і грамотою "ІФАФ"; а гравці, тренери і керівний склад – медалями. Призери змагань також отримають пам'ятні кубки, вимпели і грамоти "ІФАФ"; гравці, тренери, керівний склад – медалі. Окрім того, оргкомітетом буде визначено кращих гравців турніру за амплуа – воротаря, захисника, півзахисника, нападника та бомбардира, яких буде нагороджено цінними призами.

Організатори турніру бажають командам-учасницям успіхів на футбольних полях Прикарпаття. Нехай у чесній спортивній боротьбі за почесний трофей переможе найсильніший!

Нарада турніру Кубок Підгір'я
Нарада турніру Кубок Підгір'я
Нарада турніру Кубок Підгір'я
Нарада турніру Кубок Підгір'я

Регламент, Додаток до регламенту та Календар турніру розміщені на нашому сайті в розділі ДОКУМЕНТИ >> ТУРНІРИ >>.

Прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу